«Σκέρτσα και καμώματα»: Μεγαλώνοντας στην Κοκκινιά του Πειραιά

Ιστορικά στοιχεία Κοκκινιάς-Νίκαιας

Partial Transcript

Είναι Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020. Είμαι η Ιόλη Αποστόλου και είμαι με τη γιαγιά μου, την…   Ζαζοπούλου Αικατερίνη.   Και σε φωνάζουνε;   Κα του. Τώρα, βέβαια, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Με τον Καλλικράτη, νομίζω, έχει πάρει και το Ρέντη και έχει πάρει και κάποια άλλη περιοχή.

Συλλογικά τραύματα και χαρές της γειτονιάς

00:02:37 - 00:14:55

Partial Transcript

Πώς τη θυμάσαι τη γειτονιά σου;   Η γειτονιά μου ήτανε τελείως… Η γειτονιά μου τώρα… Η αλήθεια είναι ότι, αν περάσω τώρα, τη γειτονιά μου ζι σε όποιους τους έλεγες: «Καθίστε. Έχουμε τραπέζι». Μερικοί καθόντουσαν και χωρίς να τους το πεις. Ήτανε κι αυτό μία από τις παραδόσεις.

Παιχνίδια στον δρόμο

00:14:55 - 00:24:22

Partial Transcript

Ως παιδιά πώς περνάγατε τη μέρα σας;   Ως παιδιά; Πανευτυχείς ήμασταν όλοι! Φαντάσου ένα σμήνος από πουλιά, να τρέχει το πρώτο… Πώς κάνουόλοιποι πέντε πάνω. Εκεί ήταν πια πολλά τα γέλια, γιατί άλλος λύγιζε, άλλος… πέφταν όλοι μαζί, γινόντανε όλο αυτό. Είχε, όμως, και για τις…

Topics
NeighborhoodCustoms and Traditions

Έθιμα και τρόποι διασκέδασης στη γειτονιά

00:24:22 - 00:36:56

Partial Transcript

Α, αυτό που γινόντανε πολύ γέλιο ήτανε στον κλήδονα. Ο κλήδονας, λοιπόν, ο κλήδονας, το αμίλητο νερό. Κατά τις… Τον Ιούνιο κάπου ήτανε, νομίρόλο που αλλάξανε οι ζωές μας, ακόμα τη βλέπουμε και τη θυμάμαι: «Είναι η Μάρω. Αυτή είναι η Μάρω, η οποία την είχε ξεγεννήσει η μαμά μου».

Προσπάθεια για επιβίωση στην Κατοχή

00:36:56 - 00:41:43

Partial Transcript

Τι άλλο να πω; Να πω… Είχαμε και… Μέσα σ’ όλα τ’ άλλα είχαμε και άλογα. Είχαμε δύο πολύ όμορφα άλογα, τον Τάκη, κάτασπρος, και την Μπέλλα, κ το ‘41; Μικρό παιδί κι αυτός. Και τον έβαζε να κοιμάται δίπλα της στ’ αμάξι. Τον κουκούλωνε για να μην κρυώνει και πήγαινε και έκανε αυτό.

Απώλεια στον πόλεμο της Κορέας

00:41:43 - 00:45:01

Partial Transcript

Δεν ξέρω για τ’ άλλα, γι’ αυτήν την περίοδο. Να πω και γι’ αυτήν την περίοδο, να πω εκεί, γιατί είχα μιλήσει για τις χαρές και τις λύπες τηςύψωμα, αυτό το «Scotch». Άρα, λοιπόν, είπαμε, λύπες όλη η γειτονιά μαζί, χαρές όλη η γειτονιά μαζί αλλά και καυγάδες όλη η γειτονιά μαζί.

Συλλογική αίσθηση της γειτονιάς και αποδόμηση αυτής - Μικρασιατική μουσική

00:45:01 - 00:53:50

Partial Transcript

Συλλογικά.   Συλλογικά! Για πότε ανακατευόταν η μία γειτόνισσα, που «Μου είπες αυτό», που «Σου είπα τ’ άλλο», που ανακατευότανε η τρίτη γι… Θυμάμαι μετά που άρχισα κι εγώ να μεγαλώνω, γιατί σαν πιτσιρίκι έτρεχα από πίσω τους. Χόρευα κι εγώ ό,τι χορεύαν οι άλλοι. Ναι, χορεύαμε!

Διασκέδαση στον κινηματογράφο, τα κέντρα διασκέδασης και τα πάρτυ

00:53:50 - 01:08:20

Partial Transcript

Και τώρα θα σου πω κι ένα γεγονός. Χορεύαμε, και πρέπει να χορεύαμε πολύ μικρά. Εγώ απ’ το σπίτι αυτό, απ’ αυτή τη γειτονιά, πρέπει να ‘φυγαείχα δει, έτσι, λίγο πλαδαρό και δε μου πολυάρεσε. Μ’ άρεσε ο James Dean, αλλά χωρίς να πεθαίνω, να κόβω φλέβες. Δεν έκοβα ποτέ φλέβες για…

Oικογενειακό ιστορικό και η έννοια της «περηφάνειας»

01:08:20 - 01:14:16

Partial Transcript

Τι άλλο να πούμε για την ηλικία αυτή, να πούμε για την περίοδο εκείνη; Μετά σιγά-σιγά, όπως λέμε, η γειτονιά άρχισε να διαλύεται, ν’ αλλάζεισυμμαθητάς μου και τους φίλους μου και να τους αξιολογήσω με το βιός τους, ας πούμε. Πάντοτε είχα την αίσθηση σαν ίσος προς ίσο προς όλους.

Φοίτηση στην ελληνογαλλική σχολή Jeanne d' Arc

01:14:16 - 01:28:22

Partial Transcript

Βέβαια, ανεβαίνοντας το εισόδημα της οικογένειας, μου δόθηκε και η ευκαιρία και πήγα σ’ ένα καλό σχολείο. Πήγα στο Γυμνάσιο, δηλαδή —το Δημοτανε… Μ’ ένα ακορντεόν και μ’ ένα πιάνο ήταν τα παλιότερά μας πάρτι. Τώρα είχε μπει το πικάπ, είχανε μπει οι δίσκοι και άλλαζε το σκηνικό.

Πρώτη εμφάνιση ραδιοφώνου και τηλεόρασης

01:28:22 - 01:35:10

Partial Transcript

Το ραδιόφωνο υπήρχε στη ζωή σας;   Υπήρχε το ραδιόφωνο, και υπήρχε κι από πολύ, πάρα πολύ παλιά. Υπήρχε από τον πόλεμο το ραδιόφωνο. Ότανπολλούς. Ντάξει, είναι και κάποια γεγονότα που ενδεχομένως δεν θέλουμε και να τα συζητάμε, έτσι; Δεν μας αρέσουνε γεγονότα τέτοιου είδους.

Γνωριμία με άλλες γλώσσες και κουλτούρες

01:35:10 - 01:40:59

Partial Transcript

Εγώ κάποια στιγμή παντρεύτηκα. Η δουλειά του συζύγου μου ήταν έμπορος. Κάποια στιγμή όταν ήμουνα μικρή —ο πατέρας μου ήταν εργολάβος οικοδομω μια μεγάλη αγάπη με την έννοια, βέβαια, όχι ότι είναι η μοναδική μου αγάπη αυτό, μ’ αυτήν την έννοια. Αυτά εν ολίγοις είναι τα νέα μας.

Σχόλια για ευτυχία

01:40:59 - 01:46:37

Partial Transcript

Τις αναμνήσεις σου αυτές τις μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους πια;   Τις μοιράζομαι αν και εφόσον… Σπάνια, μπορώ να πω, πολύ σπάνια. Τις μοιλο να το εξηγήσω αυτό. Τίποτα, για μένα γαλήνη είναι η ευτυχία και ευτυχία είναι η γαλήνη.   Ευχαριστούμε πολύ.   Παρακαλώ, ευχαριστώ εγώ.

Summary

Αυτή η συνέντευξη αποτελεί μια γλαφυρή περιγραφή της Κοκκινιάς (σημερινής Νίκαιας) του Πειραιά, από τον ερχομό των προσφύγων μέχρι και τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αφηγήτρια θυμάται την καθημερινή ζωή στην Κοκκινιά και το συλλογικό πνεύμα που την χαρακτήριζε. Παράλληλα, γυρνάει στα παιδικά της χρόνια και αναφέρει τα παιχνίδια που συνήθιζε να ευχαριστιέται ως παιδί στο δρόμο. Μια άλλη ενδιαφέρουσα θεματική που αναπτύσσει είναι τα ήθη και έθιμα των Μικρασιατών προσφύγων της γειτονιάς αλλά και ο τρόπος που διασκέδαζαν. Επίσης, ανατρέχει στα σχολικά της χρόνια, στην εμφάνιση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης και στο ενδιαφέρον της για τη γνωριμία με άλλες κουλτούρες. Τέλος, κάνει κάποια σχόλια για το αίσθημα δικαιοσύνης που θεωρεί πως έχουν οι Έλληνες αλλά και το πώς ορίζει η ίδια την ευτυχία.

Αικατερίνη Ζαζοπούλου

Ιόλη Αποστόλου