Αιχμάλωτοι πειρατών στα Αραβικά Εμιράτα

Περιπέτεια τρίμηνης αιχμαλωσίας

Partial Transcript

Ωραία, είμαστε έτοιμοι. Θα μας πεις το όνομά σου; Ναι, λέγομαι Πολύζος Ιωάννης του Κωνσταντίνου. Τέλεια. Βρισκόμαστε στη Γλώσσα Σκοπέλοου συνέβη αυτό το γεγονός; 13 χρόνια. Δεν το περίμενες φαντάζομαι. Ε, όχι βέβαια! Το τελευταίο μπάρκο ήταν. Τι να κάνουμε, συμβαίνουν.

Η απόφαση για το ναυτικό

00:05:13 - 00:07:03

Partial Transcript

Πες μου όμως, πριν πας στα καράβια, πώς πήρες την απόφαση να δουλέψεις εκεί; Απλά η δουλειά που έκανα σαν λογιστής, δεν μου άρεσε. Δεν μποο μπορούσα αυτό, δεν το ανεχόμουνα. Γι’ αυτό και έφυγα. Δεν είχε σχέση, η σχέση μπορεί να είχα, αλλά δεν με ενοχλούσε αυτό το πράγμα. Απλά.

Χώρες που ταξίδεψε

00:07:03 - 00:11:23

Partial Transcript

Στο καράβι λοιπόν, ένα μπάρκο -ας πούμε- πόσο κρατούσε και κάθε πότε βγαίνατε σε λιμάνι; Ανάλογα, ανάλογα το ταξίδι. Τα βαπόρια δεν έχουνε ταν η πειρατεία, θα ταξίδευα ακόμα δυο τρία χρόνια, αλλά εντάξει, μετά βαρέθηκα. Είπα: «Δεν αξίζει ούτε εδώ τελικά». Και βγήκα στη σύνταξη.

Επικοινωνία με τους έξω

00:11:23 - 00:13:55

Partial Transcript

Μετά που βγήκες στη σύνταξη, τι έκανες; Γιατί φαντάζομαι ότι είχες και την ευχέρεια να κάνεις κάποια πράγματα. Τι να κάνω; Τίποτα δεν έκαναλώ» και λοιπά; Να το κάνεις τι; «Είμαι καλά, σε φιλώ. Γεια σου» «Πού πάτε μετά;» «Πάμε εκεί. Εντάξει θα σε πάρω τηλέφωνο απέξω». Αυτό ήταν.

Οι έρωτες στα λιμάνια

00:13:55 - 00:17:01

Partial Transcript

Λοιπόν, εκεί στα λιμάνια δεν ερωτεύτηκες καμία κοπέλα;  Όχι, γιατί οι γυναίκες αυτές δεν είναι του έρωτα. Εις γνώση σου, ξέρεις ότι οι γυναλη της Ελλάδος και δουλεύει. Εφτά μήνες είναι τελευταία, τα βαπόρια. Εφτά μήνες μέσα, τρεις μήνες έξω, τέσσερις, ανάλογα, όσο θες, κάθεσαι.

Η ζωή στην Αμερική

00:17:01 - 00:20:17

Partial Transcript

Στην Αμερική τώρα που έζησες, 15 χρόνια δεν είπες; Ε, σχεδόν 15 χρόνια. Εκεί τι έκανες; Ήμουνα παντρεμένος. Και τι δουλειά έκανες; Ξς, τι δύναμη να ‘χεις; Να φτιάξεις τι; Και παρόλα αυτά, εδώ πέρα μέσα έχω ρίξει 100.000 απ’ τη μέρα που ήρθα, το ‘58 που βγήκα στη σύνταξη.

Τα φτωχικά χρόνια της μεταπολεμικής εποχής

00:20:17 - 00:23:33

Partial Transcript

Και πώς αποφάσισες να γυρίσεις στο χωριό, γιατί είπες ότι πήγες σχολείο στην Αθήνα, έτσι δεν είναι; Ναι, δεν την μπορώ εγώ την Αθήνα σήμεραπεριπέτεια ακόμα. Δεν έχω άλλες περιπέτειες, εντάξει είναι. Σου είπα τις περιπέτειες για τις γυναίκες, την πειρατεία... Τι άλλο να σου πω;

Η ζωή στο Τέξας

00:23:33 - 00:26:17

Partial Transcript

Καμία γυναίκα εκεί πέρα στα λιμάνια, όπως με αυτή την Μεξικάνα, μετά κρατούσατε επαφή ή με το που έφευγες, τέλος; Ε, όταν έφυγα εντελώς απ’ριστατικό έτσι να... Μπα, ποτέ όχι. Δεν φοβόμουνα ποτέ. Ωραία. Θέλεις κάτι άλλο να πεις; Όχι κορίτσι μου, ευχαριστώ. Εγώ σ’ ευχαριστώ.

Summary

Ο Γιάννης Πολύζος περιγράφει την απόφασή του να μπαρκάρει μέχρι τη στιγμή που παντρεύτηκε και μετανάστευσε στην Αμερική. Μετά τον χωρισμό του όμως, στράφηκε και πάλι στη ναυτική ζωή. Λίγο πριν την συνταξιοδότησή του, πιάστηκε αιχμάλωτος πειρατών στα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που τον έκανε να σταματήσει να ταξιδεύει και να επιστρέψει στην ήρεμη ζωή του στον τόπο καταγωγής του, στη Γλώσσα Σκοπέλου.

Ιωάννης Πολύζος

Ευαγγελία Τακτικού