«Παρακαλούσαμε να βρέξει για να μπορέσουμε να παίξουμε λίγο»: τα παιδικά χρόνια σε ένα χωριό της Θεσσαλίας, 1960-1970

Segment 1

Σύντομα βιογραφικά στοιχεία

00:00:00 - 00:03:03

Partial Transcript

Πείτε μας το όνομά σας;   Ονομάζομαι Σκρέτα Σουλτάνα, με φωνάζουν Τάνια.   Ωραία. Είναι Σάββατο 22 Αυγούστου 2020. Είμαι με την Σουλτάνως επί το πλείστον τα καπνά, μια πολύ δύσκολη καλλιέργεια και που απαιτούσε την εργασία όλης της οικογένειας, ακόμη και των μικρών παιδιών.

Lead to transcript

Segment 2

Οι αγροτικές εργασίες και η καλλιέργεια του καπνού

00:03:03 - 00:10:28

Partial Transcript

Δουλεύαμε πάρα πολύ μικρά, συμβάλλαμε στο οικογενειακό εισόδημα. Γιατί ο καπνός ήταν μια καλλιέργεια που μαζευόταν το καλοκαίρι. Όπου τα σχοι είχαμε όνειρα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να τα πραγματοποιήσουμε, τουλάχιστον την δεκαετία του '70 που ήταν μια πολύ δύσκολη δεκαετία.

Lead to transcript

Segment 3

Οι διακοπές και ο καταμερισμός των εργασιών στο σπίτι

00:10:28 - 00:13:55

Partial Transcript

Αργότερα, που είχε μικρύνει ο χρόνος και είχαμε μεγαλώσει, είχε μικρύνει ο χρόνος συγκομιδής και είχε μείνει ακόμη λίγο καλοκαίρι, μπορεί ναεντούσα και ήταν ο μόνιμος, η μόνιμη αφορμή να μαλώνουμε τη μητέρα μου. Ήθελα να διαβάσω και εκείνη ήθελε να κεντάω, οπότε μαλώναμε λίγο.  

Lead to transcript

Segment 4

Περιγραφή του σπιτιού

00:13:55 - 00:17:59

Partial Transcript

Το σπίτι το θυμάστε να μας το περιγράψετε πως ήταν τότε, όταν ήσασταν μικρούλα;   Το θυμάμαι γιατί δεν έχει αλλάξει και πολύ μέχρι τώρα. Έ μεταλλική που έπλενε τα ρούχα και εκεί κάναμε μπάνιο ένας-ένας και οι άλλοι γυρίζανε την πλάτη για να μη βλέπουνε αυτόν που κάνει μπάνιο!  

Lead to transcript

Segment 5

Ο κήπος, τα ζώα και η διατροφή της οικογένειας

00:17:59 - 00:27:48

Partial Transcript

Ζώα υπήρχαν γύρω-γύρω; Είχατε;   Είχαμε κότες, είχαμε οπωσδήποτε κότες είχαν όλοι, είχαμε μια αγελάδα και όταν η αγελάδα πια μεγάλωσε και τες, αλλά είχαμε βρει ένα κόλπο: βγάζαμε το συρτάρι που δεν κλείδωνε, βάζαμε το χέρι μέσα, πιάναμε το γλυκό τα σοκολατάκια και τα τρώγαμε!  

Lead to transcript

Segment 6

Το τυπικό πρόγραμμα της οικογένειας

00:27:48 - 00:36:22

Partial Transcript

Μια χαρά! Ωραία. Να κάνω μια ερώτηση; Μου γεννήσατε πολλές απορίες. Οι γιαγιοπαππούδες, γιαγιάδες παππούδες μένατε στο ίδιο σπίτι ή σε άλλοι νερό με ένα κατσαρολάκι, ας πούμε, να πλυθεί. Και οι άλλοι έπρεπε να κοιτάζουν τον τοίχο, για να μπορεί να κάνει μπάνιο αυτός που έκανε.  

Lead to transcript

Segment 7

Τα μαγαζιά στο χωριό, οι έξοδοι και οι γιορτές

00:36:22 - 00:42:58

Partial Transcript

Και λέγατε και για, την Κυριακή που πηγαίνατε;   Ναι!    Όταν βγαίνατε;   Την Κυριακή λοιπόν, όταν δεν είχε μεγάλη φούρια και δεν καιγότ πάρα πολλά καταστήματα. Δηλαδή πολλοί από το χωριό μου άνθρωποι, στη Θεσσαλονίκη ανοίξανε ταβέρνες, κυρίως τέτοια καταστήματα εστίασης.    

Lead to transcript

Segment 8

Το Γυμνάσιο στην Ελασσόνα, όπου έμεινε μόνη της

00:42:58 - 00:49:12

Partial Transcript

Ωραία. Δηλαδή εσείς πήγατε εκεί δηλαδή στο Δημοτικό που μας περιγράψετε τώρα.   Δημοτικό ναι, πήγα στο χωριό. Και μετά Γυμνάσιο και Λύκειο,εδώ για να πάει σχολείο, στο ελληνικό σχολείο. Οπότε και εκείνη δεν είχε πολύ χρόνο να ασχολείται μαζί μας, αλλά εντάξει είχε μια έγνοια.   

Lead to transcript

Segment 9

Το Δημοτικό σχολείο στο χωριό

00:49:12 - 01:01:57

Partial Transcript

Θέλετε να μας πείτε τι θυμάστε ή κάτι σημαντικό από το σχολείο και από το Δημοτικό γιατί δεν είπαμε τίποτα από το Δημοτικό και μετά από τοειες δεξιές και αριστερές και ό,τι πιάναμε. Δηλαδή δεν μας λέγανε εμάς τα παιδιά. Ό,τι πιάναμε από τις συζητήσεις των μεγάλων. Αυτά. Άλλο;  

Lead to transcript

Segment 10

Τα παιχνίδια, οι βεγγέρες και η σταδιακή εξέλιξη της τεχνολογίας

01:01:57 - 01:09:12

Partial Transcript

Τώρα, δεν θα σας κουράσω άλλο. Δεν είπαμε καθόλου για παιχνίδια που παίζατε στην... ―   Αχ! Παιχνίδια. Ναι!   Έτσι να μας πείτε μερικά.  α ηλεκτρική συσκευή, έπρεπε να κάνεις καινούρια ηλεκτρονική εγκατάσταση, γιατί η εγκατάσταση η προηγούμενη ήταν τα στοιχειώδη για το φως.   

Lead to transcript

Segment 11

Εικόνα της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου στο χωριό μέσα από τα μάτια των οικείων της

01:09:12 - 01:15:39

Partial Transcript

Ωραία εγώ να κάνω έτσι μια τελευταία ερώτηση μάλλον και μετά αν θέλετε κάτι άλλο να προσθέσετε. Αναφέρατε ότι το χωριό κάηκε από τους Γερμ Εντάξει.    Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ.    Κι εγώ ευχαριστώ που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για τα παιδικά μου χρόνια.    Το κλείνω. 

Lead to transcript
Summary

Η Τάνια Σκρέτα, από το Πύθιο της Λάρισας, αφηγείται τα παιδικά της χρόνια στο χωριό. Ως μέλος αγροτικής οικογένειας αναφέρεται στη διαδικασία της συγκομιδής του καπνού καθώς και στον καταμερισμό των εργασιών στο σπίτι. Περιγράφει τη χειμερινή ζωή, όπου στο πατρικό της οι δραστηριότητες της οικογένειας εκτυλίσσονται σε ένα μόνο δωμάτιο. Παράλληλα, σκιαγραφεί την ζωή στο χωριό μέσα από τη διατροφή της οικογένειας, τις Κυριακάτικες εξόδους και τις κοινωνικές εκδηλώσεις στο Πύθιο. Αναπολεί τη μετακόμισή της στην Ελασσόνα, στα 12, όπου ανεξαρτητοποιείται μακριά από την οικογένεια, για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο. Επιπλέον, περιγράφει τα μαθητικά χρόνια στο Δημοτικό σχολείο του χωριού, στη σκιά της Χούντας. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στα παιδικά παιχνίδια, στις βεγγέρες των μεγάλων καθώς και στη σταδιακή εξέλιξη της τεχνολογίας στο πατρικό της. Τέλος μεταφέρει την εικόνα της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου στο χωριό, όπως τα θυμάται, μέσα από τα μάτια των οικείων της.


Narrators

Σουλτάνα Σκρέτα


Field Reporters

Μαριλένα Κουκούλη


Interview Date

22/08/2020


Duration

75'


Interview Notes

Η Αφηγήτρια είναι οικογενειακή φίλη της Ερευνήτριας.