Ζακυνθινές αγιογραφίες στα πέρατα του κόσμου

Οι καταβολές και η αγάπη για τη ζωγραφική

Partial Transcript

Είμαι ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας από το Istorima, είναι 26 Ιουνίου του 2023 και βρίσκομαι μαζί με τον αγιογράφο και ζωγράφο, κύριο Νώσουμε, αν θέλεις, και από τη θητεία που έχουμε κάνει –εκείνη την εποχή η θητεία ήτανε και αρκετούς μήνες, δεν ήταν εννιά, όπως είναι τώρα.

Η αγιογράφηση του καθολικού του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου και η περίοδος μαθητείας

00:09:36 - 00:22:18

Partial Transcript

Και πήγα, πραγματικά. Εκεί έκανε μαθήματα ο Γιάννης ο Τσολάκος, ο πολύ αξιόλογος και για μένα σημαντικός ζωγράφος και αγιογράφος. Νομίζω ότικα… αυτή είναι, έτσι, η διαδρομή του πώς μπήκα στην αγιογραφία, του πώς μπήκα και στην Επτανησιακή, αν θέλεις, αγιογραφία. Αυτά, δεν ξέρω.

Διαφορές Βυζαντινής και Επτανησιακής τέχνης

00:22:18 - 00:42:25

Partial Transcript

Τι το γοητευτικό έχει η Επτανησιακή ζωγραφική από τη Βυζαντινή, που συναντάται και στη Ζάκυνθο, αλλά σε έχει γοητεύσει ιδιαίτερα κι εσένα;  χουν και μικρότεροι, αναλόγως τη διακόσμηση, το εικονογραφικό πρόγραμμα της εκκλησίας –και θα πω τι εννοώ όταν λέω εικονογραφικό πρόγραμμα.

Η διαδικασία της αγιογράφησης

00:42:25 - 00:50:20

Partial Transcript

Αναλόγως, λοιπόν, τις διαστάσεις, και οι μικρότερες, σε μουσαμά μπορεί να γίνουν. Ο μουσαμάς έχει μια ελαστικότητα και έτσι δεν θα μπορούσε είναι εκείνο, τελικά, που αξίζει. Κι όχι τα χρήματα, γιατί τα χρήματα –το ξέρουμε– έρχονται και παρέρχονται, δεν μπαίνουν στην τσέπη μας.

Παραγγελίες ανά τον κόσμο

00:50:20 - 01:04:47

Partial Transcript

Πού έχουν φτάσει τα έργα; Σε ποια σημεία του κόσμου;  Σε ποια σημεία του κόσμου. Όσα μπορώ να θυμηθώ. Τελευταία… Η παραγγελία που σου είπα αυτό που θα αφήσουμε εμείς πίσω μας;  Ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη.  Εγώ σε ευχαριστώ. Εγώ σε ευχαριστώ, πέρασα πάρα πολύ όμορφα.

Summary

Ο αγιογράφος Νίκος Μπιάζης-Σεντής μιλά για τη ζωή και το έργο του. Περιγράφει πώς είναι να δημιουργεί και εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα στη Βυζαντινή αγιογραφία και την Επτανησιακή Σχολή, την οποία υπηρετεί και ο ίδιος, και αποτελεί ένα μείγμα δυτικής τεχνοτροπίας και Κρητικής τέχνης. Μεταξύ άλλων, μιλάει και για τη συμμετοχή του στην αγιογράφηση του καθολικού της Ιεράς Μονής Στροφάδων και του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο, καθώς και για τα έργα του που έχουν ταξιδέψει στα πέρατα της γης.

Νικόλαος Μπιάζης-Σεντής