Γκρεμίζοντας τα «τείχη» της λήθης: Από τη Γερμανία στην Καστοριά για την αναβίωση της χαμένης εβραϊκής κοινότητας

Segment 1

Το ενδιαφέρον για την Αρχαιολογία και την Ιστορία Τέχνης και οι σπουδές στη Γερμανία

00:00:00 - 00:07:17

Partial Transcript

Λοιπόν, καλησπέρα. Χαίρετε. Μπορείτε να μας συστηθείτε; Λέγομαι Σουλτάνα Ζορπίδου. Ωραία, κι εγώ λέγομαι Ελπίδα Χάτσιου, είμαι ερευνήτσχολείο σε αντιδιαστολή με τη σχολή της Ελλάδος, που επίσης είναι μεγάλο σχολείο, αλλά είναι διαφορετικά πτυχία, είναι διαφορετικές σχολές.

Lead to transcript

Segment 2

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η ζωή και το ακαδημαϊκό πλαίσιο στη Γερμανία

00:07:17 - 00:23:44

Partial Transcript

Μιλήστε μας λίγο παραπάνω γι’ αυτή τη ζωή στη Γερμανία. Η ζωή στη Γερμανία την εποχή, που πήγα εγώ, δηλαδή την δεκαετία του ‘90, ήταν πάρα Γερμανικά είναι μία γλώσσα βέβαια, αλλά από εκεί και πέρα ανάλογα σε ποια περιοχή μιλιούνται έχουνε πολλές, πολλές, πολλές ιδιαιτερότητες.

Lead to transcript

Segment 3

Μαθαίνοντας και επικοινωνώντας στη γερμανική γλώσσα

00:23:44 - 00:30:49

Partial Transcript

Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η δική σας επαφή με τη γλώσσα; Πώς ήταν να τη μαθαίνετε; Η γλώσσα… Να σου πω την αλήθεια, εγώ δεν έχω δυσκοη ότι τους έκανε να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη σε έναν άνθρωπο, που ενώ είναι ξένος, μιλάει τόσο καλά τη γλώσσα. Φαντάζομαι, φαντάζομαι.

Lead to transcript

Segment 4

Η απασχόληση σε θέσεις διδασκαλίας και η δουλειά-σταθμός στο γερμανικό γηροκομείο, η ευκολία των φοιτητικών ταξιδιών και η αξέχαστη εμπειρία στην Ισλανδία

00:30:49 - 00:43:07

Partial Transcript

Τι άλλες δουλειές κάνατε όσο ήσασταν εκεί; Έκανα… Δίδαξα Ελληνικά σε διάφορα, ας πούμε, τύπου φροντιστήρια. Βέβαια, τα φροντιστήρια στη Γερκάπως, έχει πάρα πολλή ομορφιά. Ναι. Γιατί πήγα πάρα πολλές φορές, όποτε μου δινότανε ευκαιρία με κάποιον να πάω στην Πράγα θα ξαναπήγαινα.

Lead to transcript

Segment 5

Ξυπνώντας τη μνήμη του Ολοκαυτώματος στην Καστοριά: Εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και ημέρες μνήμης

00:43:07 - 00:58:40

Partial Transcript

Πολύ ωραία. Για να επιστρέψουμε στο ακαδημαϊκό κομμάτι, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς γεννήθηκε το ενδιαφέρον σας για το Ολοκαύτωμα, για την ισαθήματος της Ιστορίας, ή κάποιου άλλου μαθήματος, αφιερώνουνε κάποιον χρόνο για να μιλήσουνε για τη χαμένη εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς.

Lead to transcript

Segment 6

Γεφυρώνοντας τις ελληνογερμανικές σχέσεις: Προγράμματα ανταλλαγής νέων στην Καστοριά και την Κλεισούρα

00:58:40 - 01:18:27

Partial Transcript

Έγιναν πολλά πράγματα από αυτό, έχω οργανώσει ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων, όπου Γερμανάκια… Βέβαια, όταν λέμε Γερμανάκια δεν εννοούμε π είναι στο επίπεδο του οράματος, δεν έχω να σου πω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ίσως αν ξαναμιλήσουμε σε 10 χρόνια να έχω να σου πω περισσότερα.

Lead to transcript

Segment 7

Μνήμη και λήθη: Το «θάψιμο» της χαμένης εβραϊκής κοινότητας της Καστοριάς

01:18:27 - 01:29:24

Partial Transcript

Σε προηγούμενη συνάντησή μας, μου είχατε αναφέρει και το ζήτημα της μνήμης και της λήθης και ότι είναι πολύ λεπτό αυτό, που συμβαίνει με τη ων ανθρώπων να το πάρουν αυτό και να το μιλήσουνε και να το μοιράσουνε και να γίνει κουβέντα, να γίνει δηλαδή θέμα δημόσιο ξανά. Τόσο απλά.

Lead to transcript

Segment 8

Η αλληλεπίδραση του φυσικού περιβάλλοντος με την καστοριανή κοινωνία και τον πολιτισμό – Το όραμα για έναν μελλοντικό χώρο φιλοξενίας της ιστορίας της χαμένης καστοριανής εβραϊκής κοινότητας

01:29:24 - 01:41:56

Partial Transcript

Μου είχατε πει κιόλας ότι σε αυτό το θέμα έπαιξε κάποιον ρόλο και το περιβάλλον, η γεωγραφία της Καστοριάς, με τη λίμνη, με το βουνό, στο πώομίζω ότι η αποστολή μου στη γη θα έχει μεγάλη επιτυχία. Σας το εύχομαι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη. Κι εγώ ευχαριστώ.

Lead to transcript
Summary

Έχοντας περάσει σχεδόν μία εικοσαετία στη Γερμανία, η Σούζη Ζορπίδου έζησε από πρώτο χέρι το έντονο πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το πολιτισμικό αμάλγαμα που προέκυψε με την ένωση των δύο Γερμανιών. Σπουδάζοντας Κλασική Αρχαιολογία, Ιστορία Τέχνης και Αρχαία Ιστορία στο Φράιμπουργκ ιμ Μπράισγκαου, βίωσε έναν διαφορετικό ακαδημαϊκό χώρο και ήρθε κοντά με ένα πλήθος διαφορετικών ανθρώπων κατά την απασχόλησή της σε διάφορες δομές. Η αφηγήτρια περιγράφει πόσο φυσική ήταν για εκείνη η έκφραση στη γερμανική γλώσσα, τα ταξίδια της σε όλη την Ευρώπη και τις εμπειρίες που αποκόμισε και θα τη συνοδεύουν για πάντα. Περιγράφει, ακόμα, πώς ο «θετικός ρατσισμός» με τον οποίο αντιμετωπιζόταν ούσα Ελληνίδα στη Γερμανία μετατράπηκε σε αρνητικό μετά την κρίση του 2009 και τις εκπαιδευτικές δράσεις μέσω των οποίων η ίδια προσπαθεί να βελτιώσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Τέλος, μιλάει εκτενώς για το πόσο έντονα την απασχολεί το ζήτημα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, της μνήμης του Ολοκαυτώματος και της χαμένης εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας γενικότερα και της Καστοριάς ειδικότερα, καθώς και για όλες τις ενέργειες που η ίδια έχει κάνει για να «ξεθαφτεί» η ιστορία αυτή στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση.


Narrators

Σουλτάνα Ζορπίδου


Field Reporters

Ελπίδα Χάτσιου


Tags
ΔιακρίσειςΔιάλυση της Σοβιετικής ΈνωσηςΈρευναΔιαφορές ΠολιτισμώνΔιδασκαλίαΕκκλησίαΕκπαίδευσηΕκπαιδευτικό ΣύστημαΕλληνική ΜετανάστευσηΕπαρχίαΕπιχειρηματικότηταΕργασίαΕργασιακές ΣυνθήκεςΕργασιακοί ΧώροιΖωή στη ΓερμανίαΔιαφορετικότηταΗλικιωμένοιΘύματαΚοινότηταΚοινωνίαΚοινωνική ΣυνείδησηΚοινωνικός ΣτιγματισμόςΣπουδές στο ΕξωτερικόΣπουδέςΣυμβίωσηΤαξίδι Τουριστική ΑνάπτυξηΦοιτητική ΖωήΧριστιανισμόςΧριστιανοίΓερμανική ΓλώσσαΓερμανικός Στρατός ΓηροκομείοΤείχος του ΒερολίνουΔημόσια ΙστορίαΓκέτοΓλώσσαΓλωσσομάθειαΓυναικεία ΕπιχειρηματικότηταΔράσειςΜαρτυρικά ΧωριάΜετανάστευση στην ΓερμανίαΜετεμφυλιακή ΕλλάδαΝοσταλγίαΠανεπιστήμιοΠεριβάλλονΑντισημιτισμόςΑνάπτυξηΒίωμαΒιώματαΓερμανική ΚατοχήΠολιτιστικές ΔράσειςΠολιτισμικές ΔιαφορέςΠολιτιστικές ΕκδηλώσειςΠολυπολιτισμικότηταΠροκαταλήψειςΠροσαρμοστικότηταΔυτικό ΒερολίνοΑρχαιολόγοςΕρήμωση ΧωριώνΣυναγωγήΕκπαίδευση στο ΕξωτερικόΘάνατοςΘρήσκευμα ΕκδηλώσειςΕυκαιρίεςΑρχαιότηταΜνημείαΚοινωνικός ΑποκλεισμόςΤριτοβάθμια ΕκπαίδευσηΦοιτητικά ΧρόνιαΜνήμεςΕγκλήματα ΠολέμουΕβραίοιΕβραϊκός Πληθυσμός ΘεσσαλονίκηςΕκδρομέςΕκπαίδευση στην ΕλλάδαΚαθολική ΕκκλησίαΚοινωνικές ΣχέσειςΚοινωνική ΕνσωμάτωσηΕπιζώντεςΚοινωνικά ΣτερεότυπαΦύσηΒουνόΕυρωπαϊκά ΠρογράμματαΣεφαραδίτεςΓνωριμίεςΒυζαντινή Εκκλησία Δημόσια ΜνήμηΑναμνήσειςΑνθρώπινες ΣχέσειςΠρογράμματα Ανταλλαγής ΓερμανοίΕβραϊκή ΚοινότηταΝαζίΟλοκαύτωμαΜνήμηΝαοίΓερμανίαΑνατολικό Βερολίνο

Interview Date

04/08/2023


Duration

101'