Ένας Επονίτης της Σκοπέλου, ντελάλης στα χρόνια της Κατοχής και αργότερα στέλεχος της «Greek War Relief Association» αφηγείται

Segment 1

Μεγαλώνοντας στη Σκόπελο τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά

00:00:00 - 00:15:08

Partial Transcript

Λοιπόν, καλημέρα, είμαι η Ευτυχία Βαρδούλη, είμαι Ερευνήτρια του Ιστορήματος. Σήμερα είναι 17 Δεκεμβρίου του 2021 και είμαι εδώ πέρα με τοάλλος έλεγε: «Ο αγγλικός», και λοιπά. Μιλούσαμε για στρατούς, για όπλα, για αεροπλάνα από τότε, απ’ το 1938, δηλαδή ήμουν ηλικία 10 χρονών.

Lead to transcript
Topics
Local HistoryFamilyPolitics
Locations

Segment 2

Τα πρώτα χρόνια της Κατοχής

00:15:08 - 00:33:23

Partial Transcript

Όταν, λοιπόν, κηρύχθηκε ο πόλεμος, είχε προηγηθεί ο τορπιλισμός της «Έλλης». Ο τορπιλισμός της «Έλλης» τον ζήσαμε όταν ήμουν στη Σκόπελο, βέ λοιπόν, το 1942, ναι, έφυγα απ’ τη Σκόπελο και πήγα στη Χαλκίδα, όπου ήταν ο μικρός αδερφός της μητέρας μου... Ήταν επόπτης εργασίας εκεί.

Lead to transcript
Locations

Segment 3

Η ένταξη του αφηγητή στην ΕΠΟΝ και η δράση του

00:33:23 - 00:48:59

Partial Transcript

Κι έμεινα ένα χρόνο εκεί, σχολικό χρόνο. Για να πάω εκεί, μπήκα σε μια μαούνα, η οποία είχε ‘ρθεί στη Σκόπελο και μάζευε παλιά πράγματα, ανττώρα, θα πρέπει να το πούμε και αυτό, γιατί λένε μερικοί: «Δεν πάθαν τίποτα τα νησιά». Πώς δεν πάθανε; Να πιώ λίγο; Βέβαια, πιέστε, ναι...

Lead to transcript
Locations

Segment 4

Η γερμανική κατοχή στη Σκόπελο

00:48:59 - 01:22:19

Partial Transcript

Λοιπόν, οι Γερμανοί στη Σκόπελο ήρθαν υπό δύο μορφές. Καταρχήν, είχανε ένα τελωνοφυλακίον στο Λουτράκι της Γλώσσας, οικισμοί που είναι πάνω ταν απαγορευμένο το συλλαλητήριο και τον σκότωσαν τον κόσμο και ξεκίνησε το λεγόμενο... «κίνημα» το λένε, ο Εμφύλιος του ‘44, τον Δεκέμβρη.

Lead to transcript
Locations

Segment 5

Η έναρξη του Εμφυλίου

01:22:19 - 01:33:14

Partial Transcript

Λοιπόν. Και έγινε πόλεμος μεταξύ Άγγλων κυρίως, Άγγλων κυρίως, και του εφεδρικού ΕΛΑΣ, που υπήρχε στην Αθήνα. Μετά ήρθαν τα αεροπλάνα... Τηνούμε;». «Ζούμε απ’ το λάδι, το οποίο μαζεύεις και εσύ τις ελιές...», και τα λοιπά και τα λοιπά. Μέχρι τότε, το κρατήσαμε μέχρι τέλους αυτό.

Lead to transcript
Locations

Segment 6

Τα νεανικά χρόνια στην Αθήνα και οι σπουδές στην Ιατρική

01:33:14 - 02:00:28

Partial Transcript

Μέχρι που επανήλθε, δηλαδή. Για αυτό και όταν έγινε η απελευθέρωσις στην Ελλάδα, τότε με το διάταγμα που βγήκε το πρώτο, της εθνικής κυβέρνη, γέλασε και ο καθηγητής με αυτό που τον ρώτησα. Ήταν και η τελευταία μου παρουσία εις το λεγόμενο αμφιθέατρο της Ιατρικής. Και έφυγα τότε.

Lead to transcript
Topics
Locations

Segment 7

Η Νομική και η «Greek War Relief Association» "Φεύγοντας, λοιπόν, εκεί αρχίζει...

02:00:28 - 02:42:45

Partial Transcript

Φεύγοντας, λοιπόν, εκεί αρχίζει μια καινούργια ζωή εντελώς... Πρέπει να πω ότι απ’ το ‘46 μέχρι το ’49, που διήρκεσε ο εμφύλιος πόλεμος, είχδώσω τον τόνο που χρειάζεται... Και μετά, θα πούμε και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να πούμε και θα κλείσουμε μετά στο τέλος, μέχρι τέλους.

Lead to transcript
Locations

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Ο Αφηγητής, κύριος Γιάννης Διαμαντής, μοιράζεται εικόνες και μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στη Σκόπελο, από την εμπειρία του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντίσταση σαν ενεργό μέλος της ΕΠΟΝ, κατόπιν, από τα νεανικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο και εισήχθη στην Ιατρική και αργότερα στη Νομική και, τέλος, από την εμπειρία του ως διοικητικό στέλεχος της «Greek War Relief Association», στο τομέα υποδομών της πρωτοβάθμιας υγείας.


Narrators

Ιωάννης Διαμαντής


Field Reporters

Ευτυχία Βαρδούλη



Tags
ΔουλειάΔωσίλογοιΕ.Σ.Υ. (Εθνικό Σύστημα Υγείας) Εθνική ΑντίστασηΕκπαίδευσηΕκτελέσειςΕ.Π.Ο.Ν. (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων)ΕργασίαΕφημερίδεςΙατρική ΣχολήΙταλική ΚατοχήΙταλοίΚαριέραΡαδιοφωνίαΣπουδέςΣυνθήκες ΖωήςΣύστημα ΥγείαςΧωριόΓερμανικός Στρατός ΧαφιέδεςΣυνέλευσηΠ.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)Ε.Λ.Α.Ν. (Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό)ΓλώσσαΓυμνάσιοΔάσκαλοςΔημόσια ΥγείαΜαρτυρικά ΧωριάΝομική Σχολή ΑθηνώνΝησίΝοσοκομείαΟικογενειακή ΙστορίαΟικογενειακοί ΔεσμοίΠαιδικά ΧρόνιαΠαιδικές ΑναμνήσειςΠαιδική ΗλικίαΠανεπιστήμιοΠάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών ΕπιστημώνΑλβανικό ΜέτωποΑνταλλαγή ΠροϊόντωνΑντάρτεςΑριστεράΒεγγέραΒομβαρδισμοίΒομβαρδισμόςU.N.R.R.A. (United Nations Relief and Rehabilitation Administration)Γερμανική ΚατοχήΒάρκαΤορπιλισμόςΔιαβίωσηΔημοτικό ΣχολείοΣχολικά ΧρόνιαΦοιτητικά ΧρόνιαΣυμφωνία της Βάρκιζας (1945)ΓιατρόςΣχολικές ΕμπειρίεςΕφηβείαΚέντρο ΥγείαςΚ.Κ.Ε. (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) Λευκή ΤρομοκρατίαΓονείςΜαθητικά ΧρόνιαΜετακινήσειςΟικογενειακή ΜνήμηΑπελευθέρωσηΠείναΒεγγέρεςΑντάρτικοΓερμανοίΟΥΝΡΑ (Oργανισμός Περίθαλψης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών)Ε.Α.Μ. (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο)Πολιτικές ΑπόψειςΠολιτικοποίησηΔικηγόρος

Interview Date

16/12/2021


Duration

162'