Αναμνήσεις από το Οικοτροφείο της παραμεθόριου Πωγωνιανής Ιωαννίνων – Η Επταετία στην Αθήνα

Segment 1

Τα μαθητικά χρόνια του αφηγητή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων τις δεκαετίες του ’50 και ‘60 – Η φοίτηση στο Γυμνάσιο του Οικοτροφείου στο «Σπίτι του Μπέη»

00:00:00 - 00:11:41

Partial Transcript

Γεια σας! Είμαι ο Θεόδωρος Φράγκος, ερευνητής για το Istorima, με τον αφηγητή Βασίλειο Καναβό στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, στο σπίτι του. Η η τη μάνα μου και τα αδέρφια μου και τον πατέρα μου, και έτσι από τότε δε τους χώνεψα, και βγήκα στο αντίπαλο μέρος. Χωρίς άλλες διαδικασίες.

Lead to transcript
Tags
BullyingΔημοτικό ΣχολείοΕκπαίδευσηΔημόσιο Κοινωνικός ΈλεγχοςΟικοτροφείοΧούνταΠολιτικοποίησηΣυγγενείς

Segment 2

Εργαζόμενος από παιδί – Η ιστορία του Μπέη του χωριού – Η ερήμωση του χωριού

00:11:41 - 00:20:05

Partial Transcript

Τι έκανες στο αντίπαλο μέρος που ήσουνα; Ε, είμαι η γενιά του Πολυτεχνείου καθαρόαιμη, φοιτητής. Γενιά του Πολυτεχνείου. μέσες-άκρες όλο αυεδώ. Και θα έχει 25 παιδιά είναι αυτά, και θα λειτουργήσει λέει πάλι φέτος στην Πωγωνιανή το δημοτικό, διθέσιο. Ο καιρός θα δείξει. Ήρθε.

Lead to transcript

Segment 3

Το πλεκτήριο του αφηγητή στην Αθήνα, τα γλέντια και το εμπόριο

00:20:05 - 00:37:34

Partial Transcript

Η δική σου η καθημερινότητα πώς είναι εδώ στο χωριό; Εγώ μετά έφυγα, τελείωσα εδώ, πέρασα Βιομηχανική Πειραιά. Δούλευα κιόλας και οικοδομέςρο τον έχετε. Εμένα αφήστε με ήσυχη». Τι να ακούς, και τι να λες. Αυτά είναι να μην ξανάρθουν, αλλά έτσι που μας κάνουν, πάλι θα ξανάρθουν.

Lead to transcript

Segment 4

Η στρατιωτική θητεία το ’77 -’78 – Ο περιορισμός των μετακινήσεων την περίοδο της χούντας

00:37:34 - 00:43:12

Partial Transcript

Σας επηρέασε εσάς αυτό; Ή... Βεβαίως! Πως; Πήγα φαντάρος, πήγα για δόκιμος, γιατί τότε και στο Πανεπιστήμιο εγώ όταν έδωσα το '72 στο Πανεππεις στο διευθυντή να πάει μόνος του». Αυτό περίπου πότε είναι, τώρα; '66-'67 Α' Τάξη. '67-'68. Το '68 το Φθινόπωρο. Το '68 το Φθινόπωρο.

Lead to transcript

Segment 5

Η αγροτική και κτηνοτροφική ζωή σήμερα και παλιότερα

00:43:12 - 00:53:35

Partial Transcript

Μετά που πήγες στην Αθήνα, είδες διαφορές, που πήγες φοιτητής; Τίποτα. Τι να δω; Το σύστημα ίδιο είναι. Γραφειοκρατικό. Και σήμερα δεν υπάρ, με τα ίδια προβλήματα, απλώς η πίεση μας κάνει λίγο διαφορετικούς, να σκεφτόμαστε αλλιώς εμείς, αλλιώς εκείνοι. Η πίεση απ' τα καθεστώτα.

Lead to transcript

Segment 6

Τα πανηγύρια στο Πωγώνι – Η εμπειρία από το Πολυτεχνείο του ’73

00:53:35 - 01:13:14

Partial Transcript

Εδώ στο Πωγώνι όταν γιορτάζει μια εκκλησία πώς γίνονται τα ημερήσια πανηγύρια; Τραπέζι. Γινόνταν παλιά. Τώρα έχουνε χαλάσει, αλλά γίνεται ρώτες στην Αθήνα τότε ε; Και τώρα έχει. Πού να πάνε; Και τώρα έχει. Και τώρα διηγώντας τα για να κλαις. Δεν υπάρχει τίποτα. Τελειώσαν όλα.

Lead to transcript

Segment 7

Η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού για τον αφηγητή στο χωριό

01:13:14 - 01:16:13

Partial Transcript

Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού εσείς φοβηθήκατε καθόλου; Τα εμβόλια ενώ έλεγα στην αρχή: «Δε θα τα κάνω», αλλά μετά με πιέσαν και τα εγγόνι και αλλάξει τίποτα, γενικά. Ξεκινώντας από εδώ, από την παραμεθόριο, να φτάσει σε όλη την Ελλάδα. Ωραία. Ευχαριστούμε πολύ. Να 'στε καλά.

Lead to transcript

Part of the interview has been removed for legal issues.

Summary

Ο Βασίλης Καναβός γεννήθηκε στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, ένα χωριό από την παραμεθόριο περιοχή στο ελληνοαλβανικό σύνορο. Μας μιλάει για την εμπειρία του σε σχέση με τη ζωή εκεί, τα πειθαρχημένα μαθητικά χρόνια στο οικοτροφείο του χωριού, ενώ οι γονείς του έμεναν στην Αθήνα και μας αφηγείται κάποια περιστατικά από την περίοδο της δικτατορίας στο χωριό, αλλά και στην Αθήνα. Αναφέρει ακόμη την τοπική ιστορία που γνωρίζει σχετικά με τον Μπέη της Λάρισας και το μεγάλο σπίτι του που βρίσκεται στην Πωγωνιανή. Αφού μιλήσαμε για το παρελθόν του, αισθάνθηκε άνετα να εκφράσει τις ανησυχίες του για το μέλλον.


Narrators

Βασίλειος Καναβός


Field Reporters

Θεόδωρος Φράγκος



Interview Date

21/07/2022


Duration

76'