Η εμπειρία του Φοιτητικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Πάτρας

Segment 1

Το Μαρκάτο και του Λαδόπουλου

00:00:00 - 00:06:35

Partial Transcript

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Θα μας πεις το όνομά σου; Λέγομαι Φώτης Λάζαρης.  Είναι Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, είμαι με τον Φώτη Λάζαρη στη … περιοχή, όπου εκεί πήρα άλλα πράγματα. Έζησα άλλα πράγματα. Όμως, διαρκώς… δεν ήμουν γι’ αυτήν την περιοχή. Καταλάβαινα ότι ήθελα να φύγω.

Lead to transcript

Segment 2

Στο Πολυτεχνείο

00:06:35 - 00:10:47

Partial Transcript

Αυτό το ήθελα να φύγω, στη δικιά μου τη γενιά ήτανε… Η πρώτη εικόνα ήταν εκεί στο Παράρτημα, που πήγαινα 16-17 χρονών και είχε πρωτοανοίξε…ό κει έφυγα κι ήρθα εδώ, στη Θέα. Αλλά για να ζήσεις και να έχεις την ελευθερία σου, θα ’πρεπε να δουλέψεις. Και εκεί ήρθε ο συνεταιρισμός.

Lead to transcript

Segment 3

Η δημιουργία του συνεταιρισμού, η λειτουργία και η ιδεολογία του

00:10:47 - 00:27:08

Partial Transcript

Εκεί ήτανε κι ένα ζήτημα –ήρθαν πολλά μαζί– ένα ζήτημα των πανεπιστημίων εκείνης της εποχής. Δηλαδή, το ’82, το ’81, υπήρχε η πρώτη αμφισβήτ… πιστεύω. Ήταν άλλη εποχή, για να μη λέμε ότι κάναμε και κάτι το τρομερό. Μας βοήθησε και η εποχή, ρε παιδί μου, ναι, ήτανε άλλος ο τρόπος.

Lead to transcript

Segment 4

Η επέκταση και η διάλυση του συνεταιρισμού

00:27:08 - 00:36:29

Partial Transcript

Αυτό. Έτσι, εκεί γίνανε και κάποια θεατρικά δρώμενα και γιορτές κι είχαμε και παρεμβάσεις. Δηλαδή, αρχίσαμε σιγά σιγά να νιώθουμε ότι ο συνε…λειά τους είτε στον τρόπο που συνυπάρχουν με τους φίλους και λοιπά. Είναι ένας τρόπος για να ζεις γενικότερα, δεν είναι μόνο το οικονομικό.

Lead to transcript

Segment 5

Αυτοοργανωτικά εγχειρήματα μετά τον συνεταιρισμό

00:36:29 - 00:42:37

Partial Transcript

Εγώ ένιωσα εδώ, στην περιοχή, ότι δε θέλω να τους χάσω αυτούς. Kαι τι έγινε τότε; Μόλις διαλύθηκε ο συνεταιρισμός, ήθελα να βρω ένα κόλπο γι…αιώσεις και χίλια δυο, νιώθω ότι αυτό που ονειρεύτηκα, έγινε και γίνεται. Αυτό. Αυτό είναι πολύ ωραίο και το οφείλω στο συνεταιρισμό. Αυτά.

Lead to transcript

Segment 6

Οικογενειακά τελετουργικά και η κουλτούρα των καφενείων

00:42:37 - 00:49:22

Partial Transcript

Θα ήθελες να πάμε πίσω, να μας πεις τι γινόταν εκεί στο ουζερί του Λαγκαδινού; Δεν περιέγραψες πολλά γι’ αυτό. Ναι. Εκεί, λοιπόν… Αυτό πάει…ν Τσικνοπέμπτη, πηγαίναμε στον Τραγότσαλο αντί για τον Λαγκαδινό κι έτσι το Μαρκάτο ζει ακόμα μέσα απ’ αυτή τη φάση. Αυτά με τον Λαγκαδινό.

Lead to transcript

Segment 7

Συλλογική οργάνωση και δημιουργία

00:49:22 - 00:58:45

Partial Transcript

Και αργότερα, με το φοιτητικό συνεταιρισμό, για πόσα άτομα μιλάς που συμμετείχαν στις συνελεύσεις; Στις συνελεύσεις ήτανε… Τα ’χω τα στοιχε… σπρώξει;» Όχι, δεν πρέπει. Αλλά ως ένα βαθμό ισχύει αυτό, έτσι δεν είναι; Ισχύει. Αυτό. Τελειώσαμε.  Πολύ ωραία. Ευχαριστώ πολύ.  Κι εγώ.

Lead to transcript
Summary

Μαρκάτο σημαίνει αγορά, και η οδός Ηφαίστου στην Πάτρα του ‘60 ήταν γεμάτη σιδηρουργεία, καταστήματα με εργαλεία, ουζερί και μαγειριά με ξύλα, στη φωτιά των οποίων έβραζαν καζάνια, όπου κολατσίζανε οι αγρότες και οι αγρότισσες που κατέβαιναν από τα χωριά. Ο τόπος που μεγάλωσε ο Φώτης Λάζαρης: Ανάμεσα στα καπηλειά με τα ρεμπέτικα και τα αστεία των Πατρινών, τις ζακυνθινές και πλακιώτικες καντάδες, τα τραγούδια του Αττίκ και τις καθημερινές τελετουργίες της μαμάς, κι έπειτα στα Λασπέικα πίσω από το εργοστάσιο του Λαδόπουλου, με τον Καζαντζίδη και τον κόσμο της εργατιάς. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, εμπνευσμένος από το φοιτητικό κίνημα, πέρασε στο Πολυτεχνείο Πάτρας, όπου τη δεκαετία του ’80 μαζί με άλλους φοιτητές και φοιτήτριες ίδρυσαν τον πρώτο φοιτητικό συνεταιρισμό παραγωγικού σκοπού. Ένα πείραμα αυτοδιαχείρισης που λειτούργησε για μια δεκαετία, όμως τα προτάγματα και οι αξίες που συνδιαμόρφωσαν τα μέλη του, τα συνοδεύουν μέχρι σήμερα στη ζωή και τη δράση τους.


Narrators

Φώτιος Λάζαρης


Field Reporters

Κατερίνα Πιστόλα



Locations

Interview Date

12/11/2021


Duration

58'

Cookies Policy

The Archive uses cookies to provide user/visitor with the best possible experience on the website, for statistics and research, and to facilitate social networking.