Age Restricted Interview

This interview is only available to users who are eighteen years old or over.

«Όλοι πεθάναν αυτοί και μείνανε οι βλακείες τους»: Αναμνήσεις από την Κατοχή και τα Μετεμφυλιακά χρόνια στα Κύργια Δράμας

Segment 1

Η εγκατάσταση των γονιών του αφηγητή στη Δράμα και βιογραφικά στοιχεία

00:00:00 - 00:18:27

Partial Transcript

Είναι 4 Σεπτεμβρίου 2022, βρισκόμαστε στα Κύργια του νομού Δράμας με τον κύριο Γιάννη Φερσίδη, είμαι ο Κοροσιάδης Φώτης, είμαι Ερευνητής σάσαμε σε ένα σημείο. Το λάθος μου ήτανε που δεν έμεινα στο στρατό. Έπρεπε να μείνω, θα περνούσα πολύ καλά και θα είχα και καλύτερη εξέλιξη.

Lead to transcript
Topics
Everyday LifeLocal HistoryΥπαιθροςFamily

Segment 2

Το πρόβλημα της γλώσσας

00:18:27 - 00:26:22

Partial Transcript

Οι γονείς σας, όταν ήρθαν, τι γλώσσα μιλούσαν; Όταν; Όταν ήρθαν στην Ελλάδα οι γονείς σας μιλούσαν ποντιακά; Ποντιακά. Ελληνικά; Ο πατέλεψε σε λύκειο, δίδαξε. Μέχρι τώρα ποιος θα την κοίταζε; Αν δεν ήμουν εγώ, τι θα 'καμνε αυτή; Ή έπρεπε να ζητιανέψει, ή έπρεπε να πάει πού;

Lead to transcript

Segment 3

Ο θάνατος της μητέρας του αφηγητή και η παρ' ολίγον υιοθεσία του

00:26:22 - 00:34:21

Partial Transcript

Και είπατε ότι το '41 πέθανε η μητέρα σας. Μου είχατε πει ότι τότε ο πατέρας σας θα σας έδινε για υιοθεσία... Ναι, με πήγε μέχρι... Από εδώ πολύ τυραννήθηκε και ο αδερφός μου τα ίδια, ήταν 5 χρόνων όταν πέθανε η μάνα μου. Η αδελφή μου ήταν 3 και εγώ ήμουν 1,5. Τι άλλο να πούμε;

Lead to transcript

Segment 4

Η βουλγαρική Κατοχή στα Κύργια Δράμας

00:34:21 - 00:56:54

Partial Transcript

Οι Βούλγαροι– Κανένα καλό δεν έχουμε να πούμε... Οι Βούλγαροι που έμεναν όταν... Στο χωριό, πού... Οι Βούλγαροι πού έμεναν στο χωριό; Πούμε ότι η εκκλησία θα μας σώσει από τους Βουλγάρους και δεν θα ξαναγίνει το κακό αυτό και τα λοιπά. Όλοι ήμασταν θρησκόληπτοι, γίναμε, όλοι.

Lead to transcript

Segment 5

Αναμνήσεις από το αντάρτικο και τα μετεμφυλιακά χρόνια

00:56:54 - 01:04:11

Partial Transcript

Θέλετε να μου πείτε για τα χρόνια αυτά με τους αντάρτες, τους θυμάστε; Αντάρτες μόνο τους ακούγαμε, δεν τους είδαμε καθόλου εδώ στο χωριό ελεγε, «πετρέλαιο για προσάναμμα». Κάτι τέτοια, να πούμε, και έτρεχα εγώ, ήμουνα παιδί, ήμουνα 8-9 χρόνων, τότε πετούσαμε, δεν περπατούσαμε.

Lead to transcript

Segment 6

Τα ζώα, οι αγροτικές εργασίες και οι πολιτικές εξυπηρετήσεις

01:04:11 - 01:23:37

Partial Transcript

Και δουλεύαμε και σκληρά, ήμασταν, από τότε κουραζόμασταν, δηλαδή, πολύ σκληρά δουλεύαμε. Δεν μας λυπότανε κανένας. Δηλαδή, κάναμε δουλειές ναν τα λεφτά. Κι άμα είχε και παιδιά στο σχολείο, τίποτα. Μέχρι το '60 πεινούσαμε. Μετά το '60 αρχίσανε, άρχισε ο κόσμος να χορταίνει ψωμί.

Lead to transcript

Segment 7

Τα σχολικά χρόνια

01:23:37 - 01:26:23

Partial Transcript

Να σας ρωτήσω και για το σχολείο; Για το σχολείο να σας ρωτήσω. Εσείς ξεκινήσατε μετά την απελευθέρωση.  Ναι. Θέλετε να μου πείτε πώς ήτανντρο. Και λίγο πιο δίπλα, κάναν το άλλο σχολείο, τώρα υπάρχει ακόμα, αλλά δεν λειτουργεί, γιατί δεν υπάρχουν παιδιά... Τώρα δεν λειτουργεί.

Lead to transcript

Segment 8

Οι μαχαλάδες του χωριού και οι σχέσεις των προσφυγικών εθνοτήτων

01:26:23 - 01:31:20

Partial Transcript

Και οι μαχαλάδες του χωριού, οι συνοικίες αυτές, πώς ήταν; Όπως είναι και τώρα, δηλαδή, το Ευρύπεδο εκεί πέρα ήτανε ένας μαχαλάς των Κυργίωπι... Ό,τι πρόβλημα έχεις και μπορώ να σε εξυπηρετήσω, να έρχεσαι εδώ, σαν να είσαι δικό μας παιδί, είσαι δικό μας παιδί, πώς να το κάνουμε.

Lead to transcript

Part of the interview has been removed for legal issues.

Content available only for adults (+18)

Summary

Ο κύριος Γιάννης Φερσίδης περιγράφει τις συνθήκες ζωής στην επαρχία του νομού Δράμας τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, μέχρι τη δεκαετία του '60. Στην αφήγησή του, παρουσιάζει σκηνές από τη βιαιότητα της βουλγαρικής κατοχής, αναμνήσεις από την παρουσία των κατακτητών, τη σφαγή των Κυργίων και το εμφυλιακό και μετεμφυλιακό μίσος. Ανακαλεί τα χρόνια που ο πατέρας του υπηρετούσε στον κυβερνητικό στρατό και τον έπαιρνε μαζί του στα πολυβολεία, τη φτώχεια και τις δύσκολες συνθήκες ζωής στην άγονη επαρχία της Δράμας, το ρατσισμό που βίωσε ως Πόντιος μετά την αποκατάσταση των προσφύγων γονιών του, αλλά και την εικόνα της μητέρας του, τη οποία έχασε σε ηλικία 19 μηνών. Ακόμη, δίνει μια εικόνα του πολιτικού ορίζοντα μετά την απελευθέρωση, τις συνθήκες εργασίας στα καπνά και πώς αυτά διαμορφώθηκαν εκ νέου μετά την πτώση της Χούντας, οδηγώντας το χωριό του στην μορφή που έχει σήμερα.


Narrators

Ιωάννης Φερσίδης


Field Reporters

Φώτης Κοροσιάδης



Locations

Interview Date

03/09/2022


Duration

91'