Η Χαλάστρα και η συνδρομή των κατοίκων της στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Segment 1

Οι παιδικές αναμνήσεις, η κοινωνία της Χαλάστρας και η επεξήγηση του τοπωνυμίου

00:00:00 - 00:10:44

Partial Transcript

Είναι Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, ονομάζομαι Χατζηανδρέου Κωνσταντίνος, είμαι ερευνητής στο Istorima και ξεκινάμε. Πώς ονομάζεστε; Κωνσταντίφορές το επισημαίνουν, ότι για τη μακρόχρονη Βυζαντινή περίοδο δεν έχουμε σαφείς και συγκεκριμένες ενδείξεις για τον οικισμό της Χαλάστρας.

Lead to transcript
Topics
Local HistoryWar
Locations

Segment 2

Η ανάλυση του Μακεδονικού Αγώνα

00:10:44 - 00:19:11

Partial Transcript

Μάλιστα. Υπάρχει μία ιστορία για τη Χαλάστρα η οποία έχει να κάνει με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και νομίζω ότι αυτή αξίζει να καταγών στον Μακεδονικό Αγώνα. Υπάρχουν τέτοια. Ο Μακεδονικός Αγώνας περίπου λήγει, όχι περίπου, λήγει με την επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908.

Lead to transcript

Segment 3

Η παρουσίαση της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και η αναφορά στον Άγιο Αθανάσιο

00:19:11 - 00:35:27

Partial Transcript

Το 1912 ξεσπάνε οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Εκεί, λοιπόν, έχουμε το ζήτημα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Όπως ξέρουμε, ο ελληνικός στρατός ε πολλές και διάφορες εκκλησίες σε αρκετά μέρη της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα, πολύ ωραία. Ευχαριστώ πολύ. Εγώ ευχαριστώ.

Lead to transcript
Summary

Ο Κωνσταντίνος Μπατσιόλας, υποψήφιος διδάκτορας Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ξεκινάει την αφήγησή του παραθέτοντας αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια και τη ζωή στη Χαλάστρα. Αφού εξηγήσει την προέλευση αυτού του τοπωνυμίου, αναλύει τον Μακεδονικό Αγώνα και τη συνδρομή των κατοίκων της Χαλάστρας στο ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Η διήγησή του κλείνει με μία αναφορά στη ζωή του Άγιου Αθανάσιου, νεομάρτυρα από τη Χαλάστρα.


Narrators

Κωνσταντίνος Μπατσιόλας


Field Reporters

Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου



Interview Date

03/09/2020


Duration

35'