Μόρφη Διακογεωργίου: τα παιδικά της χρόνια στην Όλυμπο Καρπάθου μέσα από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου της

Segment 1

Παιδικές μνήμες, οικογένεια, Δημοτικό Σχολείο, γειτονιά, διαπαιδαγώγηση και παιδικά παιχνίδια

00:00:00 - 00:39:57

Partial Transcript

Είναι Δευτέρα 8 Μαρτίου του 2021, είμαι με τη Μόρφη Διακογεωργίου, η οποία βρίσκεται στο Γέρακα Αττικής. Εγώ ονομάζομαι Κατερίνα Σχοινά, ετυχισμένες στιγμές, η χαρά, η ξεγνοιασιά, αλλά η ζωή έχει και θλιβερές στιγμές και τραγικές στιγμές, με τις οποίες είμαστε εξοικει ωμένα.

Lead to transcript

Segment 2

Η περίοδος των Χριστουγέννων

00:39:57 - 00:44:18

Partial Transcript

Και σου λέω, και σήμερα ακόμα σε δύσκολες περιστάσεις ανακαλώ εκείνες τις μνήμες και αποτελούν ασπίδα για πολλά προβλήματα που μπορεί να αντουργήσει βαριά διάθεση, ότι «Είδα τη Μορφινούλα που είναι μαυροφόρα», και προστάτευε δηλαδή τους άλλους εξαιτίας του ότι ήταν μαυροντυμένη.

Lead to transcript

Segment 3

Οι Απόκριες, η Καθαρά Δευτέρα και η διατροφή

00:44:18 - 00:59:03

Partial Transcript

Αυτά ήταν τα Χριστούγεννα. Δεν είχε χορό, ας πούμε, που θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε κι εμείς. Μετά οι Απόκριες, που είναι και στην επικαιις Πρεσβείαις της Θεοτόκου», το «Άγιος ο Θεός»... Ακόμα και σήμερα τα ξέρουμε, γιατί μας έχουν μείνει από τότε, από τα σχολικά μας χρόνια. 

Lead to transcript

Segment 4

Τα έθιμα του Πάσχα

00:59:03 - 01:11:32

Partial Transcript

Έτσι, λοιπόν, και την περίοδο του Πάσχα. Ξεκινούσε με το Σάββατο του Λαζάρου. Τα παιδιά γύριζαν το Λάζαρο, όπως πάλι τα αγόρια, μόνο αγόρια,ιτάρι και το κριθάρι. Και επί της ουσίας οι Απόκριες ήταν και ένα γλέντι αποχαιρετισμού και ευχές για να ξαναβρεθούν πάλι του χρόνου εκεί.

Lead to transcript

Segment 5

Τα πανηγύρια και οι γάμοι του Δεκαπενταύγουστου

01:11:32 - 01:16:20

Partial Transcript

Το Δεκαπενταύγουστο πιστεύω ότι έγινε η πιο λαμπρή γιορτή του χρόνου. Σήμερα, μετά το ‘60, όπου είχαμε τα μεγάλα κύματα της μετανάστευσης, τό έχει πάρει μορφή Πανκαρπαθιακή, αφού έρχονται από όλη την Κάρπαθο και συμμετέχουν στο πανηγύρι, τόσο στο γλέντι όσο και στο και στο χορό.

Lead to transcript

Segment 6

Ο ρόλος της γυναίκας στην Όλυμπο

01:16:20 - 01:20:09

Partial Transcript

Για να κλείσω αυτά που έχω να πω εγώ και μετά μπορείς να με ρωτήσεις ό,τι θέλεις, θα πρέπει κάπως συμπεριληπτικά να πω ότι η ζωή στην Όλυμποα σπίτια. Αυτά είχ α να σου πω, Κατερίνα, περιληπτικά, όσο πιο περιληπτικά μπορούσα! Αν θέλεις να με ρωτήσεις κάτι άλλο στη διάθεσή σου!  

Lead to transcript

Segment 7

Η σχολική και οικογενειακή ζωή στο Απέρι

01:20:09 - 01:26:10

Partial Transcript

Αυτό που θα ήθελα να σε ρωτήσω, που δεν νομίζω να το είπαμε, είναι το πότε ήρθες στην Αθήνα και για ποιον λόγο και ποιες δυσκολίες αντιμετώ παρέες με παιδιά των άλλων οικογενειών από το Απέρι, από τα Πηγάδια και από τα άλλα χωριά, επαφές και σχέσεις που κρατάω ακόμα και σήμερα.

Lead to transcript

Segment 8

Η φοιτητική ζωή στην Αθήνα

01:26:10 - 01:31:03

Partial Transcript

Τελειώσαμε το Λύκειο και έδωσα Πανελλαδικές και μπήκα στο Πανεπιστήμιο, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών του ΕΚΠΑ, στο Οικονομι ζωή μιας γυναίκας ή ενός ανθρώπου γενικότερα. Κι έτσι, έμεινα στην Αθήνα και ζω τώρα στην Αθήνα από το ‘87 μέχρι σήμερα, που είναι 2021.  

Lead to transcript

Segment 9

Η μεταλαμπάδευση των Ολυμπίτικων αξιών στα παιδιά της και το τραγούδι «Καλογριά»

01:31:03 - 01:40:28

Partial Transcript

Πριν κλείσουμε τη συνέντευξή μας, υπάρχει κάτι που θα ήθελες να συμπληρώσεις, που ίσως δεν το είπες; Κάποια εικόνα, κάποια ανάμνηση, κάποια μου έδωσες την ευκαιρία και εις το επανιδείν! Θα τα ξαναπούμε πάλι! Εντάξει; Να ‘σαι καλά, Κατερίνα μου! Καλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή!

Lead to transcript
Summary

Η Μόρφη Διακογεωργίου είναι γεννημένη το 1968 στο χωριό Όλυμπος της Καρπάθου, με επίνειό της το Διαφάνι. Η Όλυμπος, λόγω της ιδιαίτερης πολιτισμικής της ταυτότητας, έχει ονομαστεί «Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου» από το 2008. Ξεκινά την αφήγησή της από τις παιδικές της μνήμες μέχρι και τα 12 της χρόνια, που έφυγε από το χωριό της για να μετακομίσει στο χωριό Απέρι σε μία θεία της, ώστε να συνεχίσει στο Γυμνάσιο με σκοπό αργότερα να σπουδάσει. Μέσα από τις αναμνήσεις της περιγράφει τη ζωή στο χωριό, τα σχολικά της χρόνια, έθιμα από τον κύκλο του χρόνου, εορταστικές περιόδους, γλέντια, πανηγύρια, παιδικά παιχνίδια και στιγμές με την οικογένειά της, αλλά και τη γειτονιά. Η αφήγησή της καταλήγει στο σήμερα, τελειώνοντας με τα φοιτητικά της χρόνια στην Αθήνα και το γάμο της, τραγουδώντας το αγαπημένο της τραγούδι από τον πατέρα της, τον παπά της Ολύμπου.


Narrators

Ευμορφία Διακογεωργίου


Field Reporters

Αικατερίνη Σχοινά



Historical Events

Tags
BullyingΑγρότεςΑγροτικές ΕργασίεςΑγροτική ΖωήΑγροτική ΠαραγωγήΑναμνήσειςΑνατροφήΑνθρώπινες ΣχέσειςΕικαστικές ΤέχνεςΑπόκριεςΒιώματαΓάμοςΓιορτέςΓλέντιΓλέντιαΓυμνάσιοΓυναίκαΓυναίκες και ΕργασίαΓυναίκεςΔάσκαλοςΔεκαπενταύγουστοςΔημόσιο ΣχολείοΔημοτικό ΣχολείοΔιαπαιδαγώγησηΔιασκέδασηΔιατήρηση ΠαράδοσηςΔυσκολίεςΈθιμα ΠάσχαΈθιμα ΓάμουΈθιμα Χριστουγέννων ΕκκλησίαΕκπαίδευση στα ΝησιάΕκπαίδευσηΕλεύθερος ΧρόνοςΈλληνες της ΔιασποράςΕλληνική ΤέχνηΕορτασμοίΕπιτάφιοςΕργασίαΕργασιακές ΣυνθήκεςΕρωτικές ΣχέσειςΕσωτερική ΜετανάστευσηΉθη ΓάμουΘάνατοςΘέση της ΓυναίκαςΘρήνοςΙερέαςΚαθαρά ΔευτέραΚάλανταΚαλοκαίριΜουσική ΠαράδοσηΚέντημαΚηδείαΚοινότηταΚοινωνίαΚοινωνικές ΣχέσειςΚοινωνικοποίησηΚοινωνικός ΈλεγχοςΚτηνοτροφίαΛαϊκή ΜουσικήΛαογραφίαΜαγειρικήΜαθητέςΜαθητικά ΧρόνιαΜητέραΜνήμεςΝησιώτικη Μουσική Μουσική ΠαιδείαΝησίΝοσταλγίαΟικογενειακές ΑξίεςΟικογενειακή ΖωήΟικογενειακή ΙστορίαΟικογενειακή ΜνήμηΟικογενειακοί ΔεσμοίΟικοδομέςΟικοδόμοιΌνειροΠαιδείαΠαιδίΠαιδιάΠαιδικά ΠαιχνίδιαΠαιδικά ΧρόνιαΠαιδικές ΑναμνήσειςΠαιδική ΗλικίαΠαιχνίδιΠαιχνίδιαΠαιχνίδια στο ΔρόμοΠανεπιστήμιοΠανηγύριΠανηγύριαΠαραδόσειςΠαραδοσιακά ΠαιχνίδιαΠαραδοσιακά ΤραγούδιαΠαραδοσιακά ΦαγητάΠαραδοσιακές ΕνδυμασίεςΠαραδοσιακές ΦορεσιέςΠαραδοσιακή ΑρχιτεκτονικήΠαραδοσιακή ΜουσικήΠαραδοσιακό ΤραγούδιΠαραδοσιακοί ΧοροίΠαραδοσιακός ΓάμοςΠάσχαΠένθοςΠεριβάλλονΠίεσηΠροετοιμασία ΦαγητούΠροίκαΠροκαταλήψειςΠρωτοχρονιάΡούχαΣαρακοστήΣπουδέςΣυγκοινωνίεςΣυνθήκες ΕργασίαςΣυνθήκες ΖωήςΣυνταγέςΣυνταγήΣχέσειςΣχολείοΣχολικά ΧρόνιαΣχολικές ΕμπειρίεςΣχολική ΖωήΤατουάζΤραγούδιΤραύμαΤριτοβάθμια ΕκπαίδευσηΦαγητάΦαγητόΦοιτητικά ΧρόνιαΦοιτητική ΖωήΦρούταΦύσηΧριστιανισμόςΧριστιανοίΧριστούγενναΧωράφιΧωράφιαΧωριόΨυχαγωγίαΨωμίΑγροτική ΕργασίαΑνάμνηση Βοσκοτόπι ΒοσκοίΚοινότητες Μοιρολόι Προφορική ΙστορίαΜαντινάδα

Interview Date

07/03/2021


Duration

100'