Βετεράνος του Ελληνοϊταλικού πολέμου

Segment 1

Παιδικά χρόνια πρώτα στην Κωνσταντινούπολη κι έπειτα στην Αθήνα

00:00:00 - 00:03:28

Partial Transcript

Κύριε Δημήτρη, ξεκινάμε!  Ναι.  Θέλω αρχικά να μου πείτε πότε γεννηθήκατε και πού;  Εγώ γεννήθηκα το 1916 στο Άργος Πελοποννήσου, ναι. ο 8ο γυμνάσιο και από εκεί έδωσα εξετάσεις εδώ στην Αθήνα και μπήκα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Lead to transcript

Segment 2

Η στρατιωτική θητεία και η επιστράτευση στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

00:03:28 - 00:09:00

Partial Transcript

Από εκεί αρχίζει η περιπέτεια η μεγάλη. Διότι εγώ ήθελα ταυτόχρονα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου να τελειώσω και τη θητεία μου. Γιαολεκτικά στα πόδια και άρχισαν σε άτακτο φυγήν, να εγκαταλείπουν τα πάντα μέσα εκεί στο... αυτό το οροπέδιο. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. 

Lead to transcript

Segment 3

Στο αλβανικό μέτωπο. Η θριαμβευτική υποδοχή στο Αργυρόκαστρο, η πορεία προς το Τεπελένι και τα κρυοπαγήματα

00:09:00 - 00:25:16

Partial Transcript

Την άλλη μέρα που κατεβήκαμε εμείς κάτω εκεί, για να προχωρήσουμε, γιατί πήραμε εντολή: «Να κυνηγάτε κατά πόδα τους Ιταλούς», το τάγμα το δι ψείρα. Τρομερός εχθρός η ψείρα. Να μπορέσουμε να ξεπλυθούμε, να κάνουμε ένα μπάνιο κ.τ.λ. Εκεί καθίσαμε αρκετά, ώσπου ήρθε μία διαταγή...

Lead to transcript

Segment 4

Στη Σχολή Εφέδρων Ανθυπολοχαγών

00:25:16 - 00:30:31

Partial Transcript

Α, εντωμεταξύ, μεταξύ των τραυματιών και των νεκρών στον πόλεμο πάνω υπήρχαν πάρα πολλοί έφεδροι ανθυπολοχαγοί του πεζικού, οι οποίοι στην οω τι θα τους κάνουμε. Είχανε μείνει περίπου 120, οι άλλοι είχανε γνωστούς στην Πελοπόννησο και φύγανε. Μερικοί από αυτούς είχανε γνωστούς.

Lead to transcript

Segment 5

Η παράδοση της Σχολής Ευελπίδων στους Γερμανούς

00:30:31 - 00:33:54

Partial Transcript

Και ήτανε πια 26 Απριλίου, είχανε μπει στην Αθήνα, είχαν υποστείλει την ελληνική σημαία από την Ακρόπολη κι είχαν ανεβάσει τη σβάστικα και τας στο σπίτι του. Δηλαδή, το ηθικόν λίγο καθαυτό πεσμένο, βέβαια. Αναγκαστήκαμε να παραδώσουμε τη Σχολή. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. 

Lead to transcript

Segment 6

Η συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση

00:33:54 - 00:36:21

Partial Transcript

Μετά πού πήγατε;  Μετά μείναμε στην Αθήνα μέσα. Βρήκα ευκαιρία, επειδή εγώ δεν είχα τελειώσει την Ιατρική, μείναμε σε μια σκληρή και απάνθρ γυναικολόγος. Επί 35 χρόνια μαιευτήρ γυναικολόγος μες στην Αθήνα, εδώ. Μετά παίρνω την ειδικότητα. Οπότε, καλά πηγαίναμε για ένα διάστημα.

Lead to transcript

Segment 7

Επιστράτευση και συμμετοχή στον εμφύλιο πόλεμο

00:36:21 - 00:43:03

Partial Transcript

Οπότε, τι γίνεται; Ξεσπάει ο εμφύλιος πόλεμος! Μεταξύ της Αριστεράς και των τότε κυβερνήσεων των υπολοίπων, Γερμανούς μαζί με τους Άγγλους, θώ στην Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή, για να τους... Από εκεί έληξε ο πόλεμος και πήγα στο σπίτι μου. Αυτό είναι όλο. Δεν έχω τίποτα άλλο. 

Lead to transcript

Segment 8

Συναισθήματα για τη συμμετοχή στους πολέμους και απώλειες

00:43:03 - 00:46:22

Partial Transcript

Μάλιστα. Πολύ ωραία. Θέλω λίγο να γυρίσουμε στην Αλβανία... την Αλβανία, το 1940.   Ναι.  Θέλω να μου πείτε εκεί αν θυμάστε κάποια άλλα πεμοποίησαν, σε απόσταση 100-200 μέτρων είχαμε φτάσει κοντά. Και αυτοί ήτανε καλά οχυρωμένοι, χρησιμοποίησαν όλμους.  Μάλιστα.  Τελειώσαμε.

Lead to transcript

Segment 9

Οι αυτόμολοι Ιταλοί

00:46:22 - 00:50:04

Partial Transcript

Ωραία. Κάτι άλλο εσείς που θυμάστε, περιστατικό να το θυμίσουμε; Θα πιεις καφέ, πορτοκαλάδα;  Όχι, εντάξει. Έλα, Δημήτρη. Με τους αιχμαλώτ. Κι αποκεί... Δεν είχα τίποτα άλλο. Αυτά ήταν όλα. Πού και πού θυμάμαι και κάτι.  Τέλεια, ευχαριστούμε πολύ.  Κι εμείς σας ευχαριστούμε. 

Lead to transcript
Summary

Ο Δημήτρης Γαλαζίδης είναι ένας από τους ελάχιστους εν ζωή βετεράνους του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Εξιστορεί τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο, όπου υπηρέτησε ως νοσηλευτής και τραυματιοφορέας. Αναφέρεται επίσης στη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, αλλά και στην επιστράτευση κατόπιν και στη συμμετοχή του στον εμφύλιο πόλεμο από τη θέση του υπίατρου.


Narrators

Δημήτρης Γαλαζίδης


Field Reporters

Σταύρος Βλάχος


Interview Date

05/10/2021


Duration

50'


Interview Notes

Σημειώσεις Επιμελήτριας:
Τα "τολ" που αναφέρει ο αφηγητής ("αυτά που μαζεύαν τη σταφίδα") είναι μεγάλες ημικυκλικές αποθήκες.
Το βουνό "Μάλι-Σπάτι" (00:16:09 και αλλού), που αναφέρει ο αφηγητής, είναι λογικά το Μάλι Σπατ, στην Αλβανία.