Κάποιος γυρνάει και μας λέει, ενώ γύρω γύρω πέφταν από ώρα σφαίρες κτλ «Παιδιά, να γονατίσουμε να μας πατήσουν τα τανκς». Πραγματικά γονατίσαμε φανταζόμενοι ότι τα τανκς θα μπουν και θα μας πατήσουν.

Αναμνήσεις από την αρχή της Χούντας και τα χρόνια μέχρι το Πολυτεχνείο

00:00:00 - 00:04:22

Partial Transcript

Καλησπέρα. Καλησπέρα, Δημήτρη. Πώς ονομάζεστε; Τάκης Νικολακόπουλος. Είναι Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου του 2021, είμαι με τον Τάκη Νικολακόδιαμορφώνω πια, μεγαλώνω άλλωστε, φτάνω να είμαι 17 χρονών, αρχίζω να διαμορφώνω μια αντιφασιστική-αντιπολιτευτική διάθεση για το καθεστώς.

Η συμμετοχή στις πρώτες κινητοποιήσεις και δράσεις

00:04:22 - 00:13:09

Partial Transcript

Και στο πανεπιστήμιο πότε περνάτε, τι έτος είναι και σε ποιο τμήμα περνάτε; Η επόμενη χρονιά, είμαι στην ΣΤ΄ γυμνασίου, προετοιμάζομαι γιας αστυνομίας, ξέραμε πως ήταν οι συγκεκριμένοι που κυκλοφορούσαν, «οφθαλμοδιακριτοί» θα έλεγα. Αυτά, συνέβαινε δηλαδή, ήτανε… Το γνωρίζαμε.

Η κατάληψη της Νομικής και μια αναίτια επίθεση

00:13:09 - 00:17:09

Partial Transcript

Ωραία. Η εικόνα που έχουμε εμείς, αυτό που έχει μείνει ως το πρώτο μεγάλο αντιδικτατορικό γεγονός από φοιτητικής πλευράς, είναι η εξέγερση ερα καν. Βρέθηκα εκεί τυχαία. Απλά άκουσα τις φωνές και πήγα να… Και λόγω των μαλλιών, φαντάζομαι, με βούτηξε από τα μαλλιά και με χτύπησε.

Τα γεγονότα της κατάληψης και της εξόδου από το Πολυτεχνείο

00:17:09 - 00:30:05

Partial Transcript

Ωραία. Και πλησιάζοντας προς τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, εσείς είχατε κάποια ένδειξη ότι πάει να γίνει κάτι τέτοιο; Το αισθανόσασταν με κ τη δέσω με αυτό… Είναι δηλαδή οι λίγες στιγμές, τα λίγα λεπτά πριν την εκκένωση του Πολυτεχνείου και τα μετά. Θες να πω και για τα μετά;

Αμέσως μετά την εκκένωση του Πολυτεχνείου

00:30:05 - 00:37:13

Partial Transcript

Βεβαίως. Λοιπόν, βγαίνω…. Βγαίνοντας από το Πολυτεχνείο, περνάω πάνω από τη Mercedes του πρύτανη, βγαίνουμε στην Πανεπιστημίου και μας διώηκα με τη μητέρα μου. Το θυμάμαι σαν και τώρα, δηλαδή έτρεμα και πήγα και κοιμήθηκα στο κρεβάτι με τη μάνα μου. Το θυμάμαι ομοίως και αυτό.

Η αντίδραση της οικογένειας και η σχέση με τους φίλους

00:37:13 - 00:42:28

Partial Transcript

Κάτι άλλο που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι ότι… το πιστεύατε ότι θα γίνει αυτή η εισβολή; Δηλαδή πού βλέπατε να καταλήγει; Είστε μέσα στην με μία κοινή εμπειρία ίσως βοήθησε, αλλά όχι, όχι, Δημήτρη, δε νομίζω. Αυτή η εμπειρία ήταν μία εμπειρία ζωής για τον καθένα μας ξεχωριστά.

Η περίοδος μετά το Πολυτεχνείο, τα γεγονότα της Κύπρου και οι αλλαγές στα πανεπιστήμια

00:42:28 - 00:48:18

Partial Transcript

Όταν καταλαγιάζουνε τα πνεύματα, περνάει λίγος καιρός και ανοίγει πάλι το πολυτεχνείο και εσείς επιστρέφετε, ποιο είναι το κλίμα μέσα στη σολύ νωπό για να καταλάβουμε, όπως τώρα, ας πούμε, πως όλη αυτή η ιστορία κρατάει 40 τόσα χρόνια και ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, έτσι;

Σκέψεις και συναισθήματα για την εμπειρία στο Πολυτεχνείο

00:48:18 - 00:53:37

Partial Transcript

Ωραία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής∙ από όλη την εμπειρία που είχατε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αν μπορείτε να μου αναφέρετε ως κάτι πως καταλαβαίνεις, όλα αυτά είναι εξαιρετικά προσωπικά. Σ' τα εμπιστεύομαι όμως και αξιοποίησέ τα όπως εσύ φρονείς. Ευχαριστώ πολύ. Έγινε;

Summary

Ο αφηγητής έζησε τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όντας πρωτοετής φοιτητής στη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Τα τεκταινόμενα λοιπόν κατά τη διάρκεια της τριήμερης κατάληψης και ιδιαίτερα η στιγμή της εισβολής και της εκκένωσης του Πολυτεχνείου, η οποία, όπως αναφέρει ο αφηγητής, είναι «η πιο σημαντική και η πιο δυνατή στιγμή που έχω ζήσει στη ζωή μου και δεν πρόκειται ποτέ να την ξεχάσω» είναι μέρος της παρούσας συνέντευξης. Παράλληλα, οι αμέσως επόμενες ώρες, οι πολιτικές εξελίξεις πριν αλλά και λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, προσωπικά βιώματα από την περίοδο της δικτατορίας, αλλά και οι τεταμένες σχέσεις που προκύπτουν μεταξύ ενός νέου της εποχής με αντιδικτατορική στάση και της συντηρητικής πολιτικά οικογένειάς του, με τον πατέρα του να είναι μάλιστα εν ενεργεία αστυνομικός, είναι ακόμα κάποια ζητήματα που θίγονται.

Παναγιώτης Νικολακόπουλος

Δημήτρης Παναγόπουλος