Τέκνο ανταρτών

Βιογραφικά στοιχεία

Partial Transcript

Καλημέρα.   Καλημέρα σας.   Θα μπορούσατε να μας πείτε το ονοματεπώνυμό σας;   Αετόπουλος Παύλος.   Ωραία. Κύριε Παύλο, εγώ είμαι η Κιος δασκάλου. Έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο στη Γεωπονία το 1938, έχει διοριστεί στις Σέρρες, σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό, ως γεωπόνος.

Οι γονείς και η σχέση τους με το αντάρτικο

00:01:59 - 00:03:52

Partial Transcript

Ωραία και έρχεται το 1940. Εκείνες τις εποχές, έρχεται σιγά-σιγά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, έρχεται και στην Ελλάδα. Σε τι κατάσταση βικού, αυτές είναι οι γραμματικές της γνώσεις και ο πατέρας μου έχει τελειώσει εκείνη την εποχή ένα πανεπιστήμιο που ήταν πάρα πολύ σπάνιο.

Η γέννηση του στα βουνά και οι πρώτοι μήνες ζωής

00:03:52 - 00:06:26

Partial Transcript

Σας περιέγραψαν καθόλου πώς ήτανε η κατάσταση στο βουνό;   Στο βουνό η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Να σκεφτείτε ότι ο πατέρας μου ύ ωραία ιστορία αυτή. Αυτή η κατάσταση κρατάει στα βουνά περίπου τους 6 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο φτάνουμε στο Δεκέμβριο χειμώνας πλέον.

Η εγκατάλειψη στο βουνό

00:06:26 - 00:08:40

Partial Transcript

Ο Εμφύλιος είναι στο τέλος του, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι μήνες μετά θα έχει τελειώσει, με την ήττα του ΕΑΜ, και η ομάδα αυτή πρέπεικαι θα μπορούσα εγώ να με φάνε τα τσακάλια, οι λύκοι, τόσα θηρία, ξέρω 'γω, άγρια που υπάρχουν στα Πιέρια. Παρόλα αυτά, κατάφερα και έζησα.

Ο εντοπισμός του από έναν αξιωματικό της Λάρισας και η αναδοχή από μια οικογένεια τσιγγάνων

00:08:40 - 00:10:36

Partial Transcript

Αυτή η ομάδα είναι μία ομάδα στρατιωτική, η οποία ανήκει στη Λάρισα, από την πλευρά δηλαδή της Λάρισας, όχι από τα Πιέρια, οπότε βρίσκοντας οδα που θα είχαν απέναντι σε ένα βρέφος και έτσι έγινε ανάδοχη οικογένεια αυτή. Λοιπόν, απ’ το 1949, ίσως και αρχές του ’50, έως το 1952.

Segment 6

Ο θάνατος του πάτερά του, ο εντοπισμός του από την βιολογική μητέρα και η δικαστική διαμάχη διεκδίκησης του από την αναδοχή οικογένεια

00:10:36 - 00:15:31

Partial Transcript

Τι συμβαίνει σε αυτή την ημερομηνία; Ο πατέρας μου πεθαίνει στα βουνά της Ηπείρου, πηγαίνοντας προς Αλβανία ή Γιουγκοσλαβία τότε. Πεθαίνει στην εποχή  εκείνη να ψάξει πού είναι, αν είναι, για να τον θάψουνε. Η μητέρα μου τον άφησε σε ένα βουνό νεκρό μεν, αλλά χωρίς να τον θάψει.

Τα προβλήματα της επίσημης αναγνώρισης και ονοματοδοσίας του

00:15:31 - 00:17:15

Partial Transcript

Εγώ φέρνω το όνομα Παύλος Ελασσονίτης, ούτε πατέρας, ούτε μητέρα σαν να μην υπάρχω από πουθενά και το ελληνικό κράτος λέει: «Και τώρα πρέπειαι φτάνουμε στο ‘58 που είμαι στο δημοτικό, κάπου εκεί στη δευτέρα-τρίτη δημοτικού, που αλλάζω το επώνυμό μου πλέον και γίνομαι Αετόπουλος.

Τα προβλήματα λόγω του ονόματος του και ο στιγματισμός του ως κομμουνιστή

00:17:15 - 00:20:04

Partial Transcript

Λοιπόν, να σκεφτείτε ότι μετά το δημοτικό, με το όνομα πλέον ως Αετόπουλος και ως αγνώστου πατρός, στην εποχή που πρέπει να πάω φαντάρος― είκαι εσύ το χτυπάς το παιδί;» Λέει: «Αυτός είναι κομμούνι, πρέπει να τον χτυπήσουμε». Λοιπόν, τελειώνει αυτή η διαδικασία, αυτή η ιστορία.

Η φυλάκιση της μητέρας του, τα χρόνια που μεσολάβησαν και η απόκτηση του επίθετου

00:20:04 - 00:25:00

Partial Transcript

Η μάνα μου είναι Αετοπούλου. Δεν ξέρω για ποιον λόγο, τί την οδήγησε. Πολύ-πολύ αργότερα, μιλάμε δηλαδή από το γάμο μετά από 40 χρόνια, 30-4άνει αυτές τις διαδικασίες και τα δικαστήρια και λοιπά, ό,τι χρειάστηκε μετά. Αυτός ήταν ο λόγος της φυλάκισης, καθαρά δηλαδή πολιτικός.

Ο χαρακτήρας των γονιών

00:25:00 - 00:32:26

Partial Transcript

Ναι. Η μητέρα σας ξαναπαντρεύτηκε;   Η μητέρα μου όχι, δεν ξαναπαντρεύτηκε. Η μητέρα μου είχε το σύνδρομο της χηρείας. Και τι εννοώ; Δυστυκη. Δε χρειάζεται». «Να, αυτά έκανε και ο πατέρας σου και είδαμε τι χαΐρι έκανε. Πήγε και σκοτώθηκε, χάθηκε τζάμπα», κάπως έτσι ξέρω ‘γω.

Τα συναισθήματα του Αφηγητή για την ιστορία των γονιών του και η σχέση του με την γυναίκα του

00:32:26 - 00:37:24

Partial Transcript

Εσείς, κύριε Παύλο, τι συναισθήματα έχετε για αυτήν την ιστορία που κουβαλούσαν οι γονείς σας;   Ναι, τι να σας πω―   Σαν εσωτερικός παραπορούσε και έπρεπε να κάνει τη ζωή της, να βρει έναν άντρα να παντρευτεί ξανά, αλλά είπαμε αυτό το σύνδρομο το κουβαλούσε σε όλη της τη ζωή.

Summary

Ο Παύλος Αετόπουλος, ένα τέκνο ανταρτών, εγκαταλείπεται στο βουνό από τους γονείς του, οι οποίοι κυνηγημένοι από τον εθνικό στρατό, δεν μπορούσαν να τον πάρουν μαζί τους και να κινδυνέψουν να προδοθούν. Έτσι, εντοπίζεται στο βουνό μόνος του και σώζεται, υιοθετείται από μια ανάδοχη οικογένεια τσιγγάνων στη Λάρισα και παίρνει το όνομα Παύλος από τον βασιλιά και επίθετο Ελασσονίτης από την πόλη που βρέθηκε. Στην συνέχεια όμως τον αναζητά η μητέρα του, η οποία παραδόθηκε στις Αρχές και κινεί γη και ουρανό για να τον πάρει πίσω. Η ιστορία του κ. Παύλου, που τελικά άλλαξε το επίθετό του στο επίθετο της μητέρας του, καθώς δεν μπορούσε να αναγνωριστεί από τον πατέρα του ο οποίος πέθανε, είναι μια ιστορία που συγκινεί, καθώς, χωρίς να φταίει, βρέθηκε στη μέση ενός χαρακτηρισμού που το κουβαλάει μέχρι και σήμερα, το «κομμούνι» όπως λέει.

Παύλος Αετόπουλος

Καλλιόπη Τσακπουνίδου