Η εισβολή στην Κύπρο

Από την Κύπρο στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί στην Κατερίνη

Partial Transcript

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Θα μπορούσατε να μας πείτε το ονοματεπώνυμό σας; Λέγομαι Ελένη Ρούσσου, αλλά με φωνάζουν Έλλη, έτσι το συνηθίζοουλεύουν και τα δυο στη Θεσσαλονίκη. Αν μείνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη είμαι πολύ ευχαριστημένη, γιατί μπορεί να φύγουν πιο μακριά, δυστυχώς.

Τα παιδικά χρονιά στην Κύπρο

00:06:03 - 00:11:21

Partial Transcript

Ωραία, κυρία Έλλη. Θα ήθελα να σας πάω λίγο πιο πίσω τώρα, κάναμε μία αναδρομή στα πιο πρόσφατα― Ναι― Αλλά θα ήθελα να πάμε λίγο πιο πίόμο που πήγαινες στην Αμμοχώστου. Οπότε έχει και κίνηση και ο κόσμος πηγαινοερχόταν πολύς και ήτανε πολύ κοντά στη Λευκωσία, που εμένα εγώ.

Η τουρκική εισβολή και το πραξικόπημα που προηγήθηκε- Οι τραγικές συνέπειες

00:11:21 - 00:26:29

Partial Transcript

Μάλιστα, κυρία Έλλη. Οπότε, όπως καταλαβαίνω, ήσασταν κάπως μεγάλη γύρω στα 12-13 χρονών― Ήμουνα 13 χρόνων όταν έγινε η Τουρκική εισβολή―ε και εκεί πέρα η Φιλική Εταιρεία είχε κάπου εκεί πέρα γραφεία, κρυψώνες, στο Παγκύπριο γυμνάσιο. Αυτά, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να πω.

Απώλειες ανθρώπων και περιουσιών μετά την εισβολή

00:26:29 - 00:31:10

Partial Transcript

Έχω να σας ρωτήσω― Να με ρωτήσεις― Ξέρατε κάποιον άνθρωπο, είχατε συγγενείς από τα μέρη που υποτάχτηκαν πλέον από τους Τούρκους; Ναι, ες είδη τους τα έδιναν. Αλλά δεν έπαυε να μένει κάποιος άλλος στο σπίτι τους. Και τώρα βλέπουμε τις φωτογραφίες που έχουμε από αυτά τα μέρη.

Συναισθήματα από την εμπειρία της εισβολής

00:31:10 - 00:38:03

Partial Transcript

Μάλιστα. Ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα, το οποίο δεν ξέρω, δεν νομίζω ότι κανένας μας δεν μπορεί να σκεφτεί τώρα και να νιώσει πώς τονικά. Υπήρχαν χωριά που ζούσαν ειρηνικά, αλλά υπήρχαν και κάποια χωριά που ένας δημιουργούσε προβλήματα –και σοβαρά προβλήματα– στον άλλον.

Οι σχέσεις με την Κύπρο σήμερα

00:38:03 - 00:43:47

Partial Transcript

Μάλιστα κυρία Έλλη― Δεν ξέρω αν είπα πάρα πολλά και αν δεν έπρεπε να πω τόσα πολλά― Όχι, ήτανε περιγραφικότατα― Ναι, αλλά είναι οι εμπέλουμε τον πόλεμο. Αυτά. Ωραία κατακλείδα ήταν αυτή― Ναι― Ευχαριστώ πολύ που μοιραστήκατε μαζί μας. Να ‘σαι καλά και εγώ σε ευχαριστώ.

Summary

Η αφηγήτρια αναφέρεται, αρχικά, στην περίοδο της πολιορκίας της Κύπρου από την Τουρκία το 1974. Περιγράφει το πώς βίωσε η ίδια εκείνη την ιστορική περίοδο, σε νεαρή ηλικία, έχοντας όμως πολύ καλά στη μνήμη της εικόνες και συναισθήματα. Επιπλέον εξιστορεί το πώς εξελίχθηκε η ζωή της φεύγοντας από την Κύπρο. Τέλος, μιλά για την μετέπειτα σχέση της με το νησί και τους ανθρώπους εκεί.

Ελένη Ρούσου

Καλλιόπη Τσακπουνίδου