«Τι μαντινάδα να σου πω;»

Εισαγωγή

Partial Transcript

Είναι Πέμπτη 2 Ιουλίου του 2020. Είμαι με τον Αριστείδη Χαιρέτη ή Γιαλαύτη, έναν από τους μεγαλύτερους εκφραστές της μαντινάδας στην Κρήτη καλωσορίσω με μία μαντινάδα:   Όποιος κι αν’ ρθει στον κόσμο μου, όσος φτωχός και να’ μαι  του δίδω την καρέκλα μου και εγώ καθίζω χάμε.

Παιδικά χρόνια του Αφηγητή στα Ανώγεια

00:00:48 - 00:02:27

Partial Transcript

Παλιά νομίζω ότι περίπου ξέραμε, ας πούμε, τι θα φάμε... ήταν πιο άνετα, περίπου. Κάτεχες, ας πούμε, ότι θα έχεις τις πατάτες, ο πατέρας σουι ήμουν πλούσιος και ήμουν ευτυχής και ήμουνα αλλού! Όχι στη μιζέρια δηλαδή. Ενώ λίγα, με κουράζαν τα πολλά. Λίγα και με κουράζαν τα πολλά.

Παιδικά χρόνια του Αφηγητή στο βουνό και αναμνήσεις με τον βοσκό πατέρα του

00:02:27 - 00:04:05

Partial Transcript

Μέσα από αυτά τα λίγα που σε κούραζαν τα πολλά, ήσουν από μικρός στο βουνό με τον πατέρα σου, σαν βοσκός. Στη βιοπάλη της εποχής, με τις δυσ πούμε- με βύζαξε τσ’ απλότητας το γάλα  και-η-το χώμα που πατώ δεν τα γροικά τα ζάλα.   Δηλαδή, όπως με έκαμε η μάνα μου έτσι θα είμαι.

Η πρώτη μαντινάδα του Αφηγητή

00:04:05 - 00:05:02

Partial Transcript

Θυμάσαι κάποιες μαντινάδες από την περίοδο που ήσουν στο βουνό ή την πρώτη σου μαντινάδα; Ναι, η πρώτη μου μαντινάδα είναι:  Ε-ξέφτισε η μου. Είχα ένα ηφαίστειο μαντινάδων μέσα μου, είμαι πολύ τυχερός που ξέσπασε όθεν όξω και το’ μαθα κι εγώ. Αλλιώς δεν θα το ήξερα ας πούμε.

Γλέντια στα Ανώγεια

00:05:02 - 00:06:24

Partial Transcript

Στη συνέχεια στο χωριό παρέες, καντάδες, γλέντια με τον Μανώλη τον «Στραβό» Λυράρη. Μπορείς να μου περιγράψεις λίγο την εποχή εκείνη- Ναι- . Ήταν πιο αυθεντικά... και παλιά υπήρχαν -ας πούμε, εντάξει- ποιο καρπούζι κόβεις και δεν έχει κουκούτσια μέσα; Εντάξει, αλλά ήταν αλλιώς.

Ο Αφηγητής συσχετίζει την μαντινάδα με την ομορφιά, την αγάπη και τον χορό

00:06:24 - 00:07:13

Partial Transcript

Και το όμορφο, ας πούμε, δεν υπάρχει. Λένε «Αυτός είναι όμορφος, αυτός είναι άσχημος». Το όμορφο είναι το διαφορετικό. Αυτό το πράγμα δεν μολο; Μέσα- Μία ισορροπία μέσα μου για να μην πέσω. Και σαν έκφραση. Έκφραση, ο χορός είναι έκφραση ψυχής. Όχι ποδιών, χεριών και σκέψης.

Ο Αφηγητής μιλά για την οικογένεια του

00:07:13 - 00:12:20

Partial Transcript

Παλιά βάλανε τα... Παντρεύτηκα, πήρα μία γυναίκα που είδε τον ψυχικό μου κόσμο. Τον νοικοκύρεψε. Η γυναίκα που παντρεύτηκα και με παντρεύτηκ. Είναι μες στη μουσική. Είναι από κάτω από την απιδιά του πατέρα τους. Είναι δύο απίδια και είναι στην απιδιά του πατέρα τους σαν μουσικοί.

Τι είναι η μαντινάδα

00:12:20 - 00:14:39

Partial Transcript

Η μαντινάδα είναι ένας τρόπος έκφρασης, όπως και ο χορός. Για τον Αριστείδη τι είναι η μαντινάδα που μέσα από αυτή έχει πορευτεί; Τι είναι -δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα- με ρωτούν, ας πούμε: «Τι είναι η μαντινάδα για σένα;». Αυτό το’ χω ξαναπεί βέβαια: «Αγαπώ και βγάζω μαντινάδες».

00:14:39 - 00:15:49

Partial Transcript

«Γιατί χορεύεις μπαμπά;». «Ο χορός τι είναι για σένα;». Γιατί είναι ο πόνος ακίνητος. Είναι η στιγμή που ανακαλύπτω ότι έχω πόδια, η μουσικήταν χορεύω είμαι ένα χαρτάκι και με πάει ο αέρας όπου θέλει. Αδύναμο αλλά στην ευτυχία βαρύς. Είμαι ένας θεατής στης ψυχής μου την ευτυχία».

Μαντινάδες και έρωτας

00:15:49 - 00:18:29

Partial Transcript

Μέσα από τις μαντινάδες σου έχεις εκφράσει την αγωνία του έρωτα, την αγάπη, τον πόνο της απώλειας, του χωρισμού, στοχαστικές μαντινάδες για εσύ θαρρείς πως θα γενείς κατακτητής του κόσμου.  Ο Έρωτας είναι, ας πούμε, δεν ξέρω να απαντήσω. Ο έρωτας... Τι θα πει έρωτας ας πούμε;

Ο Αφηγητής μιλά για την αγάπη

00:18:29 - 00:21:20

Partial Transcript

Και η αγάπη. Και η αγάπη. Γιατί… οι πολλοί τα ξεχωρίζουν. Έρωτας τώρα, μπερδεύουν τον έρωτα που πάει με τη γυναίκα... Ο έρωτας και η αγάπη ς το νερό και εγώ να ξεδιψάζω.  Αγάπη είναι τελικά από το σπίτι να πορίζω, μα να γιαγέρνω ογλήγορα γιατί σε λαχταρίζω.   Όχι γιατί πρέπει.

Οι μαντινάδες, η φύση και ο χρόνος

00:21:20 - 00:22:36

Partial Transcript

Μέσα στις μαντινάδες σου παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο και μέσα στην έμπνευσή σου, δηλαδή, η φύση, ο χρόνος που στοχάζεσαι μέσα από αυτά. Μι ευτυχής, ας πούμε, μόνος σου- να’ σαι μόνος- και να ναι η σκέψη γεμάτη θετικά πράγματα και μέσα στους πολλούς να’ σαι πάλι μοναχός είσαι.

Εκδόσεις μαντινάδων του Αφηγητή

00:22:36 - 00:28:33

Partial Transcript

Έχεις κάνει αρκετές εκδόσεις συλλογών για τις μαντινάδες σου αλλά θέλω να σταθούμε σε μία συγκεκριμένη έκδοση με τίτλο « Τι μαντινάδα να σουτον κόσμο το δικό μου, γιατί αν ζούσα σε τονε, θα’ χανα τον καιρό μου.  Χωρίς να θέλω να τον αδικήσω. Θέλω να πω για το σκεπτικό που έχω.

Μαντινάδες του αφηγητή που έχουν φτάσει σε ανθρώπους του πολιτισμού

00:28:33 - 00:33:19

Partial Transcript

Έχεις έρθει σε επαφή και με σπουδαίους ποιητές και ανθρώπους της τέχνης, όπως κι ο Μάνος Χατζιδάκις που έχει περάσει από τα Ανώγεια κάνονταςλοιπόν, οι λέξεις μην μας μπερδεύουν. Ή είσαι ή δεν είσαι. Είμαι, για οτιδήποτε είμαι. Δεν είμαι τίποτα αλλά δεν φαίνομαι, αλλά είμαι κάπου.

Πως βγαίνει μια μαντινάδα

00:33:19 - 00:38:52

Partial Transcript

Πάμε στο σήμερα που βγαίνουν και καλές μαντινάδες σήμερα και από ανθρώπους. Αλλά ποια είναι η ουσία της μαντινάδας; Πρέπει να την ζορίζεις τάρα πολύ που μοιράστηκες την ιστορία σου. Να’ σαι καλά, με τιμά. Να σε χαίρονται οι γονείς σου. Ό,τι επιθυμείς στη ζωή σου- Να’ σαι καλά.

Summary

Ο Αριστείδης Χαιρέτης είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκφραστές της μαντινάδας στην Κρήτη. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς τις μαντινάδες του, καθώς αυτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του. Αφηγείται γεγονότα της ζωής του λέγοντας ανά λίγα λεπτά -ή και δευτερόλεπτα- μια νέα μαντινάδα. Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρεται στην απλότητα των χρόνων που ήταν παιδί, στα Ανώγεια του τότε και του σήμερα, στον γάμο και την οικογένειά του. Υπογραμμίζει τη σχέση της μαντινάδας με τον χορό και πάνω απ’ όλα με την αγάπη και τον έρωτα, ενώ εξηγεί πώς αντλεί την έμπνευσή του από τη φύση. Ο αφηγητής συζητά για την πρώτη του μαντινάδα και τις εκδόσεις των μαντινάδων που πραγματοποίησε στην πορεία, για μαντινάδες που έφτασαν σε άλλους ποιητές και ανθρώπους του πολιτισμού, καθώς και για τον τρόπο που βγαίνει μία μαντινάδα.

Αριστείδης Χαιρέτης

Νικόλαος Καλλέργης