Η περίοδος της δικτατορίας, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και η επιστροφή Καραμανλή στην Ελλάδα

Η αποχώρηση του Καραμανλή από την Ελλάδα και η Δικτατορία

Partial Transcript

Δημήτριος Δούκας του Νικολάου, συνεχίζουμε. Ωραία, θέλετε να μας πείτε για την περίοδο της δικτατορίας γενικά, τι θυμάστε, μέχρι να κατα η δικτατορία, βέβαια επικρατούσε μία μεγάλη σύγχυση στην όλη ιστορία, μεγάλη αυστηρότης. Είχαν έρθει κάτι από την Αεροπορία αξιωματικοί...

Topics
History

Περιστατικά από την περίοδο της Δικτατορίας

00:07:38 - 00:24:31

Partial Transcript

Την Πολεμική Αεροπορία; Την Πολεμική Αεροπορία, δεν είχανε εμπειρία με το τι γίνεται, γίνανε διάφορα παρατράγουδα, τα οποία μας είχαν αρκεναι του επιπέδου μου αυτά». «Ποιος την έβγαλε;» «Ύπερθεν». «Καλώς» μου λέει, βγαίνει βροντώντας την πόρτα. Λέω: «Ωχ, πάει ο Παπαδόπουλος».

Topics

Τα περιστατικά του Πολυτεχνείου

00:24:31 - 00:31:59

Partial Transcript

Μετά, πάμε τώρα στο Πολυτεχνείο. Εγώ ήμουν επιμελητής και μπαινόβγαινα. Είχα και μία άλλη ειδοποίηση κατά κάποιον τρόπον ότι θα γίνει από κάη μέρα; Ακούγονταν πυροβολισμοί. Γιατί είχαμε σταματήσει μπροστά στο Ζάππειο κάπου εκεί να δούμε τι θα γίνει. Αυτά περί του Πολυτεχνείου.

Topics

Η πτώση της Χούντας και η επιστροφή του Καραμανλή

00:31:59 - 00:36:49

Partial Transcript

Έρχεται ο Ιωαννίδης με όλα αυτά, και φτάνουμε εις το θέμα Καραμανλή. Εγώ είχα πάλι βρεθεί επιστρατευμένος διοικητής του αεροδρομίου. Και έρχι αυτός και με κοίταζε. Μετά τον φυγάδευσα με τον τρόπο που είπαμε, εντάξει, και από εκεί άρχισε η... νορμάλ. Τώρα τι θυμάμαι μετά από κει.

Topics

Μετά την Δικτατορία και ο ερχομός της Θάτσερ

00:36:49 - 00:39:35

Partial Transcript

Θέλετε να μου πείτε μερικά πράγματα για τα άμεσα γεγονότα εκεί, δηλαδή με το που ήρθε, πώς το βιώσατε εσείς, ας πούμε; Υπήρχε η ανησυχία σω 'γω: «Είναι η πρωθυπουργός της Αγγλίας». «Παντρεύτηκες την πρωθυπουργό της Αγγλίας;» Ήταν από τα φαιδρά της καταστάσεως εκεί πέρα γενικά.

Topics

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Ο αφηγητής αναφέρεται στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και το κλίμα που επικρατούσε τότε στην Αθήνα. Μιλά για την αποχώρηση του Καραμανλή από τη χώρα και την επιτήρηση της ζωής από την Ασφάλεια, καθώς και για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τους ελεύθερους σκοπευτές γύρω απ' αυτό. Αναφέρεται ακόμα στην επιστροφή του Καραμανλή στην Ελλάδα και, τέλος, στην επίσκεψη της Θάτσερ στη χώρα.

Δημήτρης Δούκας

Δημήτρης-Μαργαρίτης Μόσχος