Η Κωνσταντινουπολίτισσα Αλίκη - Ραλλού Μακρή αφηγείται: Οι αναμνήσεις από τη ζωή στην Πόλη, τα Σεπτεμβριανά και ο ερχομός της στην Ελλάδα λόγω των απελάσεων το '65

Segment 1

Τα γεγονότα που οδήγησαν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης στη φυγή και η αντιμετώπισή τους στην Ελλάδα

00:00:00 - 00:07:51

Partial Transcript

Ραλλού-Αλίκη Μακρή. Κασίμη Αικατερίνη. Σήμερα είναι, έχουμε 9/01/2020 και βρίσκομαι με την κυρία Μακρή στο σπίτι της. Κυρία Μακρή, αρχικτο ασανσέρ και ούτε «καλημέρα» δεν σε λένε. Να μην τα πω, δεν μπορώ. Τα 'χω μέσα μου και θέλω να τα πω πια. Οπότε υπήρχε οικειότητα. Ναι.

Η ζωή στην πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη

00:07:51 - 00:13:52

Partial Transcript

Τι άλλο, σαν συνήθειες, τι άλλο ήταν πιο οικείο στη Θεσσαλονίκη, από ότι ίσως αργότερα στη ζωή στην Αθήνα; Ήτανε πιο πολύ αυτή η αίσθηση του ίδια. Η πόλη άλλο, το χωριό άλλο. Και υπήρχε και αυτό: πολύς κόσμος από πολύ διαφορετικά μέρη, άλλου τύπου; Βέβαια. Τελείως διαφορετικά.

Η περίοδος από τα Σεπτεμβριανά του '55 μέχρι τη φυγή το '65

00:13:52 - 00:18:29

Partial Transcript

Κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω είναι ότι, εσείς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη, στην αρχή, το ΄65. Σωστά; Το ΄65, ναι. Το ΄65, ναι. Και πριν από τοίτι;» «Όχι» με λέει «θα το δώσω σε [Δ.Α.]». Όπως και εδώ δεν τελειώνουν γρήγορα οι δικαστικές αποφάσεις, εκεί... Ογδόντα εκατομμύρια είναι.

Τα σχολικά χρόνια - η εκπαίδευση των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη

00:18:29 - 00:28:06

Partial Transcript

Πείτε μου, όσο μένατε στην Κωνσταντινούπολη, πώς ήτανε η σχέση των Ελλήνων εκεί με την εκκλησία. Α, πολύ καλή. Καταρχήν πιστεύαμε πάρα πολύατικά, χωρίς απεργίες, το κυριότερο. Με καθηγητές που να σέβονται αυτό που κάνουνε. Και τα παιδιά που να κάνουνε, να γράψουνε τους τοίχους.

Το πογκρόμ του '55

00:28:06 - 00:37:57

Partial Transcript

Κάτι ακόμα που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, μου είπατε πριν για τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων και πως υπήρχε γενικότερα, υπήρχαν πολύ φιλικέςαι. Η μητέρα μου είχε πεθάνει. Από τον καημό της. Βέβαια. Τον πατέρα μου, τον είχα πάρει μαζί μου. Άλλοι συγγενείς... Ο καθένας μόνος του.

Τα δύσκολα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα

00:37:57 - 00:44:03

Partial Transcript

Πείτε μου, πείτε μου κάποια ακόμα πράγματα που θυμάστε και αν θυμάστε, από την Θεσσαλονίκη, από τον πρώτο καιρό που ήρθατε. Πώς αντιμετωπίσαάμαι την ελληνική τη λέξη και... Κατάσχεση, να σου πω, του κάνουνε. Και πάνε όλα. Και πηγαίνουν... Καλέ, άμα καθίσουμε την ιστορία, ωωωχ...

Μνήμες από την Κωνσταντινούπολη του παρελθόντος

00:44:03 - 00:48:50

Partial Transcript

Έχετε επισκεφθεί ξανά, από τότε, την Κωνσταντινούπολη; Να πάω στην Κωνσταντινούπολη; Αν έχετε πάει, ναι. Ναι, πήγα, βέβαια. Πώς ήτανε; αζί σας. Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που μου μιλήσατε και χάρηκα πάρα πολύ που σας γνώρισα. Κι εγώ, κι εγώ. Είσαι συμπαθέστατη.

Summary

Η Αλίκη-Ραλλού Μακρή αναφέρεται στις εικόνες που θυμάται από την περίοδο των Σεπτεμβριανών, στην περιοχή της Θεραπειάς. Έπειτα, στον ερχομό στην Ελλάδα και στην αντιμετώπιση που είχαν με την εγκατάστασή τους στη χώρα, στις αναμνήσεις της από τη ζωή στην Κωνσταντινούπολη και στις μνήμες της από την περίοδο των Σεπτεμβριανών (1955). Επανέρχεται στα σχολικά της χρόνια στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο και στη συμβίωση Τούρκων και Ελλήνων πριν τα τραγικά γεγονότα. Συνεχίζει με το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, ανατρέχοντας στα προσωπικά της βιώματα. Κλείνοντας, μιλά για την εμπειρία της από την εγκατάστασή της με τον πατέρα της στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μετά τα γεγονότα του ’65.

Αλίκη - Ραλλού Μακρή

Αικατερίνη Κασίμη