«Γιατί ευτυχώς τα θυμάμαι!»: αναμνήσεις μιας γεμάτης ζωής

Απο Θεσσαλονίκη-Αθήνα και η διαμονή εκεί

Partial Transcript

Λοιπόν κυρία Λιλή, για αρχή, εσείς είστε κάτοικος Θεσσαλονίκης, σωστά; Είμαι. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα. Μείναμε ως τον Μάρτιο του και τρώγαμε φακή! Όσο είχαμε. Γιατί στην κατοχή πεινάσαμε στην Αθήνα. Πεινάσαμε, περί στ' αλήθεια, πεινάσαμε! Άλλη ιστορία. Τώρα αυτά...

Η απελευθέρωση Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη

00:04:06 - 00:05:45

Partial Transcript

Ξαναγύρισα Θεσσαλονίκη το '45, όταν ελευθερωθήκαμε. Η Αθήνα ελευθερώθηκε το '44, 12 Οκτωβρίου, το θυμάμαι! Το θυμάμαι γιατί, παρόλο ήμουν ακατεστραμμένοι. Ήρθαμε με τη «Χειμάρρα»! Το θυμάμαι. Και η «Χειμάρρα» ύστερα είχε βουλιάξει και κάποτε είχε γίνει ναυάγιο. Εντάξει, εντάξει.

Διώξεις των πολιτοφυλακών και ομηρία της ίδιας και της μητέρας της

00:05:45 - 00:14:08

Partial Transcript

Κάναμε -εγώ πήγα οκτατάξιο!- εμείς κάναμε τέσσερις τάξεις δημοτικού κι οχτώ γυμνάσιο. Εγώ ήμουν εβδόμη οκταταξίου τότε. Έτσι λεγόντανε. Κάναμαι!». «Αυτή θα την αφήσετε ελεύθερη!». Και εμένα μ’ αφήσαν κι έφυγα από το στρατόπεδο και η μαμά... Ναι, άλλα κι άλλα! Πώς ήρθαμε; Ήρθαμε!

Εκπαίδευση και μόρφωση

00:14:08 - 00:15:48

Partial Transcript

Είχαμε κάνει τη μισή εβδόμη οκταταξίου. Όταν ήρθαμε, πήγα εδώ στο «Καλαμαρί» που είναι το γαλλικό σχολείο, για να τελειώσω εκείνο το κομμάτια τελείωσα εκείνον τον χρόνο, τελείωσα και τον άλλον. Εντάξει, όλα καλά! Καλά πήγαν! Ήμουν καλή μαθήτρια γενικά, παρόλη την ταλαιπωρία μου.

00:15:48 - 00:16:15

Partial Transcript

Γιατί ήταν ταλαιπωρία αυτή που έπαθα τότε, γιατί η μαμά μου έκανε ένα μήνα να γυρίσει. Φτάσαν μέχρι το Χλεμποτσάρι, που δεν το ξέρω πού είναί λέει και όσοι ήταν πριν, τους αφήσαν και γυρίσαν. Οι άλλοι τραβήξανε. Καλά, τέλος πάντων. Άλλη ιστορία αυτή. Την τελειώσαμε την ιστορία.

00:16:15 - 00:17:17

Partial Transcript

Ωραία! Και περάσατε, λοιπόν, στο «Ανατόλια». Δώσατε εξετάσεις-   Έδωσα εξετάσεις, πέρασα, τελείωσα κανονικά και ύστερα δίναμε εξετάσεις, γ πάνω από όλες τις άλλες. Πάνω από δεκαεφτά όλες στην επιτροπή. Ήταν ένα πολύ γερό σχολείο! Άσχετο! Τώρα δεν θα ρεκλαμάρουμε το «Ανατόλια»!

Εργασία σε νοσοκομεία

00:17:17 - 00:20:48

Partial Transcript

Και μετά πού δουλέψατε; Μετά όταν αποφοιτήσατε.    Μετά, όταν τελείωσα, πήγα στο «Καλαμαρί» πάλι, για να κάνω ένα brevet litteraire. Πήγαθείαν. Λίγο σε χειρουργεία, -δηλαδή είδα κάτι εγχειρήσεις κοίλης- βοηθός γιατρού. Είδα κάτι. Και ύστερα στο οφθαλμολογικό. Τι κάναμε εκεί;

Εργασία στην Τράπεζα της Ελλάδος

00:20:48 - 00:23:17

Partial Transcript

Και από τον Ερυθρό Σταυρό πότε τελειώσατε; Κοίτα! Έδωσα εντωμεταξύ εξετάσεις στην Τράπεζα Ελλάδος. Έδωσα μια φορά. Δεν πέρασα την πρώτη φολοι πια, γιατί πολύ γρήγορα έφυγα από τη γραφομηχανή, η οποία μένα μ’ άρεσε. Γιατί χώρια που ήρθαν καινούριες, είχαν ανάγκη από υπαλλήλους.

Η γνωριμία και ο έρωτας με το σύζυγό της

00:23:17 - 00:26:37

Partial Transcript

Ωραία λοιπόν! Και πότε γνωρίζετε τον σύζυγό σας, τον Τάκη; Τον Τάκη, κοίτα. Πήγα το '45, μία φορά, στον ιστιοπλοϊκό όμιλο. Είχα μια καθηγήους άλλους, που κάναν δήθεν βόλτες, να μας δούνε. Εμείς καθόμασταν και κουβεντιάζαμε. Αρκετό καιρό. Αρκετό καιρό. Αλλά ερωτευτήκαμε. Άλλο;

Ο σύζυγός της και το μπάσκετ

00:26:37 - 00:32:08

Partial Transcript

Ο σύζυγός σας ήταν μπασκετμπολίστας, έτσι; Έπαιζε μπάσκετ, ναι. Ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα. Κοίτα. Ναι, ήταν πολύ καλός. Ήταν γνωκαι στο γήπεδο. Έτσι πήγα και πιο πολύ στο γήπεδο. Δηλαδή, θα μπορούσαμε να πάμε στο γήπεδο να βλέπουμε το ματς, αλλά είχα κι αυτό το καλό.

00:32:08 - 00:36:10

Partial Transcript

Ταξιδέψατε, όμως, με τον σύζυγο σας στη ζωή σας; Κάνατε ταξίδια; Κάναμε ταξίδια ύστερα. Ξέρεις τι γίνεται; Όταν μπεις στην τράπεζα τον καισπου να χρονίσει το παιδί. Νομίζω κι άλλον ένα χρόνο δίναν μια ώρα. Δεν το θυμάμαι αυτό. Στα λέω κι αυτά, για να μαθαίνετε πώς δουλεύαμε.

Ταξίδια με το σύζυγό της

00:36:10 - 00:38:43

Partial Transcript

Πείτε μου για τα ταξίδια με τον σύζυγό σας. Κάτι που να θυμάστε πάρα πολύ έντονα! Το πιο ωραίο ταξίδι ίσως-   Κοίτα λίγο- Που είχατε μαζίat, τελικά το είπα: «Αυτό είναι!». Ξέρεις! Και ήτανε εξαιρετικά ωραίο, γιατί πήρε και ο Τάκης, πήρα κι εγώ, τέλος πάντων. Ιστορίες άλλες!

Τα sleeping bags-«σουλουμπάμιες»

00:38:43 - 00:39:47

Partial Transcript

Επίσης, τα sleeping bags, ήρθαν αμέσως εδώ. Δεν τα ξέρανε sleeping bag Ελλάδα και τα λέγανε "σουλουμπάμιες". Εγώ το θυμάμαι. Το '48 πήγαμε σν αγγλικά στην Ελλάδα. Ξέρανε αρκετοί γαλλικά και πολλοί γερμανικά. Γερμανικά μαθαίνανε. Γιατί; Έχει γιατί; Πριν απ’ τον πόλεμο έχει γιατί;

Το Ρουμάνικο Σχολείο

00:39:47 - 00:41:10

Partial Transcript

Να σου πω άλλη ιστορία. Υπήρχε ένα σχολείο που υπάρχει ακόμα. Είναι Δελφών με Μιαούλη γωνία, επί της Δελφών. Ένα μεγάλο κτήριο είναι. Ήταννε ιδιοκτησία τους. Δεν ξέρω τι έγινε. Δεν πηγαίνω κατά κει. Κοίτα πράματα που σου λέω τώρα. Άλλα κι άλλα. Θέλω να σου πω που το θυμήθηκα!

Επί Μεταξά: 2 δραχμές η κάργια

00:41:10 - 00:41:58

Partial Transcript

Πείτε μου! Είχε πάρα πολλές κάργιες. Αυτά τα μαύρα τα πουλιά, οι κάργιες. Κι ο Μεταξάς τότε -πάλι για τον δικτάτορα θα σου πω- έδινε δύο δ! Μιλάμε για δικτατορίες, ε; Ποιος μπορούσε αλλιώς να το κάνει; Μόνο οι δικτάτορες κάνουν τέτοια πράγματα. Ε ναι! Το καταλαβαίνεις σου λέω!

Σταφίδες και σταφιδόψωμα

00:41:58 - 00:42:54

Partial Transcript

Όπως τρώγαμε και ψωμί με σταφίδα. Έπρεπε οι Έλληνες να μάθουν να τρων σταφίδες. Εδώ δεν τρώμε σταφίδες. Και μαζί με το ψωμί μας δίναν κι έναρα, είπαμε... Μεγάλοι δικτάτορες. Δεν είναι συμπαθείς οι δικτάτορες σε κανένανε, αλλά αυτά τα θυμάμαι όμως. Τι άλλο να σου πω, κορίτσι μου;

Οι σχέσεις με τις Εβραίες

00:42:54 - 00:45:19

Partial Transcript

Όταν ήσασταν εδώ… Κατά τη διάρκεια της κατοχής δεν ήσασταν εδώ- Στην κατοχή ήμουν στην Αθήνα.- Έτσι; Το είπατε αυτό. Λείπατε.- Ούτε τους». Ναι! «Τα χεράκια συμπεπλεγμένα!». Τον θυμάμαι κιόλας, ο κύριος Ρόκκος. Άλλα κι άλλα. Τι θυμάμαι κι εγώ τώρα! Άλλο; Τι θες να σου πω;

Κωπηλασία και βραβεύσεις

00:45:19 - 00:48:47

Partial Transcript

Κέρκυρα πήγαμε το '49 για Πανελληνίους Κωπηλατικούς.   Συμμετείχατε εσείς σαν διαγωνιζόμενη; Πήγα σαν κωπηλάτρια, βέβαια! Βέβαια! Και δεν Στην Κέρκυρα μείναμε σ’ ένα σχολείο που το κάνανε και βάλαν κρεβάτια και μείναμε. Αυτό το θυμάμαι. Άλλο; Είναι κι αυτά. Τα ‘κανα κι αυτά!

Κολύμπι και ιστιοπλοΐα

00:48:47 - 00:52:43

Partial Transcript

Ναι, ήσασταν και καλή στο κολύμπι, έτσι; Ήσασταν και πολύ καλή. Κολυμπούσα! Κοίτα λίγο. Θέλαν να με βάλουν να κολυμπήσω. Δεν πρόφταινα. Τοότερα. Ας το πω έτσι: «λίγο». Όχι. Και λίγο, πολύ χειρότερα. Βέβαια όχι κι εγώ που ‘μαι καλα! Κάνω φυσικοθεραπείες για την πλάτη μου. Άλλο!

00:52:43 - 00:57:02

Partial Transcript

Τέλεια! Λοιπόν κυρία Λιλή, έχετε να μου πείτε κάτι τελευταίο, που θα άξιζε να ξέρει κάποιος οπωσδήποτε; Δεν μπορώ να θυμηθώ, ξέρεις! Δεν μά σου λέω αυτό. Καλά, άσχετο! Άσχετο, αλλά ξέρεις, πήγαινα καλά με τις εξετάσεις. Αυτό! Δεν έχω άλλο κάτι να σου πω τώρα. Δεν θυμάμαι άλλα!

Οδοί και κτίρια στο τότε και στο τώρα

00:57:02 - 01:07:03

Partial Transcript

Θυμάστε πάρα πολλά! Θυμάμαι τα πάντα, αλλά και τα γεγονότα, έτσι, ξεχωριστά που μου λες. Κάποτε είπανε… Έγινε ο βομβαρδισμός. Αυτό που είνυ τόπο. Δηλαδή, αν κάποιος θέλει κάτι να μάθει απ' αυτά και εγώ μπορώ να σου πω και ιδιωτικά κι άλλα. Ό,τι θέλεις! Γιατί ευτυχώς τα θυμάμαι!

Summary

Αδύνατον να απομονώσει τον εαυτό της από τις εξελίξεις και την πραγματικότητα σχεδόν ολόκληρου του 20ου αιώνα, η Λίλη Ταλιαδώρου μοιράζεται ένα σωρό ιστορίες από τη ζωή της. Αφηγείται μικρά και μεγάλα περιστατικά από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής -όταν η ίδια βρισκόταν στην Αθήνα- και τις διώξεις των Πολιτοφυλακών. Την παρουσία της ως εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό και τη λυτρωτική απελευθέρωση με την επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα, έρχεται το χτίσιμο μιας καινούριας ζωής. Σπουδές στα κολλέγια της πόλης. Κωπηλασία στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Βραβεύσεις. Ιστιοπλοΐα. Εργασία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έρωτας. Οικογένεια. Κι όλα αυτά παράλληλα με τη γειτονιά, παράλληλα με την ιστορία, παράλληλα με την κάθε μικρή αλλαγή που παρατήρησε και εκμυστηρεύεται. Γιατί ευτυχώς τα θυμάται!

Ιουλία Ταλιαδώρου

Φανή Κωστίδου