«Το μυστικό είναι να τερματίσεις»: από τα ιδρύματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, το χορό και την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου

Παιδικά χρόνια σε ΠΙΚΠΑ

00:00:00 - 00:34:50

Partial Transcript

Πες μας το όνομά σου.    Λέγομαι Παρασκευή Χριστοδουλοπούλου.   Τέλεια. Είναι 9 Οκτωβρίου 2020. Είμαι με την Παρασκευή Χριστοδουλοπούλουκά, αλλά, ντάξει, εννοείται ότι ήτανε πάρα πολύ καλά που φεύγανε απ’ το ίδρυμα, που πηγαίνανε σε οικογένειες και θα μεγάλωναν φυσιολογικά.

Πρώτη επαφή με έξω κόσμο

00:34:50 - 00:38:47

Partial Transcript

Να ρωτήσω: Το έξω πώς το φανταζόσασταν;   Εξωτικό! Το έξω… Το έξω δύσκολο το φανταζόμασταν. Το φοβόμασταν. Εγώ προσωπικά, πηγαίνοντας 14 μιω, βέβαια, οι τότε πώς σκεφτόντουσαν και τι... Θα μου πεις, αγρότες κι όλα αυτά. Δεν ξέρω, αλλά, ναι, είναι... Ήτανε δύσκολα πολύ το έξω.

Αντιμετώπιση από οικογένεια

00:38:47 - 00:44:03

Partial Transcript

Να ρωτήσω. Με την οικογένειά σου είχες την ευκαιρία να το συζητήσεις αυτή την απόφαση τους; Αν θέλεις λες, βέβαια, φυσικά. Το ξέρεις αυτό, ις χαλάς την εικόνα, τους χαλάς το... Τους τη χαλάς. Δηλαδή, δεν μπορεί να είσαι και ανάπηρος και να κάνεις και τόσα πράγματα. Δεν γίνεται.

Κοινωνικός-επαγγελματικός αποκλεισμός και εμπειρίες

00:44:03 - 00:48:09

Partial Transcript

Για πες μία σύγκρουση, δηλαδή, για να καταλάβουμε, ένα παράδειγμα. Μπορείς να θυμηθείς;    Τι να πρωτοθυμηθώ! Τι να πρωτοθυμηθώ! Μέχρι το έφεσαι σε άλλες δραστηριότητες. Πρέπει να διοχετεύσεις την ενέργειά σου, τη χαρά σου, τη λύπη σου, την αγάπη σου, τέλος πάντων, τα πάντα. ​

Αθλητισμός και συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες

00:48:09 - 01:15:32

Partial Transcript

Και κατάλαβα ότι θα με βοηθούσε πάρα πολύ το να αθλούμαι. Όλα τα άλλα τα μοντέλα, τα ιατρικά, τύπου φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες και αυτά, ην Τέχνη. Και με την ιππασία επίσης έχω ταξιδέψει. Όχι πάρα πολύ, αλλά έχω. Ναι, αλλά περισσότερο με το σκι. Αυτά τα δύο αθλήματα, δηλαδή.

01:15:32 - 01:25:09

Partial Transcript

Να πάω λίγο πίσω γιατί... Εντελώς πίσω. Πήγες στο κέντρο αποκατάστασης, είπες, στην ηλικία των…   Πολύ μικρή, 14 μισό.    4 μισό. Αυτό ήταάσιμες και το κλίμα όλο. Όλο ήταν μια πολύ ωραία περίοδος, δεν μπορώ να πω δηλαδή. Είχε πάρα πολλά θετικά, είχε πρόσημο θετικό πολύ. Ναι.

Ενασχόληση με χορό

01:25:09 - 01:45:30

Partial Transcript

Ωραία. Αν δεν θες να συμπληρώσεις κάτι για τα εργασιακά, ας πούμε, αυτή την ενότητα ή κάποια απόρριψη στη συγκεκριμένη... Εντάξει, είπες, βέδί και να σου πει: «Ξέρετε, κυρία, μετά απ’ αυτό εγώ θα πάω στο χορό, ας πούμε. Αφού εσείς μπορείτε, μπορώ και εγώ». Και είναι πολύ ωραίο.

Σκαρφάλωμα σε κορυφή Ολύμπου

01:45:30 - 01:59:32

Partial Transcript

Πράγματι ακούγεται ωραίο. Να πούμε μια ιστορία, έτσι, σπουδαία, κατά τη γνώμη μου, για το τι έκανες φέτος το καλοκαίρι και να μας το εξηγήσεαι δεν υπάρχει. Δηλαδή, αν το μυαλό σου θα σε πάει, θα σε οδηγήσει, θα κάνεις τα πάντα για να τα καταφέρεις. Αυτό, όσον αφορά τον Όλυμπο.

Επιμονή και αυτοαποδοχή

01:59:32 - 02:09:20

Partial Transcript

Το «Θα κάνεις τα πάντα για να τα καταφέρεις» μάλλον είναι και το μόττο σου, από ό,τι έχω καταλάβει. Έχεις ένα…   Θα κάνεις τα πάντα, όσον ανιάζω με τους άλλους ανθρώπους που είναι μίζεροι. Αυτό. Δεν γκρινιάζω, δηλαδή, με τη ζωή ή με τη δυσκολία. Με τίποτα, όχι. Ίσως έχω μάθει.

02:09:20 - 02:17:26

Partial Transcript

Να ρωτήσω κάτι ακόμα: Θα γυρίσω πάλι λίγο επίσης πίσω. Είπες πολύ ώρα πριν ότι θεωρείς ότι η οικογένειά σου δεν σε αποδέχτηκε. Το πιστεύεις την προπαγάνδα, ας το πούμε έτσι. Και εκεί ερχόμασταν σε ρήξη. Δεν πέφτουν εύκολα τα τείχη, η αλήθεια να λέγεται. Δύσκολα, αλλά εντάξει.

02:17:26 - 02:24:19

Partial Transcript

Άρα, μια συμβουλή θα ήταν για τον κόσμο, να ακούει τους ανθρώπους που το ζουν και όχι...   Κοίταξε, μια συμβουλή για τους ανθρώπους είναι όολλά μας είπες, πάρα πολλά. Είπες πολλά.   Ναι, ναι. Ευχαριστώ πολύ.   Εγώ ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Ήταν τέλεια.

Summary

Η Αφηγήτρια γεννήθηκε μέσα σε μία αγροτική οικογένεια, με συγγενή διαμαρτία και με κυφοσκολίωση. Από μικρή ηλικία μεγάλωσε μέσα σε ιδρύματα του ΠΙΚΠΑ στην Αθήνα. Περιγράφει όλη την πορεία της ζωής της έως σήμερα: τις σπουδές της σε Σχολή Σχεδιαστών, τις σχέσεις με την οικογένεια, τις επαγγελματικές εμπειρίες και τις απορρίψεις, την ενασχόλησή της με μια σειρά αθλημάτων καθώς και με το χορό. Αφηγείται την εμπειρία από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και την άποψή της γι' αυτούς. Τέλος, μιλά για την επίτευξη του στόχου της: να ανέβει στον Μύτικα το 2020.

Παρασκευή Χριστοδουλοπούλου

Μαριλένα Κουκούλη