Προπολεμικές και κατοχικές εμπειρίες του Μορίς Γκορμεζάνο

Segment 1

Τα παιδικά χρόνια στην Αθήνα

00:00:00 - 00:06:52

Partial Transcript

Καλημέρα σας, θα μας πείτε το όνομά σας; Βεβαίως. Kαλώς ήρθατε, καταρχήν.   Σας ευχαριστώ.   Και θα ήθελα να σας πω το όνομά μου. Γκορμεζ αναμνήσεις ευχάριστες από τα παιδικά σας χρόνια, τα σχολικά σας. Βέβαια, ήταν και δύσκολες εποχές. Μετά υπήρξε ο πόλεμος, η εισβολή των -  

Lead to transcript

Segment 2

Η μετεγκατάσταση στην Παλαιστίνη και η επιστροφή στην Αθήνα

00:06:52 - 00:17:57

Partial Transcript

Ακριβώς. Εκείνο, το οποίο ήτανε πολύ σημαντικό είναι ότι ήταν το 1925, όχι ’35, αν θυμάμαι καλά, που ήτανε η επανάσταση τότε και άλλαξε η κτανε, ήτανε το ’36. Διότι το ’37 μπήκα στο Κολλέγιο εδώ στην Αθήνα, με πήρανε στο Κολλέγιο και το ’37 ήμουν εσωτερικός στο Κολλέγιο Αθηνών.

Lead to transcript

Segment 3

Η αρχή του πολέμου και η απόπειρα διαφυγής στην Τουρκία

00:17:57 - 00:27:37

Partial Transcript

Ήθελα να σας ρωτήσω πώς βιώσατε την όλη διαδικασία, που ακούγατε πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ελλάδα — που είχε ξεκινήσει, αυτό που μου εί και βγαίνει… Μπαίνει ένας Γερμανός αξιωματικός με — το πρόσωπό του ήταν σαν να έχει φάει μια μαχαιριά εκεί — και με φωνές μας έβγαλε έξω.  

Lead to transcript

Segment 4

Οι σωτήριες πλαστές ταυτότητες και η παρ΄ολίγον εκτέλεση από τους Γερμανούς

00:27:37 - 00:41:13

Partial Transcript

Ήταν βίαιος και είχε μία -   Φοβερός. Και εκεί ήτανε ένα μεγάλο αυτό, φορτηγό και μας έβαλε όλους — 30 ήτανε όλοι —στον τοίχο. Έλεγε ονόματτι ήτανε δύο που κάνανε κάτι με τους Γερμανούς και αυτά. Και υπάρχουν ακόμα, έχει γίνει ένα μνημείο εκεί -   Εις μνήμην των πεσόντων, των-  

Lead to transcript

Segment 5

Οι προσπάθειες επιβίωσης μέσα στην Αθήνα της Γερμανικής Κατοχής και η δεύτερη απόπειρα διαφυγής

00:41:13 - 00:56:29

Partial Transcript

Των δύο αυτών ανθρώπων. Το οποίο είναι ένα αυτό της αυτής των Γερμανών την εποχή εκείνη. Κοντολογίς πάλι, φτάνουμε με την μητέρα μου και τοιρία, η οποία πραγματικά δεν θα την ξεχάσω ποτέ.   Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι ήσασταν τόσο κοντά στην οικία του αρχηγού των Ες-Ες!  

Lead to transcript

Segment 6

Τα βιβλία, το γατάκι και το κηπάκι: ανάσες ζωής για τον αφηγητή

00:56:29 - 01:04:25

Partial Transcript

Ακριβώς, ακριβώς, ακριβώς, ακριβώς. Κι εκεί ένα πράγμα, το οποίο θα ήθελα να σας το πω, διότι είναι ένα σημαντικό πράγμα το πώς μπορεί και τά το άλλο.   Μην το σκέφτεστε καθόλου αυτό. Δεν υπάρχει-   Είναι πράγματα, τα οποία μου έρχονται την τελευταία στιγμή και λέω τι γίνεται.  

Lead to transcript

Segment 7

Η ημέρα της απελευθέρωσης, η μετέπειτα ζωή και ένα «γιατί» που έμεινε μέχρι σήμερα

01:04:25 - 01:16:25

Partial Transcript

Και έτσι, για να ολοκληρώσουμε, αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας το πώς… Την απελευθέρωση. Τη στιγμή που από κει που ήσασταν κρυμμένοι κλεα τα βάλει αυτός-κάποιος όλα μαζί και να δημιουργήσει κάποιο αυτό. Αλλά είμαι πάντοτε στην διάθεσή σας.   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Γεια σας.

Lead to transcript

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Ο Μορίς Γκορμεζάνο μας ταξιδεύει από τις παιδικές μνήμες στην Αθήνα του 1920-30, στη μετεγκατάσταση της οικογένειάς του στην Παλαιστίνη για έναν χρόνο, με αφορμή το καθεστώς Μεταξά. Έπειτα, μετά την επιστροφή στην Ελλάδα και με την κατάκτηση της χώρας από τους Γερμανούς, ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι επιβίωσης στην υπό Γερμανική Κατοχή Αθήνα, όπου οι Εβραίοι διώκονταν ανά τον κόσμο. Είναι ακριβώς αυτά τα βιώματα, τα οποία επαναπροσδιόρισαν την αξία της ζωής αλλά, παράλληλα, ζωγράφισαν ένα μεγάλο «γιατί» στα χείλη του αφηγητή μέχρι σήμερα.


Narrators

Μορίς Γκορμεζάνο


Field Reporters

Τρύφων Κλη


Topics

Interview Date

19/02/2020


Duration

75'