Γλυτώνοντας την εκτέλεση: αναμνήσεις από τη μάχη της Κρήτης

Segment 1

Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, η Μάχη της Κρήτης και οι εκτελέσεις αμάχων στα Μισίρια

00:00:00 - 00:11:08

Partial Transcript

  Είναι Παρασκευή 2 Ιουλίου του 2021 και βρισκόμαστε μαζί με τον κύριο Βασίλη Παπαδόπουλο στα Περιβόλια Ρεθύμνου. Είμαι η Αγγελική Λυγινούό κάτω. Να τους βομβαρδίσουνε και να ‘ναι ανοιχτή η περιοχή, να βρουν έδαφος ανοιχτό να πέσουνε οι αλεξιπτωτισταί. Και έτσι ακριβώς έγινε.  

Lead to transcript

Segment 2

Πείνα στην Κατοχή

00:11:08 - 00:14:06

Partial Transcript

Εκείνη την περίοδο που ήταν οι Γερμανοί θυμάστε πώς ήταν τα φαγητά; Νομίζω κάποια στιγμή είχατε αναφέρει ότι πείναγε πολύ ο κόσμος.   Να α να πάνε να τα σφάξουνε να τα φάνε. Δηλαδή, δεν είχαν αφήσει τίποτα. Ο κόσμος πεινούσε, και τα χωριά και εμείς. Και περάσαμε κακές μέρες.  

Lead to transcript

Segment 3

Παράδοση του Ρεθύμνου στους Γερμανούς

00:14:06 - 00:26:07

Partial Transcript

Και πώς δώσανε σήμα στα χωριά και άρχισαν και κατεβήκανε; Μου ‘πατε πριν ότι κατέβηκαν απ’ τα χωριά οι άντρες.   Κατεβήκαν απ’ τα χωριά τανουσάκης τρεις και Λαγός… Μανώλης —δεν θυμάμαι—, και ένας Λαγός ο οποίος είχε τραυματιστεί και πέθανε αργότερα. Οι τέσσερις αυτοί σωθήκαν.

Lead to transcript

Segment 4

Η εκτέλεση της μητέρας του αφηγητή

00:26:07 - 00:31:14

Partial Transcript

Εντάξει, ήρθανε, λοιπόν… Εμείς στο σημείο που είναι τώρα το Ηρώον ήτανε μόνο άμμο. Όλη η πλατεία αυτή ήτανε άμμος σκέτη. Ξαπλώσαμε κάτω στηνές, γιατί τα παιδιά μένουν ορφανά από μάνα, όχι από πατέρα. Έτσι λέει η ιστορία. Λοιπόν, οι ιστορίες είναι πάρα πολλές, αλλά τι να σου πω;  

Lead to transcript

Segment 5

Αναμνήσεις από την Κατοχή

00:31:14 - 00:42:57

Partial Transcript

Ήταν η τρίτη εκτέλεση που ήτανε μόνο γυναικόπαιδα και, μου είπατε, ένας άντρας, μόνο ένας άντρας;   Δύο άντρες ήταν.   Δύο άντρες. Αυτοίς πάντων, περνούσαν οι μέρες σιγά-σιγά. Ήρθε η… να πούμε τώρα. Οι Γερμανοί ξεκουμπιστήκαν, φύγανε το ‘44 και μετά άρχισε ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Lead to transcript

Segment 6

Η ζωή μετά τον πόλεμο

00:42:57 - 00:48:38

Partial Transcript

Άρχισαν στο μεταξύ οι αντάρτες, Έλληνες με Έλληνες, Κρητικοί με Κρητικοί να κατασκοτωθούν. Άρχιξαν τα ΕΑΜ, άρχιξε η [Δ.Α.], άρχιξε η ΕΠΟΝ. α το συγχωρέσει, θα σου πω γιατί— έχει το αυτοκινητάκι αυτό το μικρό και αναγκάζεται να παίρνει πορτοκάλια, σταφύλια από δω, απ’ την Αθήνα.

Lead to transcript

Segment 7

Το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον»

00:48:38 - 00:51:21

Partial Transcript

«Έλα να πηγαίνουμε στην Αθήνα. Θα κάνουμε δυο τρία δρομολόγια το μήνα, τέσσερα πέντε, ό,τι μπορούμε». Εντωμεταξύ, κάναμε την πρώτη χρονιά, κνομίζαν ότι είχα πνιγεί. Ο Θεός να τους συγχωρέσει. Ο άνθρωπος δεν έφταιγε σε τίποτα. Εγώ… Το απόρριψε η γυναίκα μου και τι έπρεπε να κάνω;

Lead to transcript

Segment 8

Η ζωή του αφηγητή μετά το ναυάγιο και μέχρι σήμερα

00:51:21 - 00:54:43

Partial Transcript

Και έτσι, ξεκίνησα αυτό το επάγγελμα εγώ για πολλά χρόνια. Μεγάλωνα την οικογένειά μου με το αυτοκινητάκι. Με υποστήριξε ο κόσμος γιατί έλεγεκινήσαμε και δεν τα είπαμε.   Ναι, ναι, έχετε δίκιο. Ντάξει, τώρα τα γράψαμε και αυτά και ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ για ακόμα μια φορά.  

Lead to transcript
Summary

Στη μάχη της Κρήτης ο αφηγητής Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν 8 ετών. Με αφορμή τα όσα έζησε τότε, περιγράφει τα πολεμικά γεγονότα, που ξεκίνησαν με τους Γερμανού αλεξιπτωτιστές, την αιχμαλωσία των κατοίκων στα Μισίρια Ρεθύμνου και τις εκτελέσεις που ακολούθησαν. Ο ίδιος επιβίωσε απο τη τρίτη εκτέλεση των γυναικόπαιδων. Μιλάει για τις μέρες που οι Γερμανοί τούς είχαν αιχμάλωτους. Έπειτα, περιγράφει τις μέρες της γερμανικής Κατοχής που ακολούθησαν, αφού έπεσε το Ρέθυμνο. Στη συνέχεια, μας μιλά για τη ζωή του μετά τον πόλεμο, τις δυσκολίες της βιοπάλης, αλλά και για το πώς γύριζε τα χωριά ως μανάβης. Τέλος, αποκαλύπτει και ποιο γεγονός τον γλίτωσε από το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» το 1966.


Narrators

Βασίλης Παπαδόπουλος


Field Reporters

Αγγελική Λυγινού



Historical Events

Locations

Interview Date

02/07/2021


Duration

54'