Το τρισέγγονο μιας νεράιδας αφηγείται θρύλους και έθιμα της Αμοργού και της Σχοινούσας

Segment 1

Γνωριμία με τον αφηγητή και το έθιμο του καπετάνιου

00:00:00 - 00:32:16

Partial Transcript

Θα μας πείτε το όνομά σας; Ονομάζομαι Αντώνης Ρούσσος. Είμαστε στη Σχοινούσα, είναι 23 Οκτωβρίου του 2020, εγώ είμαι η Ευθυμία Παπαυτέρα, να γινότανε με το μπαϊράκι και στη Γιάλη, απλά να κόπηκε κάποια στιγμή κι απλά ξεχάστηκε. Ποιος ξέρει; Θα δούμε… Αυτά μέχρι στιγμής.

Lead to transcript

Segment 2

Ο Μερμελέχας

00:32:16 - 00:36:50

Partial Transcript

Πολύ ωραία. Άλλο. Τι θα θελες να ρωτήσεις; Τι να πούμε άλλο; Τι θες να πούμε; Θες να πούμε τη νεράιδα; Θες να πούμε τις πειρατικές ισβώς το αντίθετο του Μερμελέχα. Και στην Αμοργό, να ξέρεις ότι τα παρατσούκλια είναι αυτό, ή το ακριβώς αυτό που λένε ή το ακριβώς αντίθετο.

Lead to transcript

Segment 3

Ιστορίες πειρατικές

00:36:50 - 00:44:53

Partial Transcript

Υπάρχει άλλη μια ιστορία, την οποία την έμαθα πρόσφατα, για κάποιον πειρατή. Ήτανε τακίμι, ήτανε δυο πειρατές-δυστυχώς δεν θυμάμαι, θα το βρίτι του Δημάρχου. Ο Δήμαρχος δεν έδωσε ποτέ συνέχεια, για να μην δημιουργηθεί αυτό, από τη στιγμή που δεν είχανε πειραχτεί και οι γυναίκες.

Lead to transcript

Segment 4

Η ιστορίας του Καούστου και οι νεράιδες

00:44:53 - 00:52:57

Partial Transcript

Και η άλλη ιστορία που έχει να κάνει με την οικογένειά μου, αυτή είναι απ' τη μεριά του σογιού του παππού μου. Δηλαδή η ιστορία με την επίθεαι. Δηλαδή, φαντάσου πόσο δυνατός είναι αυτός ο θρύλος. Και ήτανε πολύ έτσι, σοκαριστικό για μένα. Ενδιαφέροντα σοκαριστικό, αυτό εννοώ.

Lead to transcript

Segment 5

Ο θρύλος της «Ανάσας», όπως τον έζησε ο αφηγητής

00:52:57 - 00:58:22

Partial Transcript

Δυνατός θρύλος και δυνατός αφηγητής. Αυτά. Υπέροχα. Άλλο. Να πούμε κάτι τελευταίο; Ναι, τι θέλεις να πούμε; Πώς μπορεί να κλεί, πήγε στον διάολο, ησυχάσαμε». Δηλαδή φαντάσου τώρα, αν αυτός ο άνθρωπος δεν το είχε πει στο καφενείο, θα πιστεύαμε ακόμα ότι… η «Ανάσα».

Lead to transcript

Segment 6

Ο Πάρορας της Καλύμνου

00:58:22 - 01:01:57

Partial Transcript

Έτσι πίστευαν στην Κάλυμνο για τον «Πάρορα», όπου ένας Αμοργιανός καπετάνιος είχε πάει, είχε καλάρει –έχω την εντύπωση ότι ήταν στην Κάλυμνοούσσο. Θέλεις να πεις κάτι τελευταίο; Όχι, τι να πω; Θα τα λέμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κλείνουμε λοιπόν, εκπομπή από Σχοινούσα τέλος.

Lead to transcript
Summary

Το έθιμο του καπετάνιου στην Αμοργό, ιστορίες με πειρατές και νεράιδες και τοπικοί θρύλοι σε Αμοργό και Σχοινούσα.


Narrators

Αντώνιος Ρούσσος


Field Reporters

Ευθυμία Παπαγιαννοπούλου


Interview Date

23/10/2020


Duration

61'