Αντίσταση στην Κοκκινιά

Segment 1

H οικογένεια και τα παιδικά χρόνια

00:00:00 - 00:03:30

Partial Transcript

Βρισκόμαστε στην Κοκκινιά. Η ημερομηνία είναι 11 Οκτωβρίου 2020, βρίσκομαι παρέα με τη Νανά Ζυμπουλίδου και ξεκινάμε τη συνέντευξη μας. Κόλα τα χρόνια της κατοχής. Μετά, το ’43, Ε' δημοτικού κλείσαν τα σχολεία. Κλείσαν τα σχολεία, πια, και μείναμε στα σπίτια μέσα κλεισμένοι.

Lead to transcript

Segment 2

Το μπλόκο στην Κοκκινιά και το πένθος

00:03:30 - 00:05:45

Partial Transcript

Το ’44 έγινε το μπλόκο στην Κοκκινιά. Ε, τότε ήταν που την αποτελειώσανε τη Νίκαια. Ένα Γερμανό σκοτώσανε εδώ στη γειτονιά, έναν Εγγλέζο τον4 φύγανε οι Γερμανοί πια. Δηλαδή, μπορούσε να είχε γλυτώσει αυτό το κακό που είχε γίνει, το αιματοκύλισμα στη Νίκαια, αν είχανε λίγη τύχη.

Lead to transcript

Segment 3

Η Απελευθέρωση και η ιστορία του πατέρα της

00:05:45 - 00:10:38

Partial Transcript

Όταν, πια, ήρθε η Απελευθέρωση, πήγαμε κανονικά στα σχολεία τα παιδάκια όλα. Αλλά, δυστυχία. Ήταν τα Δεκεμβριανά, ήτανε άλλα πια ύστερα, απόεν θα τα ξανά δω τα παιδιά μου». Και ένας Αυστριακός λέει: «Αδελφός σου είναι», γιατί ήξερε τα γαλλικά και έπιανε φιλίες. Αυτά τα θυμάμαι.

Lead to transcript

Segment 4

Φτώχεια και δυστυχία

00:10:38 - 00:12:48

Partial Transcript

Από την Κατοχή, τη μεγάλη δυστυχία που περάσαμε και εμείς. Γιατί, αν έχεις μόνο λίγο ψωμάκι και ένα πιάτο φαγάκι και κάτι με το δελτίο που πιδιά. Να έχουνε ένα κεραμίδι. Και τη χάρη των παιδιών μου, που είναι τόσο καλά παιδιά και  με προσέχουνε. Και τα έχω κοντά μου. Είμαι καλά.

Lead to transcript

Segment 5

Η μητέρα της αφηγήτριας

00:12:48 - 00:14:29

Partial Transcript

Δεν θέλεις να μας μιλήσεις και για τη μαμά σου; Η μάνα μας ήτανε- Το όνομά της;- Ελισάβετ ήτανε. Μάνα Κωνσταντινοπολίτισσα. Μάνα αρχόντιηλαδή, που δεν είχε ο κόσμος να φάει. Δεν θα ζούσαμε, τώρα, και εμείς. Και οι τρεις είμαστε καλά, οι τρεις αδερφές. Οι γονείς πεθάνανε πια.

Lead to transcript

Segment 6

Το σπίτι και τα καταφύγια

00:14:29 - 00:18:35

Partial Transcript

Κάτι τελευταίο, το σπίτι που μένεις τώρα είναι το σπίτι που μένατε και τότε στην Κατοχή; Το σπίτι που είμαστε τώρα. Σε αυτό το σπίτι που μπίτι παρά σπίτι είχε νεκρό. Μεγάλο κακό. Κάνανε μεγάλο κακό οι Γερμανοί. Αφού βασανίζανε με ξύλο, μετά τους πυροβολάγαν και τους σκοτώνανε.

Lead to transcript

Segment 7

Η ιστορία με τον Γερμανό

00:18:35 - 00:23:46

Partial Transcript

Να κλείσουμε με την ιστορία, που είχαν σκοτώσει ένα Γερμανό; Ναι, πριν το Μπλόκο εσκοτώσανε, εδώ στην Ιωνίας έναν Γερμανό. Ποιος τον σκότωγαζε μαναβική. Και είχε ανθρώπους και δουλεύανε. Και τα στέλνανε με το καΐκι. Μέσα στην Πόλη. Στο κέντρο δηλαδή. Αυτά. Ευχαριστούμε πολύ.  

Lead to transcript

Part of the interview has been removed for legal issues.

Summary

Το μεγάλο «Μπλόκο» της Κοκκινιάς, της 17ης Αυγούστου του ’44, πέρασε στην Ιστορία ως μία από τις τραγικότερες, αλλά και ηρωικότερες στιγμές της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Γύρω από αυτά τα ιστορικά τεκταινόμενα, η αφηγήτριά μας Νανά Ζυμπουλίδου ξετυλίγει τη δική της αφήγηση, τη δική της ιστορία.


Narrators

Παναγιώτα Ζυμπουλίδου


Field Reporters

Άννα Αμπατζή


Decades

Interview Date

11/10/2020


Duration

23'