«Λέει η Μαίρη Λίντα: "Θα σας παρακαλέσω να χειροκροτήσετε τον Οδυσσέα περισσότερο, γιατί όλα αυτά τα τραγούδια που είπαμε, τώρα τα λέω, χωρίς πρόβα, χωρίς τίποτα"»

Segment 1

Τα παιδικά χρόνια και οι δυσκολίες της Κατοχής – Από τις Σέρρες στον Βόλο – Η φυλάκιση και η εξορία των γονιών – Η πρώτη επαφή με τη μουσική και τα μαθήματα κιθάρας

00:00:00 - 00:19:28

Partial Transcript

Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, με τον κύριο Οδυσσέα Τσώκο. Εγώ είμαι ο Βαλάντης Τσιάλτας, ερευνητής στο πρέπει να το κάνεις έτσι, όμως, σαν τα βιολιά. Θα το έχεις ακούσει, τα βιολιά που τρέμουν, έτσι, να πούμε και κάνουν… Από αυτόν τα άκουσα.

Lead to transcript

Segment 2

Η απόφαση για μετοίκηση στη Θεσσαλονίκη – Ο βιοπορισμός και οι εξετάσεις για το πανεπιστήμιο – Η εισαγωγή στη Νομική, οι σπουδές στη Θεολογική και η βοήθεια του καθηγητή – Στρατός

00:19:28 - 00:50:09

Partial Transcript

Λοιπόν, πέρασαν πέντε-έξι μήνες, είμαστε στο ’56. Το ’55 τελείωσα το σχολείο. Στο ’56 κάθισα στον Βόλο, γιατί δεν ήξερα τι να κάνω. Η μάνα μ. Και πήγα στη Γερμανία –όχι, πήγα στο Δημαρχείο και με λέει: «Θα φύγεις», λέει, «σε ενάμιση χρόνο». Λέω: «Ενάμιση χρόνο πώς θα ζήσουμε;»

Lead to transcript

Segment 3

Η ακρόαση από τον Κουγιουμτζή, το μπουζούκι και η καριέρα στη μουσική

00:50:09 - 01:04:45

Partial Transcript

Τέλος πάντων, ο αδερφός μου –έπαιζε κι αυτός κιθάρα– είχε πάρει μέρος σε ένα συγκρότημα γιεγιέδικο –έτσι τα λέγαμε τότε, γιεγιέδικα, ξένα τρέψαμε. Με πήρε τηλέφωνο ένας από τη Γερμανία –αφεντικό ήταν. Δουλέψαμε εκεί, ύστερα πήγα σε ένα άλλο κέντρο. Εκείνο ήταν και το τελευταίο. 

Lead to transcript

Segment 4

Οι προσπάθειες διορισμού σε σχολείο – Η ζωή ως καθηγητής θρησκευτικών

01:04:45 - 01:10:19

Partial Transcript

Αλλά διαβάζω στην εφημερίδα ότι όσοι δεν διορίστηκαν καθηγητές και θέλουν να διοριστούν, να κάνουν τα χαρτιά τους και να τα στείλουν στο Υποονα του μπουζουκιού!» με φώναζε να πούμε. Λοιπόν. Καλή ήταν, γενικώς, η ζωή μου δηλαδή, μέχρι εκεί. Έχω τώρα δεκαεφτά χρόνια συνταξιούχος. 

Lead to transcript

Segment 5

Οι συνεργασίες του αφηγητή με τα μεγάλα ονόματα της εποχής – Ιστορίες από τα νυχτερινά κέντρα

01:10:19 - 01:27:17

Partial Transcript

Εσείς ως μουσικός, λοιπόν, με ποιους συνεργαστήκατε; Τι θυμάστε από τα κέντρα που δουλεύατε;  Θυμάμαι πολλά πράγματα. Τώρα, είδες στις φωτο«Έλα, μωρέ, δεν πειράζει τώρα, να πούμε». Και ακόμα μια άλλη φορά θυμάμαι, έτσι. Δεν είναι σωστό αυτό που κάναν δηλαδή, αλλά δεν πειράζει. 

Lead to transcript

Segment 6

Το πρόβλημα υγείας και η τελευταία εμφάνιση στη σκηνή – Η ιστορία με τον μπουζουξή

01:27:17 - 01:36:26

Partial Transcript

Η τελευταία σας φορά που ανεβήκατε σε πάλκο τη θυμάστε; Που είπατε-  Την τελευταία φορά την παραθυμάμαι, γιατί είχα τη ζημιά που είχα και δου σας γνώρισα.  Κι εγώ επίσης.  Καλή συνέχεια.   Ηχητικό τεκμήριο: Ο αφηγητής παίζει μπουζούκι («Bésame Mucho» και «Τελειώσαμε λοιπόν»).

Lead to transcript
Summary

Ο μουσικός Οδυσσέας Τσώκος μιλάει για τη ζωή του. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια στον Βόλο, τη δύσκολη περίοδο της Κατοχής και του εμφυλίου, την πείνα και τις στερήσεις. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια, η μητέρα του, λόγω της αγάπης που έχει η ίδια για τη μουσική, τον παροτρύνει να μάθει κιθάρα. Αργότερα, και ενώ ο πατέρας έχει ήδη φύγει από τη ζωή, η οικογένεια αποφασίζει να μετοικήσει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου ο Οδυσσέας να μπορέσει να σπουδάσει. Παρότι εργάζεται και ασχολείται πολλές ώρες με την κιθάρα του, δίνει εξετάσεις και καταφέρνει να εισαχθεί στη Νομική. Η συνάντησή του με τον Σταύρο Κουγιουμτζή θα είναι καθοριστική. Περνάει ακρόαση παίζοντας κιθάρα, όμως ο συνθέτης εκείνη την περίοδο αναζητά μπουζουξή. Ο Οδυσσέας υπόσχεται πως θα μάθει να παίζει μπουζούκι και θα επανέλθει για νέα ακρόαση. Στη δεύτερη ακρόαση, ο Κουγιουμτζής, παρότι τον δέχεται με δυσπιστία, θεωρώντας αδύνατον να έχει μάθει μπουζούκι μέσα σε λίγες μέρες, τελικά ενθουσιάζεται με το παίξιμό του και τον παίρνει στο σχήμα του. Ο Οδυσσέας Τσώκος γίνεται ένα από τα πρώτα μπουζούκια στη Θεσσαλονίκη και συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, όπως ο Τσιτάνης, η Μαίρη Λίντα και η Καίτη Γκρέι. Οι ιστορίες που έχει να μοιραστεί από τα γεμάτα κέντρα διασκέδασης σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι πολλές. Δουλεύει στον χώρο για πολλά χρόνια, έχοντας την αναγνώριση του κοινού και των συναδέλφων του, μέχρι που διαπιστώνει ότι το χέρι του έχει καταπονηθεί και δεν μπορεί να παίξει πλέον με την ίδια ευκολία. Τελικά, αποφασίζει να αποσυρθεί και καταφέρνει να διοριστεί ως καθηγητής, επάγγελμα στο οποίο παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του.


Narrators

Οδυσσέας Τσώκος


Field Reporters

Βαλάντης Τσιάλτας



Interview Date

24/01/2023


Duration

96'


Interview Notes

Σημειώσεις Επιμελήτριας:

1. Ο αφηγητής αναφέρει εκ παραδρομής ως χρονολογία γέννησής του το 1939, αντί του 1937.
2. Η Φαρκαδόνα του νομού Τρικάλων αναφέρεται και με την παλαιότερη ονομασία της, Τσιότι.