«Πήγε η γιαγιά μου και πήρε μία νάρκη, νόμιζε ότι οι νάρκες ήταν πιάτα»: Ιστορίες και έθιμα του Καλάμου Αττικής από το 1900 ως τις μέρες μας

Segment 1

Έθιμα του Γενάρη και το αμίλητο νερό

00:00:00 - 00:11:35

Partial Transcript

Είναι 19 Αυγούστου 2022, βρισκόμαστε στις Λεμονιές των Αγίων Αποστόλων Αττικής με τον κύριο Δημήτρη Μίχα. Είμαι ο Κοροσιάδης Φώτης, είμαι όμπους στην κάθε βέργα που θα κάνει το σταφύλι, αφήνουνε τρεις κόμπους. Αυτά με τα έθιμα του Γενάρη, να προχωρήσουμε σιγά-σιγά στο Φλεβάρη;

Lead to transcript
Topics
Religion and Religious PracticesEveryday LifeΥπαιθροςAgriculture-LivestockCustoms and TraditionsProfessions

Segment 2

Έθιμα του Φλεβάρη και η αρβανίτικη φορεσιά

00:11:35 - 00:47:24

Partial Transcript

Ο Φλεβάρης... Κάποιες φορές, βέβαια, κάποια από αυτά που θα αναφέρουμε τα έθιμα είναι και μέσα στο Μάρτη... Αναλόγως με το πώς θα είναι το Πίκια από μένα, απ' το σπίτι μου...». Και αν δεν χώνευαν και κάποιον στη γειτονιά ή κάποιο συγγενή, λέγανε: «Πήγαινε στο σπίτι του τάδε...».

Lead to transcript

Segment 3

Έθιμα του Μάρτη και το τοπικό μοναστήρι

00:47:24 - 00:55:32

Partial Transcript

Να συνεχίσουμε τώρα με το Μάρτη, ίσως έχουμε κάποια άλλα... Όχι ίσως, έχουμε πολλά έθιμα. Θα αναφέρω τώρα ένα εκκλησιαστικό έθιμο. Θα πω λίγη μου, δεν τις λένε "κυρίες", ούτε "καλόγριες", που λες. Τις λένε "αδελφές" ή "μοναχές"». Ε τώρα, βέβαια, το γνωρίζω και απευθύνομαι σωστά.

Lead to transcript

Segment 4

Έθιμα του Απρίλη και η επίσκεψη του βασιλιά

00:55:32 - 01:11:55

Partial Transcript

Και συνεχίζοντας με τα έθιμά μας, θα περάσουμε στο μήνα Απρίλη. Εδώ, θα μιλήσουμε για τα πασχαλινά έθιμα. Όσα θυμάμαι, όσα ξέρω και όσα συνε ώρα. Αλλά ξέρω αυτό το περιστατικό με το κρασί, που ήπιε απ' το ποτήρι του προέδρου, φοβούμενος μήπως του έχουν βάλει κάτι μέσα στο κρασί.

Lead to transcript

Segment 5

Έθιμα του Μάη και ο θησαυρός του χωριού

01:11:55 - 01:30:10

Partial Transcript

Και συνεχίζουμε την ιστορία μας με τα έθιμα τα αρβανίτικα, κυρίως, του Καλάμου, και αισίως έχουμε φτάσει στο μήνα Μάιο. Από την πρώτη κιόλαςε στ ο χωριό, δεν ξέρω, έτσι σαν αστεία για να κυκλοφορούνε και αυτοί οι θρύλοι. Δεν ξέρω τώρα τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα σε αυτό.

Lead to transcript

Segment 6

Έθιμα του Ιούνη και μοιρολόγια

01:30:10 - 01:54:12

Partial Transcript

Και αφού μιλήσαμε και για το θησαυρό, από τα έθιμα φτάσαμε στο θησαυρό, ας γυρίσουμε τώρα στον Ιούνη... Και αφού μιλήσαμε για το πρωτομαγιάτα τα αρβανίτικα μοιρολόγια και τα ελληνικά μοιρολόγια. Ας τα αφήσουμε όλα, όμως, τώρα, γιατί από τα έθιμα του Ιούνη φτάσαμε στα μοιρολόγια.

Lead to transcript

Segment 7

Έθιμα του Ιούλη και οι οπτασίες της Αγίας Κυριακής και της Αγίας Μαρίνας

01:54:12 - 02:21:41

Partial Transcript

Και συνεχίζουμε, τώρα, με τον Ιούλη μας. Με τον Ιούλη, τώρα, είναι ένας καλοκαιρινός μήνας, οι άνθρωποι είναι κυρίως στις αγροτικές εργασίες Αγία Παρασκευή. Πιστεύω ότι και του χρόνου, να είμαστε καλά, ότι πάλι θα συντηρήσουμε την εκκλησία και ότι θα αναβιώσει το πανηγυράκι μας.

Lead to transcript

Segment 8

Έθιμα του Αυγούστου, Άγιος Τιμόθεος και παρατσούκλια μεταξύ γειτονικών χωριών

02:21:41 - 02:48:37

Partial Transcript

Και με τούτα και με κείνα, φτάσαμε στο μήνα Αύγουστο, τον πιο όμορφο μήνα του καλοκαιριού. Τον Αύγουστο, στο χωριό γιορτάζει το μοναστήρι μα, τα λέμε «τσαπέλες». Και ερχόμαστε τώρα, αφού που περάσαμε στο... Είπαμε για το μήνα Αύγουστο αρκετά, θα έρθουμε τώρα στο μήνα Σεπτέμβριο.

Lead to transcript

Segment 9

Έθιμα του Σεπτέμβρη και συνταγές

02:48:37 - 03:00:34

Partial Transcript

Ο μήνας Σεπτέμβρης, ο τελευταίος... Ή ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου είναι; Όχι, είναι ο τελευταίος του καλοκαιριού, νομίζω... Ναι, ναι, γιατρέπει, συγγνώμη, πρέπει να ασχοληθείς πολύ την πρώτη, δεύτερη μέρα, για να τον τρίψεις γρήγορα και για να στεγνώσει καλά, να μην έχει θέμα.

Lead to transcript

Segment 10

Έθιμα του Οκτώβρη και ξεμάτιασμα της άφτρας

03:00:34 - 03:14:40

Partial Transcript

Και έτσι τελειώσαμε το Σεπτέμβρη και πάμε τώρα στον Οκτώβρη. Σου είπα ότι θα αναφέρω τον τρύγο εδώ, στον Οκτώβρη, γιατί συνήθως, έτσι, στις ύ ωραίο κρασί. Κάναμε τη γνωστή ρετσίνα, που λένε. Για αυτό τη λένε ρετσίνα, γιατί βάζουν μέσα λίγο ρετσίνι, ρητίνη, δηλαδή, λέγεται σωστά.

Lead to transcript

Segment 11

Έθιμα του Νοέμβρη και «σχολάδες»

03:14:40 - 03:20:35

Partial Transcript

Και με τούτα και με κείνα, φτάσαμε στο μήνα Νοέμβρη. Το μήνα Νοέμβρη, μαζεύουμε τις ελιές, ακόμη και τώρα. Ξεκινάμε, δηλαδή, το Νοέμβρη, περαφέρουμε ότι είμαστε στο Νοέμβρη τώρα και αυτά, της Μεσοσπορίτισσας δεν έκαναν, έτσι, τέτοιες αγροτικές εργασίες αυτή τη μέρα, σταματούσαν.

Lead to transcript

Segment 12

Έθιμα του Δεκέμβρη και το θαύμα της Αγίας Βαρβάρας

03:20:35 - 03:37:24

Partial Transcript

Και τώρα, πάμε στο Δεκέμβρη. Είναι του Αγίου Νικολάου στις 6 και στις 4 είναι της Αγίας Βαρβάρας. Αγία Βαρβάρα δεν είχαμε στο Κάλαμο για πολκαι πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να τα βιώνουμε και ότι θα περάσουνε και στις νέες γενιές κάποια από αυτά. Πώς προέκυψε η σχέση σου με τη...

Lead to transcript

Segment 13

Παλιές οικογενειακές τραγωδίες

03:37:24 - 03:50:20

Partial Transcript

Η αγάπη μου για τα έθιμα, για την παράδοση νομίζω ότι ξεκίνησε από τις ιστορίες που μου αφηγούταν η γιαγιά μου, η οποία –μακάρι να την είχεςε πολύ μικρό παιδί ίσως... Δε νομίζω ότι θα το θυμάται καν ή θα το ξέρει καν ή θα το ξέρανε πια. Αλλά ναι, είναι, έτσι, φοβερές ιστορίες...

Lead to transcript

Segment 14

Ιστορίες απ' τα χρόνια της Κατοχής

03:50:20 - 04:07:18

Partial Transcript

Και για να κλείσουμε, θα σου πω και μία ιστορία που ξέρω, έτσι, από την περίοδο της Κατοχής, θα σου αναφέρω μερικές ιστορίες, που τις ξέρω κ πάντα καλά. Και γιατί όχι, αν μας δοθεί πάλι ευκαιρία, να ξανακάνουμε κάτι παρόμοιο. Να είσαι καλά. Σου εύχομαι τα καλύτερα. Σε ευχαριστώ.

Lead to transcript
Summary

Ο κύριος Μίχας, ιστορικός με μεταπτυχιακό στις αρβανίτικες κοινότητες και ταβερνιάρης, δίνει μια διεξοδική και πολύπλευρη προσέγγιση της ζωής στα αρβανιτοχώρια της ανατολικής Αττικής. Δομώντας τη συνέντευξη ανά μήνα, αναλύει τα έθιμα, τις αγροτικές εργασίες, τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση, όπως αυτά λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους. Παράλληλα, διανθίζει την αφήγησή του με γλαφυρές περιγραφές χιουμοριστικών επεισοδίων, δοξασιών, παρουσίαση συνταγών, τραγουδιών, μοιρολογιών και ξεματιασμάτων, στα αρβανίτικα ή τα ελληνικά, προβάλλοντας τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν το χθες με το σήμερα μέσα στο ιστορικό συνεχές. Τέλος, αφηγείται μερικά τραυματικά περιστατικά του παρελθόντος που αφορούν την τοπική κοινότητα, αλλά και ιστορίες από τα χρόνια της Κατοχής.


Narrators

Δημήτριος Μίχας


Field Reporters

Φώτης Κοροσιάδης



Tags
Ε.Α.Μ. (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο)ΆγιοςΑγρότεςΑγροτικές ΕργασίεςΑγροτική ΖωήΑγροτική ΠαραγωγήΑμπέλιαΑμπελώναςΑντάρτεςΑντάρτικοΒάψιμο ΑυγώνΓάμοςΓερμανική ΚατοχήΓερμανοίΓεωργικές ΕργασίεςΓιορτέςΓλέντιΓλέντιαΔεκαπενταύγουστοςΔολοφονίαΈθιμα ΠάσχαΈθιμα ΓάμουΈθιμα Χριστουγέννων ΕκκλησίαΕκτελέσειςΕκτέλεσηΕλαιοπαραγωγήΕ.Λ.Α.Σ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός)ΕλιάΕορτασμοίΕπαρχίαΖώαΘαύμαΘαύματαΙταλική ΚατοχήΙταλοίΜαθητικά ΧρόνιαΜοναστήριαΜούστοςΞεμάτιασμαΟικογενειακή ΙστορίαΟικογενειακή ΜνήμηΟικόσιτα ΖώαΠαιδικά ΧρόνιαΠαιδικές ΑναμνήσειςΠαιδική ΗλικίαΠανηγύριΠανηγύριαΠαραδοσιακά ΕπαγγέλματαΠαραδοσιακά ΤραγούδιαΠαραδοσιακά ΦαγητάΠαραδοσιακές ΦορεσιέςΠαραδοσιακή ΜουσικήΠαραδοσιακό ΤραγούδιΠαραδοσιακοί ΧοροίΠαραδοσιακός ΓάμοςΠάσχαΠίστηΠροετοιμασία ΦαγητούΠρωτομαγιάΣταφύλιαΣυγκομιδήΣυνταγέςΣυνταγήΣχολικά ΧρόνιαΣχολική ΖωήΤραγούδιΤραγούδιαΦαγητάΦαγητόΧριστιανισμόςΧριστιανοίΧριστούγενναΧωριόΑγροτική ΕργασίαΓερμανικός Στρατός Ελαιοπαραγωγοί Μοιρολόι Δημοτικά ΤραγούδιαΑναβίωση ΕθίμωνΣύκοΈθιμα Ταφής/ Ταφικά έθιμαΕλαιουργίαΘεία ΛειτουργίαΑρβανίτικαΑρβανίτες/ΑρβανίτισσεςΘησαυρός/ΘησαυροίΈθιμο των «Λαζαριών»ΔοξασίεςΘρύλοςΧορός

Interview Date

23/08/2022


Duration

247'