«Εκεί είδα άνθρωπο να πηδάει σαν το κόκορα τον σφαγμένο» - τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφύλιου πολέμου στο Χουμνικό Σερρών

Segment 1

Παιδικά χρόνια και φτώχεια

00:00:00 - 00:11:14

Partial Transcript

Πολύ ωραία. Καλησπέρα, θέλετε να μας πείτε το ονοματεπώνυμό σας; Μάλιστα, Νεστορούδης Νικόλαος του Αθανασίου και της Αθανασίας.  Πολύ ωρμο φτάσαμε το ‘50 φτάσαμε γύρω στα 750 άτομα. Το ‘56 το Χουμνικό έμειναν 500 άτομα. 500 με το ζόρι δηλαδή χοντρά χοντρά να τα λέμε.  Ναι. 

Lead to transcript
Tags
ΦτώχειαΠείναΠαιδικά ΧρόνιαΠαιδιάΟικογενειακοί ΔεσμοίΟικογενειακή ΖωήΑναμνήσειςΕθνική ΑντίστασηΜετεμφυλιακή ΕλλάδαΔιαβίωσηΑγροτικές ΕργασίεςΚαπνοβιομηχανίεςΚαπνάΕρήμωση Χωριών

Segment 2

Περίοδος εμφυλίου πολέμου και δυσκολίες διαβίωσης

00:11:14 - 00:21:56

Partial Transcript

Γιατί ο κόσμος είχαν σκοτωθεί πολύ. Στο Χουμνικό, απο το ‘40 μέχρι το ‘50 χάσαμε 184 άτομα. Απο το ‘40 μέχρι το ‘50 αυτή η δεκαετία του εμφτια άδεια, καινούργια και αυτό κοντεύει να αδειάσει εντελώς, αλλά λέμε εκείνα που άδειασαν εντελώς και να μην υπάρχουν κόσμος να καθίσουν. 

Lead to transcript

Segment 3

Μετακόμιση και εργασία στη Θεσσαλονίκη

00:21:56 - 00:34:54

Partial Transcript

Είναι άσχημο πράγμα αυτό.  Άσχημο είναι. Όσο πάει η ύπαιθρος, η ύπαιθρος νεκρώνει! Απομονώνεται από την κοινωνία γιατί; Γιατί δεν μπορεί ναταν. Εγώ ερχόμουν Σαββατοκύριακο στο χωριό, μαζεύουμε τα παστάλια, ξέρω εγώ. Φτιάχναμε τη δουλειά μας μόνο στα πράσινα δεν μπορούσα να πάω.

Lead to transcript

Segment 4

Τα παιδιά του και η διακοπτόμενη σχολική πορεία

00:34:54 - 00:49:17

Partial Transcript

Πηγαινοερχόσουν δηλαδή Θεσσαλονίκη; Ναι, πηγαινοερχόμουν, δούλεψα δέκα χρόνια εκεί επάνω, αλλά λέμε ότι η ζωή ξεκίνησε να ορθοπατεί από με πίσω απο την σχολή τώρα, γιατί εκεί ήταν το σχολείο, 170 παιδιά!  Πόσους καθηγητές είχατε;  Δάσκαλοι τότε στο σχολείο!- Ναι δάσκαλοι.

Lead to transcript

Segment 5

Εκμάθηση τέχνης και στρατιωτική θητεία

00:49:17 - 00:55:06

Partial Transcript

Δασκάλους. Οι δάσκαλοι ήταν λιγοστοί τότε. Είχαμε Α' - Β' μας είχε μία δασκάλα, μία Φανή. Δ' - Ε' μας είχε Καζαμίας ένας από την Νιγρίτα ήταυν επιταγές. Εγώ έβγαζα μεροκάματο εκεί. Δεκαεννιά μήνες εκεί δεν έκανα μετάθεση καθόλου! Εκεί πέρασε καλά το στρατιωτικό μου!  Μάλιστα.

Lead to transcript

Segment 6

Αναμνήσεις από τον έγγαμο βίο

00:55:06 - 00:59:49

Partial Transcript

Στην Τουρκία, εφόσον μας δόθηκε η ευκαιρία τότε με τις εκδρομές, εμείς κάναμε εκδρομές πολλές. Εμείς με τη γιαγιά δεν καθίσαμε, ήμουν και πις κάτι να προσθέσεις- Κλείνουμε. Πολύ ωραία, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που σου ήσουν ένας από τους αφηγητές μου! Παρακαλώ και εγώ, Αντώνη. 

Lead to transcript

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Ο Νικόλαος Νεστορούδης κάτοικος του Χουμνικού Σερρών, αφηγείται τα δύσκολα και φτωχικά χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, για τις προσφυγικές μετακινήσεις της οικογένειας του από χωριό σε χωριό, καθώς και τις εικόνες που έχουν χαραχθεί στη μνήμη του. Επίσης, αναφέρεται σε καταστάσεις και βιώματα της παιδικής του ηλικίας, στις εργασίες εκείνης της εποχής για τη διαβίωση τους, στη ζωή της οικογένειας του στο Χουμνικό και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις όμορφες αναμνήσεις που απέκτησε με τη γυναίκα του.


Narrators

Νικόλαος Νεστορούδης


Field Reporters

Αντώνης Γκίκα



Interview Date

23/03/2022


Duration

59'