Age Restricted Interview

This interview is only available to users who are eighteen years old or over.

Κάπα Μι: αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, ελληνόφωνος rap & hip-hop κουλτούρα στα Ιωάννινα το '90-'00

Segment 1

Η πρώτη επαφή με την hip-hop κουλτούρα

00:00:00 - 00:06:26

Partial Transcript

Γεια σας, είμαι ο Θεόδωρος Φράγκος, ερευνητής για το Istorima. Είμαστε με τον αφηγητή με την ψευδωνυμία «Κάπα Μι», στο σπίτι του στα Ιωάννχα γράψει μία φορά κάτι στίχους, μετά ήμασταν εδώ, είχε φέρει ένα παιδί ένα αρμόνιο που είχε και drum machine επάνω, και ραπάραμε και καλά.

Lead to transcript
Tags
Hip HopΚοινωνικές ΣχέσειςΕφηβείαΝεανική ΚουλτούραRapperRap

Segment 2

Μουσική, ομάδες και εμφανίσεις στα Ιωάννινα

00:06:26 - 00:17:33

Partial Transcript

Πώς το είχατε βρει πώς δουλεύει; Πώς το μάθατε; Όλα βλέποντας και κάνοντας. Δεν ξέραμε τίποτα. Τι να σου πω; Στην αρχή καταλάβαμε ότι μάλλοσου λίγο τι γράφεις, γιατί επηρεάζεις». Και του λέω: «Δεν το καταλαβαίνω», αλλά εντάξει μεγαλώνοντας, ξέρεις, το καταλαβαίνεις. Κάπως έτσι.

Lead to transcript

Segment 3

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γενεύη

00:17:33 - 00:23:51

Partial Transcript

Είχες πάει, αν θυμάμαι καλά, σε μια πορεία στο εξωτερικό εσύ ο ίδιος; Είχα πάει στη Γενεύη, ενάντια στους G20, 18 χρονών. Όχι 18, εκεί, 17.ά. Ωραία φάση. Εγώ πραγματικά νόμιζα τότε ότι θα γίνει επανάσταση, ξέρω ‘γω. «Πάμε να πιάσουμε τους G20 τώρα!», αλλά δεν έγινε τελικά έτσι.

Lead to transcript

Segment 4

Στην Αθήνα τη νύχτα της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου

00:23:51 - 00:27:08

Partial Transcript

Το έχεις ξανανιώσει αυτό άλλη φορά; Έτσι τόσο έντονα είχα ξανανιώσει μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, τόσο έντονα σε τέτοιες καταστάσειε ιδεολογικά τότε κάπου, να πεις ότι δήλωνα αναρχικός ή δήλωνα καν αριστερός ή κάτι τέτοιο. Επαναστάτης έτσι, τον εαυτό μου θεωρούσα. Αυτό.

Lead to transcript

Segment 5

Hip-hop κουλτούρα, ομάδες και δράση στην Ήπειρο

00:27:08 - 00:47:52

Partial Transcript

Από την μία μεγάλη πορεία πού έχεις πάει μέχρι την άλλη, ας πούμε, τι έχει μεσολαβήσει στα Γιάννενα; Κοίτα, στα Γιάννενα νομίζω ότι υπήρξε Και άλλα τραγούδια hip-hop και από ξένο. Ακούω πιο πολύ τώρα παλιό hip-hop εγώ, ξένο. Απ’ τα καινούργια δεν τα μαθαίνω εύκολα. Κάπως έτσι.

Lead to transcript

Segment 6

Η hip-hop λέσχη στα Ιωάννινα

00:47:52 - 01:00:13

Partial Transcript

Ωραία. Θες να μιλήσουμε για αυτή τη λέσχη hip-hop; Ποτέ την ανοίξατε; 2007 ανοίξαμε τη λέσχη, και αυτή «στη βράση κολλάει το σίδερο». Θυμάμγίνει οργανωμένα αυτό το πράγμα. Δηλαδή θα προσπαθούσα να φύγουμε όλοι φοιτητές και να εξαπλωθούμε σε όλη την Ελλάδα, ξέρω ‘γω. Κάπως έτσι.

Lead to transcript

Segment 7

Αντιπολεμικές καταλήψεις και το ταξίδι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

01:00:13 - 01:15:18

Partial Transcript

Ναι, έχω μία ερώτηση. Νομίζω ότι ήσουν Λύκειο στο ΕΠΑΛ, στο ΤΕΕ–. Ναι, ΤΕΕ πήγαινα πληροφορικής. Κατά τη διάρκεια των καταλήψεων; Ναι, ήμσαν γενικό πράγμα, εμένα μου έχει μείνει μια αγάπη από τότε, μια αίσθηση αγάπης ότι υπήρχε. Αυτό. Τέλεια. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ. Εγώ.

Lead to transcript

Part of the interview has been removed for legal issues.

Content available only for adults (+18)

Summary

O Kάπα Μι μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του στην hip-hop κουλτούρα, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Μιλά για το πώς ξεκίνησε να γράφει στίχους και μουσική, να κοινωνικοποιείται και να ωριμάζει μεγαλώνοντας στα Ιωάννινα. Τονίζει το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η παρέα όλα αυτά τα χρόνια. Μας μιλάει για τις συλλογικές οργανωμένες κινήσεις που έγιναν για να διαδοθεί αυτή η κουλτούρα καθώς και για την πρώτη hip-hop λέσχη στα Γιάννενα το 2007, τους Rapartistas. Θυμάται και περιγράφει εικόνες της μεταπολεμικής Βοσνίας, όπου φιλοξενήθηκε για έναν μήνα σε ηλικία 16 χρονών. Τέλος, αφηγείται με λεπτομέρειες όσα θυμάται από τη βίαιη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γενεύη ενάντια στη σύνοδο G20, καθώς και από τις μέρες αντίδρασης μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου στην Αθήνα το 2008.


Narrators

Κάπα Μι "Pseudonym"


Field Reporters

Θεόδωρος Φράγκος



Historical Events

Interview Date

29/07/2022


Duration

75'