Age Restricted Interview

This interview is only available to users who are eighteen years old or over.

«Τι να σου πω; Μια ζωή αγώνας ήταν» Από το Κερατσίνι της Κατοχής, στο Κερατσίνι των εργοστασίων.

Segment 1

Η ιστορία της οικογένειας

00:00:00 - 00:29:24

Partial Transcript

Είμαστε στο Κερατσίνι με την κυρία Ευφροσύνη Γκίνη, η ημερομηνία είναι 14/7/2022 και θα μιλήσουμε για την ιστορία της περιοχής του Κερατσι – και πήγαν ένα βράδυ και την πήρανε τη μάνα μου. Την κρύψανε. Για αυτό έχει δύο ταυτότητες η μάνα μου, μία από το Λαύριο και μία από ‘δω.

Lead to transcript

Segment 2

Σχολείο στη Jeanne d’ Arc, κινητοποιήσεις για τη χαβούζα και άλλα ενδιαφέροντα

00:29:24 - 00:44:35

Partial Transcript

Τελείωσε ο πόλεμος και σταμάτησε η μάνα μου και έπιασε πάλι τη βελόνα και άρχισε να ράβει. Εν τω μεταξύ μεγάλωσα εγώ, τελειώνω το δημοτικό σ λοιπόν, η ιστορία. Έτσι ζω στην περιοχή μου. Αυτή είναι, την αγάπησα. Αγάπησα το Κερατσίνι, πιο πολύ Δραπετσώνα. Άλλο πράγμα η Δραπετσώνα.

Lead to transcript

Segment 3

Μνήμες από τη Δραπετσώνα - Η Κατοχή και τα Δεκεμβριανά στο Κερατσίνι

00:44:35 - 01:03:53

Partial Transcript

Η Δραπετσώνα, μια συνοικία γεμάτη πόνο. Πόνο, κούραση, αγάπη, φιλοξενία, φιλότιμο, πόρτες κλειστές δεν υπήρχαν, ανοιχτές οι πόρτες. Όλος ο κάρε και εσύ ένα παιδί και τα μοιράζεσαι στα σπίτια η μάνα μου και την είπαν κομμουνίστρια. Δεν πειράζει. Καμία σχέση δεν είχε. Σκασίλα μας.

Lead to transcript

Segment 4

Τα παιδικά χρόνια

01:03:53 - 01:16:41

Partial Transcript

Εσείς θυμάστε κάποιο περιστατικό με παιδάκια που μπορεί να πεινούσαν εδώ στην περιοχή, εδώ στη γειτονιά; Τι, παιδάκια;  Θυμάστε κάποιο πεμε πήγαινε στο ναό του Ηφαίστου, με πήγαινε στου στο Φιλοπάππου, με πήγαινε στο θέατρο του Διονύσου, με πήγαινε βόλτα γύρω-γύρω στα αρχαία.

Lead to transcript

Segment 5

Τα χρόνια του δημοτικού σχολείου – Η ζωή μετά τον πόλεμο

01:16:41 - 01:25:57

Partial Transcript

Πολύ ωραία συνοικία, δηλαδή. Το Θησείο πάρα πολύ ωραία συνοικία. Την αγάπησα, ωραία συνοικία. Καθίσαμε κάνα χρόνο εκεί πέρα. Καθίσαμε κανέναά εγώ ούτε τη μυρωδιά τους ν’ ακούσω θέλω. Ούτε τη μυρωδιά τους. 22 μέρες στην κατακόμβη με τη σούπα του μπακάλη, ούτε να την ακούσω θέλω. 

Lead to transcript

Segment 6

Η ζωή στο Λαύριο πριν και μετά τον πόλεμο – Ο φούρνος του παππού της αφηγήτριας

01:25:57 - 01:35:42

Partial Transcript

Η ζωή στο Λαύριο πώς ήταν; Πού; Στο Λαύριο.  Α, στο Λαύριο, η ζωή μου στο Λαύριο ήταν ονειρική. Να σου πω. Είχαμε, είπαμε είναι μικροαστοίος τύπος. Ωραίος τύπος ήτανε αλλά η γυναίκα του κυρία, όλα και όλα, τα παιδιά του, παλικαρίσια ήταν. Ήταν ωραίος τύπος, πολύ ωραίος τύπος.

Lead to transcript

Segment 7

Τα χρόνια του σχολείου στο γαλλικό γυμνάσιο – Η ενημέρωση για την Μακρόνησο

01:35:42 - 01:46:44

Partial Transcript

Και μετά, επιστρέφετε εδώ στο Κερατσίνι και αρχίζετε να πηγαίνετε σχολείο στις καλόγριες, εδώ στη Jeanne d’ Arc; Από τη Jeanne d’ Arc τι θυμπόγευμα αυτό. Όλο το Λαύριο αντιλαλούσε: «Σκαπανεύς Μακρονήσου». Ακούγαμε «Σκαπανέα Μακρονήσου». Είχε ωραίο, είχε ποιότητα. Είχε ποιότητα.

Lead to transcript

Segment 8

Η περίοδος της γερμανικής κατοχής - Οι βομβαρδισμοί

01:46:44 - 01:58:20

Partial Transcript

Να ρωτήσω κάτι ακόμη σε σχέση με την περίοδο της γερμανικής κατοχής και τους βομβαρδισμούς; Ποιους; Τους βομβαρδισμούς που είπαμε πριν. Ννόματα», «τι ονόματα; στο αποχωρητήριο τα πετάνε». Εν πάση περιπτώσει, γράφανε εκείνες. 'Αμα τώρα τα πω του παπα-Κωνσταντίνου, του τα ‘πα. 

Lead to transcript

Segment 9

Κοινωνική δράση μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

01:58:20 - 02:04:12

Partial Transcript

Τον χώρο στη Βούλα θυμάστε να μας τον περιγράψετε; Εκεί που πηγαίνατε και συναντούσατε τα παιδιά. Τη Βούλα; Να σου πω. Η στάση είναι πάνω σ. Δεν ξέρω τι γίνανε. Εμείς είμαστε εκτελεστική εξουσία που λέμε. Όπου μας στέλνανε να πάμε να κάνουμε κάτι, το κάναμε. Από κει και πέρα...

Lead to transcript

Segment 10

Συμμετοχή σε συλλόγους και συνδικαλιστική δράση

02:04:12 - 02:27:26

Partial Transcript

Όταν έρχεστε πάλι πίσω στο Κερατσίνι, δημιουργείτε ένα σύλλογο στη Δραπετσώνα. Σωστά; Στη Δραπετσώνα, ναι, ήμουνα στον Σύλλογο Γονέων και Κπου το σφάζουν και δεν μπορώ να το φάω το κρέας και δεν το τρώει ούτε η εγγόνα μου.  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είσαι καλά, παιδάκι μου. 

Lead to transcript

Part of the interview has been removed for legal issues.

Content available only for adults (+18)

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Μεγαλωμένη μεταξύ Κερατσινίου και Λαυρίου, η κυρία Φρόσω αφηγείται όσα έζησε κατά την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών στο Κερατσίνι, ενώ αναφέρεται και σε γεγονότα που συνέβησαν στο Λαύριο. Θυμάται ακόμη τους βομβαρδισμούς στον Πειραιά, αλλά και την έφοδο που έγινε στο σπίτι της, καθώς η μητέρα της αγωνιζόταν στην Αντίσταση. Στα Δεκεμβριανά, η κυρία Φρόσω θα μείνει εγκλωβισμένη για 22 μέρες σε μια κατακόμβη και θα καταφέρει να φυγαδευτεί μαζί με τον πατέρα, για να φτάσει στο Λαύριο, όπου έμεναν οι παππούδες της. Κι ενώ εκεί μεγαλώνει σ’ ένα εύπορο περιβάλλον, αφού ο παππούς ήταν ο φούρναρης της περιοχής, θα επιστρέψει στον Πειραιά για να φοιτήσει στο γαλλικό γυμνάσιο, στη Jeanne d’ Arc. Παράλληλα, θα ενταχθεί στις εθελόντριες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και θα ιδρύσει τη δική της θεατρική ομάδα με μαθητές των γυμνασίων Δραπετσώνας. Τέλος, θα διατελέσει Γραμματέας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής Κερατσινίου και Πρόεδρος των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.


Narrators

Ευφροσύνη Γκίνη


Field Reporters

Ειρήνη Καραμπού



Locations

Interview Date

13/07/2022


Duration

147'