Μουσική, μουσεία και ελληνική ιστορία: O Κωνσταντίνος Βρέλλης, γιος του γλύπτη Παύλου Βρέλλη, αφηγείται

Segment 1

Ποιος ήταν ο Παύλος Βρέλλης, και ο ρόλος της μουσικής στο εγχείρημα του Μουσείου

00:00:00 - 00:05:03

Partial Transcript

Καλησπέρα, είμαι η Ιωάννα. Είμαι ερευνήτρια στο Istorima, είναι Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου. Είμαι με τον Κωνσταντίνο Βρέλλη, καλησπέρα.   Καείδες να το συνδέω παραπάνω από μια φορές. Εί ναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα ο πατέρας, και γι’ αυτόν τον λόγο είναι ακόμη πιο μοναδικός.

Lead to transcript
Topics
MusicArt and CultureBiographies

Segment 2

Σύνδεση των θεματικών ενοτήτων του Μουσείου με τη μουσική

00:05:03 - 00:10:03

Partial Transcript

Οπότε μπορούμε, αν θες, να συνδέσουμε κάποια στοιχεία με κάποιες θεματικές ενότητες του Μουσείου. Για παράδειγμα, γιατί έχει τόσο έντονο το ματα. Πρώτα δηλαδή συμβαίνει, όπως το είπα στις εικαστικές τέχνες, συμμετέχει σίγουρα κα ι η ποίηση, και μετά έρχονται όλοι οι υπόλοιποι.  

Lead to transcript

Segment 3

Η μουσική παιδεία του πατέρα του και η σχέση των ανθρώπων της γενιάς του με τη μουσική

00:10:03 - 00:14:20

Partial Transcript

Ο πατέρας σου είχε λάβει μουσική παιδεία;   Αχ ναι, μια πάρα πολύ χρήσιμη ερώτηση. Ευχαριστώ που την έκανες. Είχε κάνει επί χρόνια ορθοφωνία» μάλλον με μισό αιώνα και κάτι διαφορά, χωρίς να βάλουμε τις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, που έχουν τουλάχιστον δύο αιώνες παράδοσης.  

Lead to transcript

Segment 4

Η προσωπική πορεία του αφηγητή

00:14:20 - 00:18:26

Partial Transcript

Η αγάπη του πατέρα σου για τη μουσική σε ώθησε τελικά εσένα στη δική σου ενασχόληση;   Ναι, ναι, ναι. Είναι όντως συνδεδεμένη και η δική μουσμό, και τον Ρήγα Βελεστινλή. Δηλαδή έχει τους ανθρώπους μέσα, που ήτανε απολύτως ανώνυμοι, γιατί αυτό είναι η πηγή του Μουσείου που έκανε.

Lead to transcript

Segment 5

Η φιλοσοφία του Μουσείου και το νόημα της Ιστορίας

00:18:26 - 00:20:30

Partial Transcript

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε τη φιλοσοφία του Μουσείου, για να τη συνδέσουμε και για τη μουσική του, είναι ότι η ιστορία γράφεται και από επο τραγούδι του, που ζητάει, ας πούμε, να μάθει γιατί ο Γεροδήμος πέθανε. Γιατί ο Γεροδήμος ήτανε ποιος, ήταν ένας κλέφτης ή ένας αρματωλός;

Lead to transcript

Segment 6

Κλέφτες & Αρματωλοί

00:20:30 - 00:23:43

Partial Transcript

Δηλαδή, καταρχάς, να πούμε κάποια πράγματα για να λέμε και αλήθειες. Κλέφτες ήταν η ονομασία που δώσανε σε κάποιους ανθρώπους που ήθελαν να ίας και τις διασυνδέσεις της, γιατί όπως ξέρεις, η Φιλική Εταιρεία προσέφερε κυρίως αυτά τα δύο στοιχεία μεταξύ άλλων, οργάνωση και συνοχή.

Lead to transcript

Segment 7

Τα προεπαναστατικά κινήματα

00:23:43 - 00:28:13

Partial Transcript

Όλα τα προεπαναστατικά κινήματα και τα κινήματα τα προηγούμενα του Διονύσιου του Φιλόσοφου το 1611, γι' αυτό ήταν καταδικασμένα να αποτύχουνίτ, ξεσπάει η επανάσταση. Γι’ αυτό ακριβώς κάποιες περιοχές ελευθερώνονται πρώτες, κι εμείς στα Γιάννενα ελευθερωθήκαμε πολύ πολύ αργότερα.

Lead to transcript

Segment 8

Το δημώδες τραγούδι, το έντεχνο κι ο πόλεμος μεταξύ Καλομοίρη κι Επτανησιακής Σχολής

00:28:13 - 00:32:25

Partial Transcript

Γι’ αυτό ίσως και στα Γιάννενα, η ανάγκη του να υπάρξει μεγαλύτερη έκθεση του δημώδους τραγουδιού, κάτι που ξεκίνησε περισσότερο απ’ την Κέρότερα, στο Κυπριακό κανάλι ΡΙΚ, πάλι εκεί είχε τραγουδήσει. Όλα αυτά μπορείς να τα συνδέσεις αργότερα, θα έρθουν τα link, θα σ' ενημερώσω.  

Lead to transcript

Segment 9

Η καλλιέργεια της φωνής και η μεταφορά της Ιστορίας από τη μια γενιά στην άλλη

00:32:25 - 00:35:34

Partial Transcript

Λοιπόν, συνεχίζουμε για τα μουσικά μας.   Α, θαυμάσια!   Εσένα η πρώτη σου επαφή πέρα από τα τραγούδια του πατέρα σου κτλ. η πρώτη σου επαφήχους σαν ομοιοκαταληξία, σαν εφαλτήριο, για να μπορούμε να θυμηθούμε, πολύ πιο εύκολα, και κυρίως με συνέπεια, αυτά τα οποία τραγουδούσαμε.

Lead to transcript

Segment 10

Τα παιδικά χρόνια... ήθελα κι εγώ ν' αγαπήσω τη μουσική

00:35:34 - 00:41:41

Partial Transcript

Ετσι ξεκίνησαν τα πρώτα μικρά μας παιδικά χρόνια ήμουν εγώ, η αδερφή μου η Άννα, τα ξαδέρφια μου ο Γιάννης, ο Πέτρος ήταν λίγο μικρότερος, ησε συγκεκριμένα σημεία τις παύσεις, να κάνει σε συγκεκριμένα σημεία τις αναπτύξεις των δυναμικών, και μετά ουσιαστικά τι ακριβώς θα μείνει.

Lead to transcript

Segment 11

Σκέψεις για τη μουσική της μπαρόκ περιόδου

00:41:41 - 00:47:51

Partial Transcript

Όλοι μας ξέρουμε ότι, όταν είσαι μορφωμένος και καλλιεργημένος, μορφώνεσαι και καλλιεργείσαι μουσικά για έναν λόγο, κι εγώ γι’ αυτό συνέχισαα, νομίζω ότι είναι η Salle Pleyel, που είχε έναν απίστευτο αριθμό τετραψήφιο, έναν μικρό τετραψήφιο αριθμό, και την είχε γεμίσει ολόκληρη.

Lead to transcript

Segment 12

Η απομυθοποίηση των μεγάλων συνθετών και ο ιδεαλισμός σαν τρόπος σκέψης

00:47:51 - 00:50:59

Partial Transcript

Έτσι λοιπόν έζησα κάποιες περιόδους, που δεν καταλάβαινα γιατί μ’ αρέσει ένα όργανο. Μετά κατάλαβα ότι ακόμη και μοντέρνα έργα, όπως η Noctu κάνεις στο μοντέρνο κομμάτι, που σε βοηθάει πραγματικά να χτυπιέσαι, γιατί δείχνεις τα παθήματα του σύγχρονου ανθρώπου στη σύγχρονη εποχή.

Lead to transcript

Segment 13

Η σύγχρονη μουσική και η μουσική της αμφισβήτησης

00:50:59 - 00:55:39

Partial Transcript

Συγγνώμη, να σου πω ένα παράδειγμα στη σονάτα του Alberto Ginastera, δεν θυμάμαι το opus, νομίζω 47, σου ζητάει κάποια στιγμή να ανοίγεις μεαυτά, απλά να δηλώνει λίγο τον χαρακτήρα της, για να δηλώνει την ταυτότητά της. Σε μια κοινωνία κατανόησης κι αυτή θα έχει μία θέση. Νομίζω.

Lead to transcript

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Ο Κωνσταντίνος Βρέλλης, γιος του γλύπτη Παύλου Βρέλλη, μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις του και τις αναμνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια και από την πορεία ζωής τόσο του ίδιου, όσο και κυρίως του πατέρα του. Αναλύει την παραδοσιακή μουσική, τη σχέση της και την παρουσία της στο Μουσείο που έφτιαξε ο πατέρας του στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, καθώς και αξιομνημόνευτα κομμάτια της Ιστορίας μας αλλά και της Ιστορίας της Μουσικής και το πώς αυτά παρουσιάζονται και συνδέονται με την όλη φιλοσοφία του Μουσείου, και όχι μόνο.


Narrators

Κωνσταντίνος Βρέλλης


Field Reporters

Ιωάννα Τοψή Μουτεσίδου



Interview Date

08/09/2022


Duration

55'