Age Restricted Interview

This interview is only available to users who are eighteen years old or over.

Η Νέα Τρίγλια μιας άλλης εποχής

Segment 1

Μνήμες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Γερμανική Κατοχή

00:00:00 - 00:19:02

Partial Transcript

Θα μου πείτε το όνομά σας; Ευχαρίστως! Ονομάζομαι Αγεριάδης, Αγεριάδης, το τονίζω Ιορδάνης. Πάρα πολύ ωραία, κύριε Ιορδάνη. Εγώ είμαι οω από το ράσο. Τέτοιος ήτανε. Αλλά χωρίς να θέλω να γίνω και υπερβολικός, μακάρι να είχαμε και σήμερα που κουβεντιάζουμε τέτοιους ιεράρχες.

Lead to transcript
Topics
WarLocal History

Segment 2

Εμφύλιος και Βουλγαρική Κατοχή

00:19:02 - 00:32:34

Partial Transcript

Δυστυχώς, η πίκρα η δικιά μου είναι γιατί από εκεί και έπειτα με τον συμμοριτοπόλεμο, έγινε όταν απελευθερώθηκε, εν πάση περιπτώσει, και η Εγότερα δεν έχουμε τίποτα καλό να θυμηθούμε, ρε παιδί μου. Πέσαμε πάνω στα χρόνια της δυστυχίας, της ταλαιπωρίας -να πούμε- και των διωγμών.

Lead to transcript

Segment 3

Αναμνήσεις από το σχολείο

00:32:34 - 00:44:37

Partial Transcript

Αυτά μέχρι εδώ, όσο με ρώτησες προηγουμένως για τη δικιά μου τη ζωή, εγώ πήγα και με τα τσόκαρα στο σχολείο. Σηκωνόμουνα το πρωί και είχα ένμου. Ναι, κάτι έγραψε λάθος, κάποιο στοιχείο. Ναι. Το θυμάμαι αυτό και με έμεινε να πούμε. Αυτά, αγόρι μου, εν ολίγοις, είναι η ζωή μου. 

Lead to transcript
Topics

Segment 4

Μετεμφυλιακές αναμνήσεις από την Τρίγλια και τα χρόνια της Χούντας

00:44:37 - 01:04:51

Partial Transcript

Αργότερα, ας πούμε, από τον συμμοριτοπόλεμο, από τον Εμφύλιο, θυμάστε εδώ πέρα στο χωριό έγιναν πράγματα ή όχι; Μετά τους Γερμανούς, ας πούία δραχμή στο εξωτερικό ο Παπαδόπουλος. Αυτό όποιος θέλει, ας έρθει να το διαψεύσει. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα στην πορεία.

Lead to transcript

Segment 5

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

01:04:51 - 01:16:05

Partial Transcript

Παιδί μου, με τον τρόπο δυστυχώς, πέρασαν αυτά τα χρόνια, πρέπει να ομολογήσουμε κι εμείς οι Έλληνες ότι γίναμε τεμπέληδες. Αυτό είναι αλήθερο επιθυμείς να σ' το δώσει ο Θεός, ό,τι καλύτερο! Να ‘στε καλά, κι εσείς να είστε γερός. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να ‘στε καλά. Ευχαριστώ!

Lead to transcript

Content available only for adults (+18)

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Μνήμες και αφηγήσεις από μια άλλη εποχή ξεπηδούν από την αφήγηση του κυρίου Ιορδάνη. Οι δοξολογίες για τη νικηφόρα πορεία του ελληνικού στρατού στη Βόρεια Ήπειρο το 1940-‘41, τα μαθητικά χρόνια στο επιταγμένο από τους Βούλγαρους δημοτικό σχολείο και οι μνήμες για τα αυτοσχέδια τετράδια από τσουβάλια τσιμέντου. Γεγονότα μιας άλλης εποχής που χαράχτηκαν, όμως, στη μνήμη ενός μικρού παιδιού που τα κουβαλά μέχρι σήμερα μπαίνοντας στην ένατη δεκαετία της ζωής του.


Narrators

Ιορδάνης Αγεριάδης


Field Reporters

Γεώργιος Ρότζιος



Interview Date

10/10/2020


Duration

76'


Interview Notes

1) Η Γραμμή Μαζινό (ligne Maginot) ήταν μια σειρά επίγειων και υπόγειων οχυρωματικών έργων που άρχισε να κατασκευάζεται μετά τον Α' Π.Π. καλύπτοντας σε μήκος ολόκληρη τη γαλλογερμανική μεθόριο. Η Γραμμή Μαζινό ήταν αδιαπέραστη από τις περισσότερες τότε μορφές επίθεσης και είχε πολύ προηγμένες συνθήκες λειτουργίας και διαβίωσης για τα στρατεύματα της φρουράς, όπως κλιματισμό, άνετους χώρους διατροφής, τούνελ χιλιομέτρων και υπόγειους σιδηρόδρομους. (Wikipedia, www.onalert.gr) - FPM

2) Μάχη Ελ Αλαμέιν: Δυτικά της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου οι Σύμμαχοι πέτυχαν αποφασιστική νίκη εναντίον της Γερμανίας με άμεσο αποτέλεσμα την αναχαίτιση της γερμανικής εξάπλωσης και την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τη Βόρειο Αφρική.