Αναμνήσεις από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και η ζωή στην Ελλάδα

Segment 1

Η ζωή στις ελληνικές συνοικίες της Αλεξάνδρειας

00:00:00 - 00:06:27

Partial Transcript

Καλησπέρα, θα μας πείτε το όνομά σας; Μυρτώ. Είναι Τετάρτη 5 Αυγούστου του 2020, είμαι με την κυρία Μυρτώ και βρισκόμαστε στο Γαλάτσι. Εκαι ζωγράφιζες ή γεωγραφικά ή της ιστορίας όλα τα… ό,τι ήτανε και ανακάλυψα, χωρίς να το ξέρω, ότι είχα ταλέντο, που μου είχε δώσει ο Θεός.

Lead to transcript
Topics
Everyday LifeProfessionsLocal HistoryNeighborhoodCustoms and Traditions

Segment 2

Τα χρόνια επί Νάσερ, ο ελληνισμός και τα σχολεία στην Αίγυπτο

00:06:27 - 00:15:48

Partial Transcript

Τελείωσα το δημοτικό, όλα καλά και μετά, πήγα στη Γαλλική Σχολή, καλογραιών, μία πολύ… ένα πολύ μεγάλο σχολείο και φοβερό. Οι καλόγριες ήτανους δρόμους, που σου γέμιζαν μία φοβία και σκέφτηκα: «Δεν είναι αυτή η χώρα που έζησα και μεγάλωσα, που αγάπησα. Αλλά πάντα θα την αγαπώ!».

Lead to transcript

Segment 3

Tα σπίτια τους στην Αίγυπτο, τα κτίρια, οι γειτονιές και συνύπαρξη θρησκειών

00:15:48 - 00:27:36

Partial Transcript

Θέλετε να μου περιγράψετε λίγο το σπίτι σας, πώς ήτανε; Βεβαίως. Το σπίτι μας. Όταν ήμουν πέντε ετών, όπως σας είπα, στο κέντρο κάτω, στο Ανα σας ξαναδώσω αυτή την εικόνα.  Μου δώσατε μια πολύ ωραία εικόνα, νομίζω. Με τους γείτονες η σχέση ποια ήτανε; Άριστη, σας λέω, άριστη.

Lead to transcript

Segment 4

Έντονες παιδικές αναμνήσεις, ιδιαιτερότητες της αφηγήτριας και σχολικά χρόνια

00:27:36 - 00:35:45

Partial Transcript

Άριστη. Η πιο έντονη παιδική σας ανάμνηση ποια θα λέγατε ότι είναι; Έντονη ανάμνηση; Θα γελάσετε τώρα! Είχα ωραία φωνή! Πέντε με έξι χρονώνο, που θέλανε να πάνε. Δεν ξέρω αν υποχρέωσαν ποτέ μία καθολική κοπελίτσα να πάει. Δεν ξέρω. Ήτανε θηλέων, μόνο το νηπιαγωγείο ήτανε μικτό.

Lead to transcript

Segment 5

Οι εργασιακές εμπειρίες της αφηγήτριας

00:35:45 - 00:49:44

Partial Transcript

Η πιο όμορφη, έτσι, ανάμνησή σας ως δασκάλα ποια είναι; Όταν ανεβάσαμε τις εκθέσεις και έβλεπα να γεμίζει η αίθουσα με τα παιδιά μας, που λέ ότι χάνετε κάποια ευκαιρία, επειδή είστε γυναίκα; Ή ότι δεν σας δίνεται μία ευκαιρία; Όχι, δεν το νομίζω. Είχα το θάρρος, ας πούμε να...

Lead to transcript
Locations

Segment 6

Έθιμα και ασχολίες των γυναικών της μεσαίας τάξης στις ελληνικές συνοικίες της Αλεξάνδρειας

00:49:44 - 01:00:51

Partial Transcript

Να διεκδικήσετε... Να ρωτήσω κάτι, τώρα πάω πίσω εγώ, στην Αίγυπτο πάλι, υπήρχε έτσι κάποιο έθιμο ή κάτι που γιορταζόταν, που σας έχει μείνερευόμαστε, βγαίνουμε στους δρόμους, στα -πώς τα λένε;- στα κέντρα, διασκεδάζαμε, όπως στη ζωή εδώ, ήταν, σας λέω, μία μικρογραφία Ελλάδας. 

Lead to transcript

Segment 7

Η προσπάθεια απόκτησης παιδιού

01:00:51 - 01:06:38

Partial Transcript

Θα κάνατε, θεωρείτε, κάτι άλλο έτσι διαφορετικά στη ζωή σας; Ναι, θα ήθελα κάτι. Από μικρή μ’ άρεσε το ράψιμο, το έμαθα, ασχολήθηκα πολύ. Κτώ πάρα πολύ.- Άνοιξε η καρδιά μου, άνοιξε το μυαλό μου, μπήκανε αναμνήσεις από τα παλιά και εγώ ευχαριστώ! Ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι! 

Lead to transcript

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Η αφηγήτρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Θυμάται τα παιδικά και σχολικά της χρόνια, τις σπουδές της στη Γαλλική Σχολή με τις καλόγριες και τις εμπειρίες της ως δασκάλα εικαστικών εκεί. Μιλά για τα χρόνια του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ που τάραξε «τα νέρα της ήσυχης ζωής» τους, όπως χαρακτηριστικά λέει. Ο ελληνισμός άρχισε να αποδημεί, μαζί του και η εποχή της αθωότητας. Η αφηγήτρια μιλά ακόμα για τα σπίτια που έμεναν, τις γειτονιές και τα κτίρια, τη ζωή τους στις διάφορες συνοικίες και τα πολιτιστικά δρώμενα, τη συνύπαρξη θρησκειών, καθώς και τις διάφορες εργασιακές τις εμπειρίες και τον ρόλο που έπαιξε σε αυτές το φύλο της εκείνη την εποχή. Τέλος, περιγράφει τη γνωριμία με τον άντρα της, τη μεγάλη αγάπη που είχαν ο ένας για τον άλλο, το πώς ήρθαν στην Ελλάδα όπου κατοικεί μέχρι σήμερα και την προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί.


Narrators

Μυρτώ "Pseudonym"


Field Reporters

Μαρία Κωνσταντινίδου



Interview Date

04/08/2020


Duration

67'