«Έζησα ήσυχη ζωή, αλλά όμορφη ζωή»: αναμνήσεις μίας κόρης Μικρασιατών προσφύγων

Segment 1

Μικρασιατική καταγωγή γονιών και εγκατάσταση στην Ελλάδα

00:00:00 - 00:06:40

Partial Transcript

Ωραία, θα ξεκινήσουμε πρώτα με το όνομά σου.   Λοιπόν, με λένε Κυριακή Λυγερού.   Ωραία, εγώ είμαι ο Ανδρέας Καλοκαιρινός, είμαι ερευνηην βαφτίσανε πάλι «Αντωνία» αυτή. Μετά την Αντωνία έκανε τη Μαρία και τελευταίος ο Κωστής. Του παππού το όνομα. Αυτά ήταν του μπαμπά μου τα…

Lead to transcript
Topics
Everyday LifeFamilyImmigration and RefugeeNeighborhood

Segment 2

Παιδικά χρόνια και η γνωριμία και ο γάμος με τον άνδρα της Λευτέρη Λυγερό

00:06:40 - 00:18:32

Partial Transcript

Παντρευτήκαμε, μεγαλώσαμε, ο μπαμπάς μου ήτανε πάρα πολύ αυστηρός. Δε μας άφηνε να κάνουμε παρέες. Τέλειωσα το σχολείο μου, στο «Ανωγειανό».. Κάναμε τον αρραβώνα και είπε ο μπαμπάς ότι: «Εγώ θα του χτίσω του παιδιού μου το σπίτι. Όταν τελειώσει το σπίτι, τότε θα παντρευτούνε».  

Lead to transcript

Segment 3

Η δουλειά με το jukebox, το τροχαίο, το πώς «κλέφτηκε» η Στάσα, η προεδρία του Ο.Φ.Η., η επιτυχία και η δουλειά του εργοστασίου, αλλά και η αυστηρότητα συζύγου και μπαμπά

00:18:32 - 00:46:36

Partial Transcript

Ο Λευτέρης τότε είπες είχε jukebox…   Jukebox. Είχε jukebox και ήταν πάρα πολύ καλή, πήγαινε η δουλειά του. Ήτανε πολύ καλό παιδί. Πήγαινεηξα πεντέμισι χρόνια. Μετά έφυγε. Έντεκα χρόνια πάνε τώρα. Αυτά γιε μου. Θες τίποτα άλλο να σου πω;   Εσύ αν θες να προσθέσεις κάτι άλλο.  

Lead to transcript
Media
Δίπλωμα οδήγησης Κυριακή ...

Το -σχεδόν- αχρησιμοποίητο-δίπλωμα της Κυρ ...

Segment 4

Από τον Μπουρνόβα, πρόσφυγες στην Αλεξάνδρεια και το ταξίδι της μαμάς της στην Αλεξάνδρεια

00:46:36 - 00:56:41

Partial Transcript

Όχι. Μόνο για τη μαμά μου, σου είπα. Κι αυτή ήρθε από εκεί, από τη Σμύρνη, έφυγε προσφυγάκι το μωρό μου, μια σταλιά. Η νενέ μου είχε τρία εις μήνες. Όσο ήταν το σχολείο που ήταν κλειστά. Ούτε τρεις μήνες, δυο, δυο μήνες κράτησε. Και μετά με έφερε η γιαγιά. Ήτανε όμορφα χρόνια.

Lead to transcript
Locations

Segment 5

Το οικογενειακό τραπέζι, οι βόλτες, το μπακάλικο της μητέρας, οι στάβλοι του πατέρα, η μαγειρική δεινότητα της μαμάς, οι έμφυλοι ρόλοι, τα εργοστάσια καπνών, η υποδοχή των προσφύγων στο Ηράκλειο και το ναυάγιο στο Ναύπλιο

00:56:41 - 01:26:13

Partial Transcript

Πέρασα όμορφα. Δηλαδή, όλα μου τα αδέρφια περάσαμε πολύ όμορφα γιατί είχαμε ωραία οικογένεια. Δηλαδή είχαμε αγαπημένη οικογένεια. Είμαστε όλ Αν κάτι άλλο θυμηθώ και… θα συνεχίσουμε μια άλλη φορά.   Ευχαρίστως. Ευχαριστώ πάρα πολύ.   Τι ευχαριστείς γιόκα μου; Δεν έκανα τίποτα.  

Lead to transcript
Summary

Αφήγηση ζωής της Κυριακής Λυγερού, το γένος Καρεκλά. Η αφηγήτρια ξεκινά την εξιστόρησή της με την καταγωγή της οικογένειάς της (Μικρά Ασία), περιγράφει τα παιδικά της χρόνια στο χωριό του Προφήτη Ηλία και κυρίως στη γειτονιά (Λάκκος- Ανωγειανό σχολείο και Θέρισσος) που μετακόμισαν οικογενειακώς στο Ηράκλειο. Αναφέρεται εκτενώς στις σχέσεις με τον πατέρα, την γιαγιά, τα αδέρφια αλλά και τον σύζυγό της, την επαγγελματική της δραστηριότητα στον χώρο του επίπλου, τα ταξίδια που έκανε, τους περιορισμούς που βίωσε, την οικογένεια που δημιούργησε, αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του Ηρακλείου τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.


Narrators

Κυριακή Λυγερού


Field Reporters

Ανδρέας Καλοκαιρινός



Interview Date

11/05/2021


Duration

86'


Interview Notes

Η αφηγήτρια είναι γιαγιά του ερευνητή

-Γκιούλ μπαξέ: αναφέρεται στον κήπο όπου γινόταν η καλλιέργεια μεταξοσκώληκα.
-Ντουρσέκι: λέξη που χρησιμοποιούσε η μητέρα της αφηγήτριας για το σταυροδρόμι ή την γωνία του δρόμου.
-Οκέλα: όνομα για το συγκρότημα κατοικιών (πολυκατοικίες)- αναφερόμενη στο σπίτι της οικογένειάς της στην Αλεξάνδρεια.
-Πιλίζω: σοτάρω σε νερό.
-Τζεβρέρες: μακρόστενα σεμεδάκια
Η αφηγήτρια αναφέρθηκε επίσης σε πρόσωπο με το όνομα "Σαλβάου" εξηγώντας πως πρόκειται για γυναίκα αξιωματούχο ("πρόεδρο" ή "δήμαρχο" στην Αλεξάνδρεια. Δεν έχει διασταυρωθεί αυτή την πληροφορία.