Οι ηρωίδες μάνες του Μεσοβούνου

Μεσόβουνο, 1941: Σφαγή αντρών, διαφυγή γυναικόπαιδων

Partial Transcript

Αφηγητής: Παραστατίδης Γεώργιος. Ερευνήτρια: Νίκη Φωτιάδου. Μεσόβουνο, 2 Νοεμβρίου 2019. Πείτε μας το όνομά σας, το ονοματεπώνυμό σας. Λναι, ναι. Δεν ήταν στο χωριό. Αυτοί κάναν ό,τι κάναν, σκοτώσανε τους άνδρες και έφυγαν, άλλο δεν ήρθαν εδώ. Οι Γερμανοί άλλο δεν ήρθαν εδώ.

Topics
FamilyWarLocal HistoryCrime and ViolenceAgriculture-Livestock

Η εκκαθαριστική επιχείρηση του 1944 στο χωριό

00:13:02 - 00:22:39

Partial Transcript

Και όταν γυρίσατε, η εικόνα του χωριού; Τη θυμάστε; Την περιοχή. Ούτε... Τι να σε πω! Κατεστραμμένα τα πάντα. Δεν έβλεπες σπίτι, όλα και κ ξανακάνει, διότι έβρισκαν αντιστάσεις, να μην τα κάνει ο κόσμος, να μη βρουν αντίσταση. Έκαναν τη δουλειά τους όπως ήθελαν, τι να εκάναμε;

Το ολοκαύτωμα του 1947 στο Μεσόβουνο

00:22:39 - 00:27:30

Partial Transcript

Τη δεύτερη φορά, κύριε Γιώργο, επιστρέψατε πάλι, μετά το '44, που σας έκαψαν οι Γερμανοί στο χωριό– Ναι. Επιστρέφετε στο Μεσόβουνο. Επισο τι υποφέραμε εμείς! Και ακόμα κι ακόμα μας έχουνε στο μάτι... Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Γιώργο, να είστε καλά. Κι εσείς να είστε καλά.

Summary

Ο Γεώργιος Παραστατίδης, προσφυγικής καταγωγής, μεγάλωσε και ζει στο Μεσόβουνο Κοζάνης. Η αφήγησή του περιγράφει την κατάσταση στο χωριό λίγο πριν τη γερμανική εισβολή του 1941 και τοn ρόλο του Νομάρχη Γεωργαντά ως προς τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν. Ανατρέχει, μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, στις τρεις φορές που κάηκε το Μεσόβουνο, τόσο επί Γερμανικής Κατοχής όσο και κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, στις ομαδικές εκτελέσεις, στη διαφυγή και στην προσπάθεια επιβίωσης της οικογένειάς του κάθε φορά που επέστρεφε στον τόπο της.

Γεώργιος Παραστατίδης

Νίκη Φωτιάδου

02/11/2019

27'

Interview Notes

α) Η Ούντρα, που αναφέρεται, είναι η UNRRA/OΥΝΡΑ (Οργανισμός Περίθαλψης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών).
β) Τα τζέιμς, που αναφέρει, είναι τα οχήματα CCKW, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
γ) Tο Κουτσούφ είναι τοπωνύμιο.