Ο μοναδικός δάσκαλος της "Σφυριάς", της σφυριχτής γλώσσας στην Αντιά Εύβοιας

Παιδικά χρόνια και πρώτες αναμνήσεις

Partial Transcript

Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Πείτε μου λίγο το όνομά σας. Παναγιώτης Τζαναβάρης. Ωραία, εγώ ονομάζομαι Σταύρος Βλάχος και είμαστε σταιές ήταν πάρα πολλές, η οικογένεια ήταν μεγάλη, τα κτήματα διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία, οπότε έπρεπε να μετέχουμε στην καθημερινότητα.

Topics
Local HistoryCustoms and Traditions

Το χωριό Αντιά, η ιστορία του χωριού

00:03:29 - 00:05:12

Partial Transcript

Τώρα εδώ το χωριό από πότε χρονολογείται; Από πότε υπάρχουν αναφορές για το χωριό; Η ιστορία του χωριού χάνεται πίσω στους αιώνες. Τα Αντιάαν πάμε για την εκδοχή των Περσών και ίσως επειδή ήταν απομονωμένοι οι Αντιώτες, θέλησαν να επινοήσουν έναν δικό τους τρόπο επικοινωνίας.

Η προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης της γλώσσας

00:05:12 - 00:15:01

Partial Transcript

Εσείς ως παιδί θυμάστε από μικρό παιδί, απ’ τις αναμνήσεις σας τις πρώτες, αυτό με τα σφυρίγματα, αυτή τη γλώσσα εδώ πέρα; Απ’ τις πρώτες σαζωή μου, μέσα απ’ τις δυνατότητες που έχω, να αλλάξουμε αυτό το δεδομένο. Μέχρι ένα σημείο, το έχω πετύχει. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.

00:15:01 - 00:27:22

Partial Transcript

Εσάς τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κάνετε αυτή την προσπάθεια διάσωσης της γλώσσας; Πάντοτε ήμουν ευαισθητοποιημένος σε θέματα πολιτισμού κ έγινε Περιφερειάρχης δεν το βλέπω. Αλλά εγώ πάντα ελπίζω. Ωραία. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Τζαναβάρη. Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Summary

Ο Παναγιώτης Τζαναβάρης, ο μοναδικός δάσκαλος της "σφυριάς", της σφυριχτής γλώσσας του χωριού Αντιά στην Εύβοια, διηγείται την ιστορία του χωριού και της γλώσσας και αναφέρεται στον κίνδυνο εξαφάνισης της "σφυριάς" αλλά και στις προσπάθειες που εδώ και χρόνια κάνει ο ίδιος για να την διασώσει διδάσκοντας την σε νεότερους.

Παναγιώτης Τζαναβάρης

Σταύρος Βλάχος