«Πώς κλέφτηκα με τον άντρα μου»: Η Μαρία Βεργοτίδου αφηγείται

Εισαγωγή: Η πρώτη συνάντηση με τον μέλλοντα σύζυγο

Partial Transcript

Έναρξη συνέντευξης. Ονομάζομαι Παλτόγλου Χαϊδεμένη, βρίσκομαι στο νομό Καβάλας, στο χωριό Νέα Πέραμος, η ημερομηνία είναι 21 Αυγούστου τοεράσει και ο άντρας μου να με πάρει κατά 9 η ώρα το βράδυ». Όπως κατεβαίνω, θυμάμαι τα ψωμιά που ζύμωσα δεν πήγα να τα πάρω από τον φούρνο.

Η ημέρα της απόδρασης και η καταδίωξη του ζευγαριού

00:12:03 - 00:15:58

Partial Transcript

Βγαίνω εκεί στην στάση να πάρω στο φούρνο, βλέπω τον άντρα μου με έναν άλλο φίλο του εκεί στη στάση. Με λέει «Είναι η ώρα 6 παρά τέταρτο, 6  Λέει «Δεν είμαστε στον δρόμο απάνω να περπατήσουμε» και αρχίσαμε από τη θάλασσα. Πέτρες, πέτρες, κάβο, κάβο και φτάσαμε στο διπλανό χωριό.

Η εμπλοκή της αστυνομίας

00:15:58 - 00:23:23

Partial Transcript

Με πήγε στο σπίτι, στον θείο του. Χτυπάει το κουδούνι, λέει «Θείο –λέει- την πήρα τη μικρή» Λέει «Φέρτην απάν». Η θεία του φώναζε «Διώξ' τηνδελφή μου, αυτόν θα πάρει!» Και πράγματι έγινε έτσι. Μπορεί να χτυπιόντουσαν κιόλας  να πηγαίναμε στης αδελφής μου το σπίτι και δεν πήγαμε.

Η αναχώρηση για την Νέα Πέραμο και ο γάμος

00:23:23 - 00:27:48

Partial Transcript

Λοιπόν αύριο θα ερχόμασταν εδώ Πέραμο, για να βγάλει και ο Μπάμπης τα χαρτιά του, για να παντρευτούμε την πρώτη Κυριακή. Έρχεται στον Πρίνο,όλη νύχτα. «Θέλω να με πας στη μάναμ'! Θέλω τη μάνα μου! Θέλω να με πας στη μάναμ'!» «Θα σε πάω –λέει- το πρωί, μη στεναχωριέσαι. Ηρέμησε».

Η επιστροφή στο πατρικό σπίτι της αφηγήτριας και η συγχώρεση των γονέων

00:27:48 - 00:30:43

Partial Transcript

Το πρωί σηκωθήκαμε, με την πρώτη συγκοινωνία, το λεωφορείο το παίρνουμε, φεύγουμε για Θάσο. Έλα, απ' τη μέρα που έφυγα, απ' τις 5 Γεναρίου, ». Εκεί ύστερα, λέει «Άντε, έλα». Έδωσε το χέρι του, έβαλε μετάνοια και ο Μπάμπης, τον συγχώρεσε. Με δίνει και το κλειδί, πήγαμε στο σπίτι.

Θύμησες από το κλέψιμο

00:30:43 - 00:39:12

Partial Transcript

Ωραία. Να σας κάνω μια-δυο ερωτησούλες; Λεπτομέρειες είναι. Ο σύζυγός σας, προτού, όταν τον πρωτογνωρίσατε, που τον είδατε-μου είπατε- στη σαι ο άντρας μου είχε πέντε βρακιά κι όμως δουλέψαμε και με τη δουλειά κάναμε αυτό το σπίτι που βλέπεις και το μαγαζί και όλο αυτό το σπίτι.

Η μετανάστευση στην Ελβετία και η τελική επιστροφή στην Νέα Πέραμο

00:39:12 - 00:51:38

Partial Transcript

Και μεγάλωσα και δύο παιδιά και τα μεγάλωσα… όχι να παινευτώ, με αγάπη και με φροντίδα, περιποιημένα, να σε λέει η Κατερίνα τα καλύτερα την το πρωί να θυμάμαι και πιο πολλά, είμαι πιο ξεκούραστη. Γιατί λίγο, όσο να πεις. Δεν πειράζει. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Τέλος της συνέντευξης.

Summary

Η κυρία Μαρία αναφέρεται στην ζωή της από την μέρα που κλέφτηκε με τον άντρα της στη Θάσο μέχρι και την απόκτηση των παιδιών τους. Θυμάται την πρώτη της συνάντηση με τον μέλλοντα σύζυγο και την απόφασή της να κλεφτεί με τον «ξένο». Περιγράφει μια επεισοδιακή ιστορία όπου ξεχωρίζουν οι μνήμες από το κυνηγητό, το Αστυνομικό Τμήμα, το γάμο και την αποδοχή των γονιών της. Δεν παραλείπει τέλος, να αναφερθεί στα χρόνια της μετανάστευσης της οικογένειας της στην Ελβετία.

Μαρία Βεργοτίδου

Χαϊδεμένη Παλτόγλου