Αυτόπτης μάρτυρας του τορπιλισμού του Έλλη

Τα παιδικά χρόνια στην Τήνο

Partial Transcript

Είναι Πέμπτη 22 Απριλίου. Βρισκόμαστε στο Χαλάνδρι. Ονομάζομαι Σταύρος Βλάχος. Πώς είναι το όνομά σας;  Ευαγγελία Μεσσηνέζη-Βασιλόπουλου. Εσάς οι γονείς σας τι δουλειά κάνανε;  Εγώ;  Οι γονείς σας τι δουλειά κάνανε; Ο μπαμπάς μου ήτανε ψαράς με καΐκι, ναι— Οπότε, σχολείο…

Το χρονικό της ημέρας πριν το τορπιλισμό

00:02:55 - 00:05:50

Partial Transcript

ο οποίος είχε βοηθήσει πολύ στον τορπιλισμό της Έλλης με το καΐκι, που πήγαινε. Εδόθη η εντολή από τους άρχοντες του νησιού να τρέξουν προς να πάρει φωτογραφίες της Τήνου, πού ήταν τα καράβια, πού ήταν το πολεμικό, πού ήταν η επιχείρηση όλη για να ενεργήσουν και αυτοί ανάλογα.

Ο τορπιλισμός του Έλλη μέσα από τις εικόνες που αντίκρισε η αφηγήτρια

00:05:50 - 00:14:44

Partial Transcript

Και αργότερα ακούστηκε ένας θόρυβος. [Δ.Α.] Ναι, ναι. Ακούστηκε ένας θόρυβος. Άρχισαν να ανησυχούν. Κοιτάζουν το καράβι. Κοιτάξαμε. Είχαν βρήκαν μετά, που ανέσυραν το καράβι. Βρέθηκε και ένα κομμάτι της τορπίλης και φυλάσσεται μέσα σε αυτό το χώρο, στο προαύλιο της Παναγίας.

Τα συναισθήματα της αφηγήτριας

00:14:44 - 00:16:10

Partial Transcript

Εσείς πώς νιώθατε ως μικρό παιδί τότε που τα βλέπατε όλα αυτά; Πώς νιώθατε;  Τι λένε; Ως μικρό παιδί εσείς τότε πώς νιώθατε; Δεν το κατάλρατήσει, βέβαια, τα παλικάρια. Να είναι βρεγμένα, να τρέχουν και να προσφέρουν τη βοήθεια στους ανήμπορους που ήτανε έξω, στους ανθρώπους.

Η κατάσταση στο νησί μετά τον τορπιλισμό

00:16:10 - 00:20:18

Partial Transcript

Απομακρύνθηκε προς το βουνό ο κόσμος;  Εμείς, δηλαδή, που ήμαστε κοντά στο καράβι —η γειτονιά μας, δηλαδή, ήταν κοντά στο καράβι— φεύγαμε,οι… Μετά τον πόλεμο;  Μετά, όταν έγινε ο πόλεμος. Θυμάστε;  Τον πόλεμο… στην Κατοχή. Πώς δεν την θυμάμαι. Τα ‘ζησα, παιδί μου, τα ‘ζησα.

Τα χρόνια της Κατοχής στην Τήνο και την Σύρο

00:20:18 - 00:23:49

Partial Transcript

Θέλετε να μας πείτε λίγο τι θυμάστε; Ότι ο κόσμος πεινούσε πολύ, ότι πέθανε πολύς κόσμος, ότι μας κυβερνούσαν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί. Εκαι είχε προϊόντα γεωργικά. Με αυτά έζησε ο κόσμος. Πουλούσαν τα υπάρχοντά τους για να πάρουν λίγο αλεύρι, λίγα σύκα, λίγο λάδι να ζήσουν.

Ο τορπιλισμός του Έλλη και η κατάσταση στο νησί μετά τον τορπιλισμό

00:23:49 - 00:28:41

Partial Transcript

Ωραία. Πείτε μου λίγο αυτό με τους ναύτες τους ξυρισμένους, αν μπορείτε, το περιστατικό. Όλοι οι ναύτες ετοιμάζονταν για να βγουν άγημα, ν αν άξιζε. Να είστε καλά και εσείς και να κάνετε τα πάντα για την ιδιαιτέρα σας πατρίδα, όπως παράδειγμα να έχουμε τα παιδιά που χάθηκαν.

Η Κατοχή και η θάλασσα ως «το Μάννα του ουρανού»

00:28:41 - 00:31:56

Partial Transcript

Όχι αυτά. Υπάρχει κάτι άλλο που θυμάστε; Είναι άσχετο με το Έλλη, άσχετο. Δεν πειράζει. Λέγανε τότε ότι ήτανε το Μάννα του ουρανού. Η θάλαα πολύ.  Να είστε καλά, να θυμόσαστε και αυτές τις ιστορίες. Πρέπει η νέα γενιά να τα θυμάται. Και να είστε καλά.  Να ‘στε καλά κι εσείς.

Οι σπουδές της ως εκπαιδευτικός και το περιστατικό στην καθολική εκκλησία

00:31:56 - 00:38:41

Partial Transcript

Αλλά, πήγατε στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα, που πολύ με χαροποίησε αυτό.  Βέβαια. Κάναμε κι εκεί έρευνα. Ο Αντώνης σάς έδωσε πολλές πληροφορρες βρισκόταν μπροστά του, άρχισε και τις πετούσε στην σημαία πάνω, στην σημαία την ιταλική. Εγώ τα είδα, όπως τα περιέγραψα έτσι συνέβησαν.

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Η Ευαγγελία Μεσσηνέζη ανακαλεί στην μνήμη της εικόνες απο τον τορπιλισμό του καταδρομικού Έλλη τον δεκαπενταύγουστο του 1940 στην Τήνο, τον οποίο παρακολούθησε από το σπίτι της οικογένειας της στο λιμάνι του νησιού.

Ευαγγελία Μεσσηνέζη-Βασιλόπουλου

Interview Notes