Ο γεωπόνος που έφερε τα ακτινίδια στην Ελλάδα

Segment 1

Σπουδές στη Θεσσαλονίκη

00:00:00 - 00:06:41

Partial Transcript

Έχω ανοίξει το καταγραφικό. Eγώ ονομάζομαι Αντωνίου Ειρήνη, είμαι Ερευνήτρια του Istorima. Σήμερα είναι Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, πρωί. Βρισμου, και εγώ πήγαινα τακτικά και τους έκανα τα μαθήματα τα οποία είχαν ανάγκη. Έτσι, τελείωσα το πανεπιστήμιο ως γεωπόνος στη Θεσσαλονίκη.

Lead to transcript
Tags
ΣπουδέςΓεωπονία

Segment 2

Πώς ήρθε το ακτινίδιο στην Ελλάδα

00:06:41 - 00:17:03

Partial Transcript

Γυρίζω στην Ελλάδα και υπηρετούσα τότες στην Κατερίνη ως γεωπόνος εφαρμογών, έτσι λέγαμε πριν. Επειδή, όμως… Τότε είχα πάρει δύο υποτροφίες, πρέπει να πούμε πάνω στο… Είπαμε το όνομα, kiwi, επειδή μοιάζει πολύ με το πουλάκι της Ζηλανδίας… Αν θέλεις και για τη φράουλα, δεν ξέρω.  

Lead to transcript

Segment 3

Σχολείο στην Κορησό

00:17:03 - 00:24:52

Partial Transcript

Θα σε ρωτήσω μετά για τη φράουλα. Θείε, εσύ όταν ήσουν στο χωριό ακόμα, στο γυμνάσιο πώς πήγαινες αφού ήσουν…   Βέβαια. Αυτό ήταν εύκολο. Οτι, επειδή ήμουν καλός στα μαθηματικά, νόμιζα ότι οι μαθηματικοί είναι μόνο καθηγητές και δεν ήθελα να γίνω καθηγητής. Και έδωσα Γεωπονία.  

Lead to transcript

Segment 4

Σπουδές στη Θεσσαλονίκη και το εβραϊκό νεκροταφείο

00:24:52 - 00:43:06

Partial Transcript

Εξετάσεις πότε έδωσες; Αφού πήγες Θεσσαλονίκη;   Εξετάσεις για πού; Για το πανεπιστήμιο; Βέβαια. Σου είπα, πήγα με μία κουβερτούλα στην αμαα το ‘54. Το ‘51 πήγα δύο χρόνια στρατιώτης, το ‘54 μου φαίνεται. Το ‘54 ορκιστήκαμε μία ομάδα από παιδιά, υποψηφίους, και πήρα το πτυχίο.  

Lead to transcript

Segment 5

Τα ταξίδια για μετεκπαίδευση

00:43:06 - 00:54:55

Partial Transcript

Μετά το πτυχίο τι έκανες, αφού το πήρες;   Μετά πτυχίο παντρεύτηκα. Παντρεύτηκα την κυρία Αρετή, τη θεία Αρετή. Ζήτησα να διοριστώ κάπου. he μέχρι την Concorde, η πλατεία Ειρήνης λέγεται Concorde, Concorde ναι. Πώς λέμε, πώς να τη πούμε εμείς ελληνικά; Ειρήνης έτσι, Concorde.  

Lead to transcript

Segment 6

Πώς ήρθε το ακτινίδιο στην Ελλάδα

00:54:55 - 01:04:49

Partial Transcript

Ακτινίδιο είχες δοκιμάσει ποτέ, μέχρι τότε που το διάβασες;   Πού να το δούμε, πού να το βρούμε; Δεν το ξέραμε. Σου είπα ότι το πώς ήρθε καμενο είναι να μπορούν να το διαθέσουν οπουδήποτε.   Μου είπες ότι με την υδρονέφωση ήρθε.   Ναι. Υδρονέφωση. Είπα με ποιο τρόπο γίνεται.  

Lead to transcript

Segment 7

Οι αλλαγές στην τοπική κοινωνία

01:04:49 - 01:14:18

Partial Transcript

Και μετά, αφού το έφερες στην Ελλάδα, το μετέφερες, πώς άρχισες να πείθεις τους καλλιεργητές να το βάλουν;   Βάλαμε τα πρώτα δενδρύλλια που πρόγραμμα είναι. Η υπηρεσία μετά, πώς ανελίχθηκες εκεί μέσα στην υπηρεσία; Να κάνουμε διάλειμμα;   Δύο-τρία λεπτά.   Βέβαια, εννοείται!

Lead to transcript

Segment 8

Η Υπηρεσία και το ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία

01:14:18 - 01:49:50

Partial Transcript

Συνεχίζουμε μετά από ένα σύντομο διάλειμμα. Πριν πάμε στην Υπηρεσία… Πριν πάμε στην Υπηρεσία, θέλεις να μου πεις κάτι άλλο για το ακτινίδιο;το ακτινίδιο ή τα καλύψαμε;   Έτσι νομίζω. Δεν ξέρω αν έχεις καμιά μία ερώτηση εσύ, αλλά νομίζω ότι τα καλύψαμε. Για φράουλα, άμα θέλεις.  

Lead to transcript

Segment 9

Η φράουλα

01:49:50 - 02:08:08

Partial Transcript

Τη φράουλα, αυτό θα σε ρωτήσω τώρα.   Α, θέλεις φράουλα. Κοίταξε να δεις, η συμβολή μου στην Κατερίνη. Το ακτινίδιο, βέβαια, σε μεγάλ η πογελιώ;».   Θείε μου, το κλείνω άμα είναι, για να τα πούμε.   Α.Μ.: Περίμενε να δω, άμα βρήκα τέτοιο θησαυρό.   Το κλείνω, ευχαριστώ πολύ.

Lead to transcript
Summary

Ο Τάσος Μίχος γεννήθηκε το 1929 στην Κορησό Καστοριάς. Το 1947, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, τελείωσε το σχολείο και ήρθε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να σπουδάσει. Έτσι, ξεκίνησε από την Καστοριά, πάνω σε ένα φορτηγό φορτωμένο με τρόφιμα, έχοντας ως συνοδεία τεθωρακισμένα. Αν και στο σχολείο ήταν ο καλύτερος στα μαθηματικά, τελικά αποφάσισε να δώσει εξετάσεις για τη Γεωπονική. Μέσα στα επόμενα χρόνια κέρδισε δύο υποτροφίες, μια στη Φλωρεντία και μία στο Παρίσι, όπου κατάφερε να χτίσει μία λαμπρή καριέρα ως γεωπόνος. Άλλωστε… ο κύριος Μίχος είναι αυτός που έφερε τα ακτινίδια στην Ελλάδα! Αποφάσισε να βαφτίσει τον καρπό στα ελληνικά «ακτινίδιο», αφού στο εσωτερικό του μοιάζει με ρόδα ποδηλάτου. Η καλλιέργεια του ακτινιδίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και ειδικότερα στην Κατερίνη, έφερε σημαντικές αλλαγές στην τοπική κοινωνία, αφού βοήθησε πολλούς καλλιεργητές να βιοποριστούν από την παραγωγή του. Σημαντικό ήταν, επίσης, το έργο του για τη βελτίωση της παραγωγής της φράουλας, με τη βοήθεια ψυγείου για κατάψυξη φυτών. Όπως και ο ίδιος λέει, με χαρά για τη δουλειά του, πέτυχε!


Narrators

Αναστάσιος Μίχος


Field Reporters

Ειρήνη Αντωνίου


Interview Date

05/05/2022


Duration

128'


Interview Notes

Ο αφηγητής είναι συγγενής της ερευνήτριας. Πρόκειται για τον μικρότερο αδελφό της προγιαγιάς της, και συγκεκριμένα της γιαγιάς του πατέρα της.

Σημείωση Ερευνήτριας: Ο αφηγητής σε ένα σημείο αναφέρει ότι «Η δεύτερη πόλις της Αυστραλίας, αντί η Θεσσαλονίκη είναι η Μελβούρνη…», ενώ εννοεί «Η δεύτερη πόλις της Ελλάδας, αντί η Θεσσαλονίκη είναι η Μελβούρνη».