Age Restricted Interview

This interview is only available to users who are eighteen years old or over.

Body shaming στον χώρο του fitness και αποδόμηση των στερεοτύπων

Segment 1

Εισαγωγή και παιδικά χρόνια

00:00:00 - 00:02:43

Partial Transcript

Πες μου τ’ όνομά σου. Λέγομαι Αγγελική Καλαματιανού. Λοιπόν, γεια σου Αγγελική. Ευχαριστώ πολύ που είσαι μαζί μου. Χαρά μου. Εγώ είμαιαργότερα, μου έκαναν έναν αδερφούλη. Παιδικά χρόνια... Ήμουν καλή μαθήτρια, ήμουν το καλό κοριτσάκι. Νομίζω μέχρι την εφηβεία κράτησε αυτό.

Lead to transcript

Segment 2

Νευρική ανορεξία και διατροφικές διαταραχές

00:02:43 - 00:05:47

Partial Transcript

Τι άλλαξε στην εφηβεία; Ξέρεις δεν θυμάμαι πάρα πάρα πολύ αυτά τα χρόνια, τα έχω μπλοκάρει λίγο. Απλά θυμάμαι ότι εκεί, όπως όλα τα παιδιάί το ότι το έχω ξεπεράσει και το ότι με αγαπάω, γιατί δεν το έκανα. Πιστεύω ότι συνεχίζοντας την ψυχοθεραπεία, ίσως φτάσουμε και στο γιατί.

Lead to transcript

Segment 3

Φοιτητικά χρόνια στην Πάτρα και εργασία ως πωλήτρια

00:05:47 - 00:10:27

Partial Transcript

Στην Πάτρα πώς ήταν, για να σε πάω έτσι λίγο πίσω, στην Πάτρα πώς ήταν τα φοιτητικά σου χρόνια; Βασικά, τι σπούδασες; Είχα ξεκινήσει σπουδουλάω και πώς όχι απαραίτητα να είμαι, αλλά να φαίνομαι εξωστρεφής. Ναι, καταλαβαίνω τι λες.– Και είμαι και πολύ καλή μπορώ να σου πω.–  

Lead to transcript

Segment 4

Παρέες

00:10:27 - 00:11:23

Partial Transcript

Παρέες είχες Αγγελική; Παρέες. Είχα πρόσφατα αυτή τη συζήτηση, με τον καλό μου, για το τι παρέες έχω. Είμαι άνθρωπος που κρατάω λίγους ανθνα κάνουμε small talk, να λέω για τον καιρό ας πούμε. Ήθελα άμα έχω κάποια παρέα δίπλα μου, να ήταν ουσιαστική. Ναι, καταλαβαίνω τι λες.

Lead to transcript

Segment 5

Η απόφαση ενασχόλησης με τη γυμναστική

00:11:23 - 00:15:49

Partial Transcript

Με τον χώρο, με την ενασχόληση με τη γυμναστική πότε ξεκίνησες και πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; Ήταν μία περίοδος, όταν ήμουν ήδη πωλήτρια καιι βρέθηκαν και άνθρωποι, ειδικά στην αρχή, που ακριβώς επειδή είχα αυτό το ιστορικό, αμφισβήτησαν κατά πόσο θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά.

Lead to transcript

Segment 6

Κοινωνικά στερεότυπα και κακοποίηση στον χώρο εργασίας

00:15:49 - 00:32:57

Partial Transcript

Δεν έχω το κλασικό προφίλ, αυτό που βλέπουμε ας πούμε στα social media ή πιο παλιά ακόμη στην τηλεόραση, σε περιοδικά, το προφίλ ή το κορμίική παρενόχληση! Δεν είναι οκει!». Eίναι δύσκολο να το πεις στον περίγυρό σου, ακόμα κι αν έχει περάσει καιρός, άμα το κουβαλάς σαν τραύμα.

Lead to transcript

Segment 7

Πρώτη και παιδική εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης

00:32:57 - 00:39:24

Partial Transcript

Πρόσφατα θυμήθηκα ίσως την πρώτη μου εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης. Πάλι την είχα απωθήσει και τη θυμήθηκα σε... ψυχοθεραπείας, που πρέυ χώσει ένα μπουκέτο αυτού του τύπου! Ναι. Δεν το έκανα τότε. Τώρα δεν ξέρω αν αυτός είναι ζωντανός, αλλά σίγουρα τον είχα, αν μου τύχαινε.

Lead to transcript

Segment 8

Πώς έχει επηρεαστεί από τον κορονοϊό και το lock down

00:39:24 - 00:44:12

Partial Transcript

Πηγαίνεις σινεμά; Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω, μου ‘χει λείψει αφάνταστα! Είναι από τα λίγα πράγματα που μου έχουν λείψει τώρα με το lockdowείς σου τα έκαναν; Η μαμά μου έχει κάνει την πρώτη δόση, ο μπαμπάς μου έχει την πρώτη δόση τη Δευτέρα. Οπότε ναι, είμαστε καλά. Πάμε καλά!

Lead to transcript

Segment 9

Δράσεις μέσω των social media και το κίνημα #ΜeToo κατά των κοινωνικών στερεοτύπων

00:44:12 - 01:01:55

Partial Transcript

Ήθελα να σε ρωτήσω, για να μην το ξεχάσω, ανά καιρούς και στο Instagram κάνεις μία δράση κάπως ακτιβιστική, η οποία αφορούσε τα ζητήματα πον είναι ποτέ αργά, για να ασχοληθείς να επουλώσεις τα τραύματά σου, όσο παλιά και αν είναι. Ποτέ δεν είναι αργά! Ευχαριστώ. Εγώ ευχαριστώ.

Lead to transcript

Content available only for adults (+18)

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Η Αγγελική εργάζεται ως δασκάλα πιλάτες σε γυμναστήρια της Πάτρας. Από μικρή ηλικία έπασχε από νευρική ανορεξία και διατροφικές διαταραχές, λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων περί ιδανικής εμφάνισης και της ανάγκης αποδοχής του σώματός της. Η Αγγελική δεν αντιπροσωπεύει το «τέλειο» σώμα, όπως αυτό έχει κατασκευαστεί στα φαντασιακά και κοινωνικά μας πλαίσια. Η ίδια πλέον έχει ξεπεράσει την κατάσταση αυτή έχοντας αποδομήσει τα κοινωνικά στερεότυπα περί εξωτερικής εμφάνισης. Μάλιστα, αποτελώντας έμπνευση για άλλους, δρα ακτιβιστικά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στηρίζοντας το φεμινιστικό και το #ΜeToo κίνημα. Παρόλα αυτά, ο εργασιακός χώρος των γυμναστηρίων εξακολουθεί να αποτελεί ένα ιδιαίτερο παράδειγμα ανάπτυξης κοινωνικών στερεοτύπων περί ιδανικών σωμάτων. Η αφηγήτρια εξιστορεί μια σειρά από γεγονότα που την έχουν στιγματίσει, όπως σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κυρίως εντός αλλά κι εκτός του εργασιακού της πλαισίου. Ακόμη, μιλά για το πώς η ίδια βιώνει τον κορονοϊό και τον εγκλεισμό στο σπίτι. Το μήνυμά της προς όλους είναι: «Nα θυμηθούμε ποια είναι τα τραύματά μας και να αρχίσουμε να τα επουλώνουμε!».


Narrators

Αγγελική Καλαματιανού


Field Reporters

Κωνσταντίνος Κουσουλός



Interview Date

13/04/2021


Duration

61'


Interview Notes

Παρουσιάζονται κάποια προβλήματα στον ήχο, καθώς η συνέντευξη έγινε εξ αποστάσεως, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας επικοινωνίας.