Ιστορίες Ψαράδων του Αργολικού Κόλπου: Νίκος Σύρμας

Η θάλασσα στο παρελθόν και σήμερα: ψαριές και τεχνολογικά μέσα

Partial Transcript

Είναι 15 Απριλίου, βρισκόμαστε στις Σπέτσες, λέγομαι Βλάχος Σταύρος. Πώς είναι το όνομά σας;  Νίκο με λένε.  Κυρ-Νίκο, ευχαριστούμε γ. Αλλάζει χρώμα, από τι αλλάζει χρώμα; Απ’ αυτά που πέφτουνε στη θάλασσα, υπονόμους και τέτοια. Τελείωσε. Για μένα, αυτό, αυτό βλέπω εγώ.

Οι δυσκολίες του επαγγέλματος και ιστορίες από τη θάλασσα

00:11:07 - 01:03:37

Partial Transcript

Αξίζει σήμερα κάποιος νέος να γίνει ψαράς;  Για μένα όχι. Δεν αξίζει. Δε γίνεται κιόλας. Γιατί υπάρχουνε πολλές δεσμεύσεις, δεσμεύσεις, καεινού, λέει: «Κρατάτε το» λέει «εγώ έχω κι άλλο» λέει «θα…» Έριχνες πετρέλαιο ακάθαρτο μέσα και έπαιρνε μπρος. Έχουμε πάθει λαχτάρες, άσε.

Οι φάροι και το νησί... Παραπόλα

01:03:37 - 01:07:36

Partial Transcript

Α, και τότε είχε φύλακες, και Φαλκονέρα και Βελοπούλα, ε;  Τι πράμα;  Φαροφύλακες, είχε φαροφύλακες.  Μόνο η… μόνο η Βελοπούλα. Η Φαλκονται Βελοπούλα. Αλλά εμείς το λέμε Παραπόλα. Όπως έλεγε αυτός: «Πάρε απ’ όλα». Παραπόλα και… Κατάλαβες; Ιστορίες μεγάλες. Μεγάλες ιστορίες.

Η νοσταλγία του παρελθόντος και οι συμβουλές του ψαρά

01:07:36 - 01:23:19

Partial Transcript

Σου λείπει κάτι απ’ τα παλιά τα χρόνια;  Πολλά μου λείπουνε. Πολλά μου λείπουνε, διότι μπορεί τώρα να… μπορεί τα παλιά χρόνια να μην τα εί να σου κάνει τη ζημιά, κατάλαβες; Θα σου πάρει το μεροκάματο. Έτσι είναι.   Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε.  Να ’σαστε καλά, παιδιά.

Summary

Συνέντευξη με τον αλιέα Νίκο Σύρμα από τις Σπέτσες, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project «Ιστορίες Ψαράδων. Προφορικές Ιστορίες από τον Αργολικό Κόλπο», που διεξήχθη από το Istorima σε συνεργασία με την Argolic Environment Foundation (AEF).

Νίκος Σύρμας