«Τα χέρια είχανε βγάλει αίμα»: μετανάστευση στη Γερμανία τη δεκαετία του '60 και οι αγώνες για ένα καλύτερο αύριο

Segment 1

Φτωχικά χρόνια στο Γριζάνο Τρικάλων, η απόφαση για μετανάστευση και το ταξίδι στη Γερμανία

00:00:00 - 00:07:06

Partial Transcript

Ωραία, ξεκινάμε. Πείτε μου το όνομά σας.   Λέγομαι Ντίνος Μιλτιάδης. Όνομα Μιλτιάδης, Ντίνος το επώνυμο.   Ωραία. Εγώ είμαι ο Αλέξανδρος Πρθαν το πρωί, μας πήραν, μας έβαλαν στα τρένα για τη Στουτγάρδη. Κατεβήκαμε Στουτγάρδη. Μας περίμεναν άλλοι εκεί. Μας πήγαν στο εργοστάσιο.

Lead to transcript

Segment 2

Εργασιακές συνθήκες και ζωή στη Γερμανία

00:07:06 - 00:15:09

Partial Transcript

Υπήρχαν δωμάτια, Ηeim, πώς τα λέμε, ας πούμε. Έτσι τα λένε εκεί, Ηeim, που μέναν οι εργάτες. Έξι άτομα σε κάθε δωμάτιο, όπως οι στρατιώτες. ξύλινα. Με το φορείο με πάνε απάνω. Στα χέρια με κατέβαζαν, γιατί με είχαν βάλει εδώ ένα σίδερο. Όχι γύψο, σίδερο. Τέλος πάντων, ντάξει.

Lead to transcript

Segment 3

Αρραβώνας, γάμος, παιδιά και επιστροφή στην Ελλάδα

00:15:09 - 00:29:48

Partial Transcript

Εν τω μεταξύ, εκεί στο σπίτι που μέναμε μέναν κι άλλοι από την Πάτρα, ένα ανδρόγυνο. Και είχε ένα δωμάτιο που έμενε η Ευδοξία. Πήγα εγώ, τηνξί είκοσι εφτά χρόνια και τώρα παίρνω σύνταξη. Πήρε σύνταξη και νωρίτερα και η κυρία Ευδοξία. Αυτά είναι τα νέα. Κάτι άλλο να με ρωτήσεις;  

Lead to transcript

Segment 4

Φτωχικά χρόνια στο Γριζάνο, η απόφαση για μετανάστευση και το ταξίδι στη Γερμανία

00:29:48 - 00:40:45

Partial Transcript

Ωραία. Κύριε Μιλτιάδη, θέλω να πάμε πίσω, να μου πείτε πώς αρχίσατε να σκέφτεστε να φύγετε για τη Γερμανία.   Σκεφτόμασταν, γιατί τι να κάι την αδερφή μου εκεί τη μικρή να τον πλένει κάνα ρούχο, ξέρω ‘γώ, εκεί πέρα, και παντρεύτηκε κι αυτή εκεί. Και έμεινε εκεί. Η Πέρη. Αυτά.  

Lead to transcript

Segment 5

Η σκληρή δουλειά και η καθημερινότητα στη Γερμανία

00:40:45 - 00:47:22

Partial Transcript

Κύριε Μιλτιάδη, πόσος καιρός πέρασε από τη στιγμή που το είπατε μέχρι να παντρέψετε την αδερφή και μετά να παντρευτείτε κι εσείς;   Αφού δώσάζει. Σιγά-σιγά. Σήμερα θα χαλάσεις τόσα, αύριο θα χαλάσεις λιγότερα, αφού είσαι μαθητευόμενος στα μεταλλικά. Βίδωμα και τα τοιαύτα. Αυτά.  

Lead to transcript

Segment 6

Κοινωνικές σχέσεις στη Γερμανία

00:47:22 - 00:52:30

Partial Transcript

Κύριε Μιλτιάδη, φιλίες και κοινωνικές σχέσεις εκεί πέρα στη Γερμανία;   Φιλίες είχαμε μ’ αυτήν την οικογένεια που ήμαστε απ’ την Πάτρα και έε χαρές εκεί. Άρχισαν να κλαίνε εκεί οι παλιοί εργάτες που μας είδαν, «Πότε και εμείς θα ‘ρθούμε στην Ελλάδα. Τι καλά εσείς». Ε, αυτά όλα.  

Lead to transcript

Segment 7

Ο επαναπατρισμός και η εργασία στο ταξί

00:52:30 - 00:56:58

Partial Transcript

Εσείς, κύριε Μιλτιάδη, τι σκεφτόσασταν όταν επιστρέφατε;   Τι δουλειά θα κάνω.   Χαιρόσασταν; Λυπόσασταν που φεύγατε απ’ τη Γερμανία;   Κοίτσαμε, τα παντρέψαμε. Όλα αυτά με τα χέρια τα δικά μου και της κυρίας Ευδοξίας.   Ωραία. Κύριε Μιλτιάδη, ευχαριστώ.   Και εμείς ευχαριστούμε.

Lead to transcript
Summary

Ο Μιλτιάδης Ντίνος είναι συνταξιούχος εργάτης και οδηγός ταξί με καταγωγή από το Γριζάνο Τρικάλων. Εδώ θυμάται τις εμπειρίες που έζησε ως μετανάστης στη Γερμανία, όπου κατέφυγε για βιοποριστικούς λόγους. Εκεί εργάστηκε σε κεραμοποιείο και εργοστάσιο γυαλιών ηλίου. Οι εργασιακές συνθήκες ήταν δύσκολες, όπως θυμάται, όμως σύντομα προσαρμόστηκε, έμαθε τη γλώσσα και έκανε τη δική του οικογένεια. Κάποια στιγμή ήρθαν στον κόσμο και τα δύο παιδιά, τα οποία μεγάλωσαν ανάμεσα σε δύο χώρες, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Τέλος, ο κύριος Ντίνος θυμάται την επιστροφή στην Ελλάδα και τη νέα επαγγελματική σελίδα στη ζωή του ως οδηγός ταξί στη Λάρισα.


Narrators

Μιλτιάδης Ντίνος


Field Reporters

Αλέξανδρος Ποταμιάνος



Historical Events

Interview Date

19/11/2021


Duration

56'


Interview Notes

Η συγκεκριμένη συνέντευξη μπορεί να ακουστεί από κοινού με την #10158.