«Μας βοήθησαν με κίνδυνο της ζωής τους»: Η διαφυγή μιας εβραϊκής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη

Εισαγωγή

Partial Transcript

Καλησπέρα. Βρισκόμαστε στην οικία της κόρης της αφηγήτριας. Ονομάζομαι Γεώργιος Κυριακίδης και είμαι ερευνητής για το Istorima. Πείτε μαςρηση πώς λεγόταν; Είχε επωνυμία; Ναι ήτανε Αδελφοί Κοέν. Μάλιστα, το κτίριο σώζεται σήμερα. Το κτίριο σώζεται σήμερα, ναι. Υπάρχει, ναι.

Η αρχή του πολέμου

00:02:17 - 00:07:21

Partial Transcript

Μάλιστα. Τι συνέβη στην οικογένειά σας με το ξέσπασμα του πολέμου, το’40, όταν πρώτο-ακούσατε ότι ήρθαν οι Ιταλοί; Όταν ήρθαν οι Ιταλοί, ε ξένες ταυτότητες και τέτοιες, αλλά βλέπετε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα». Ο ένας φοβόταν τον άλλον να μιλήσει και σηκώθηκαν και φύγανε.

Η φυγή προς την Αθήνα

00:07:21 - 00:24:18

Partial Transcript

Την επόμενη μέρα, ο ένας από τους δυο, ήρθε στο μαγαζί, και είπε στον πατέρα μου ότι αυτός είναι διατεθειμένος να μας κρύψει. Βέβαια όταν λέυμάμαι και πολύ καλά. Ξέρω ότι πήγαμε σε, μπήκαμε σε ένα ξενοδοχείο και κοιμηθήκαμε το βράδυ, από εκεί και πέρα πολύ λίγα πράγματα θυμάμαι.

Αλλαγή ταυτότητας και ζωή στη Νέα Σμύρνη

00:24:18 - 00:44:56

Partial Transcript

Μάλιστα. Πριν συνεχίσουμε με την Αθήνα και τη Νέα Σμύρνη, θα σας ξαναρωτήσω κάποια πράγματα από την αρχή. Θέλω να ξαναπούμε για να ακουστεί, μέχρι την απελευθέρωση να είμαι η Κική Κατσουλίδου. Αυτό ήθελα να σας πω, τι κάνουν οι θρησκείες στους ανθρώπους. Για αυτό είμαι άθρησκη.

Μετά την απελευθέρωση

00:44:56 - 00:52:43

Partial Transcript

Βέβαια το οφείλω και λίγο και στον άντρα μου γιατί από εκεί που ήθελε να γίνει Ραβίνος, δεν ξέρω αν σ' το είπα. Πείτε μας, πείτε μας για τομικρή. Θυμάμαι πιο πολύ τη σκάλα, γιατί ήτανε πολύ σπάνιο και όταν πήγαινα εκεί και επειδή ήμουν μικρή με κάνανε βόλτες, που λέει ο λόγος.

Η ζωή στο Ισραήλ

00:52:43 - 01:05:16

Partial Transcript

Μάλιστα. Μάλιστα. Τώρα μου φαίνεται ήρθε και η ώρα να περάσουμε στο πώς φτάσατε στο Ισραήλ και ποια ήτανε η εκεί ζωή σας. Στο Ισραήλ φτάσα ήθελα να φύγω, μετά, όταν γυρνάς κοντά στους γονείς δύσκολα φεύγεις. Και δύσκολα σε αφήνουν να φύγεις. Παρόλο που ήμουν λίγο επαναστάτρια.

Η ζωή πίσω στην Ελλάδα μετά το Ισραήλ

01:05:16 - 01:16:05

Partial Transcript

Και με τον σύζυγό σας πώς γνωριστήκατε; Γνωριστήκατε στην Ελλάδα ή γνωριζόσασταν από παλιότερα; Όχι, όχι. Εδώ. Δέκα χρονών εγώ έφυγα από το πάρεις από την κόρη μου. Βεβαίως θα το συνεννοηθούμε και αυτό. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Ορίστε; Σας ευχαριστώ, ειλικρινά. Παρακαλώ.

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Η Ισουά Ρασέλ, κόρη του Ιωσήφ Κοέν, κάτοικος Θεσσαλονίκης και μεγαλωμένη εκεί, μας αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της οικογένειας της μέσα στην Κατοχή. Όντας Εβραιοπούλα, μέσα από την αφήγηση της μας αποκαλύπτει την ιστορία της οικογένειας Κοέν και το σχέδιο διαφυγής από πόλη σε πόλη, με τελικό προορισμό την Αθήνα. Μας μιλά για μια ζωή μέσα στον τρόμο και τον φόβο του θανάτου.

Ρασέλ Ισουά

Γεώργιος Κυριακίδης