Κίρκη: οι ερωτικές σχέσεις στα χρόνια του Tinder

Κίρκη "Pseudonym" ()
Αικατερίνη Σχοινά (Α.Σ.)
Α.Σ.:

[00:00:00]Είναι Σάββατο 15 Μαΐου του 2021. Είμαι μαζί με την Κίρκη. Βρισκόμαστε στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά. Εγώ ονομάζομαι Κατερίνα Σχοινά, είμαι ερευνήτρια στο Istorima και ξεκινάμε τη συνέντευξή μας. Αρχικά, Κίρκη μου, θέλω να μου πεις λίγα λόγια για εσένα και να μου αφηγηθείς τις εμπειρίες σου μέσα από τη χρήση της εφαρμογής Tinder και κάποιες ερωτικές ιστορίες που έχεις.

:

Αρχικά, πλέον είμαι 23. Το Tinder κατέβηκε για πρώτη φορά από μια φίλη, η οποία είχε μόλις γυρίσει από το εξωτερικό. Κατέβασε τη συγκεκριμένη εφαρμογή σαν αστείο! Την κατέβασε στο κινητό μου και την έκρυψε σε κάποιους από τους φακέλους με σκοπό την επόμενη μέρα το πρωί να ξυπνήσω και να δω διάφορα μηνύματα ανθρώπων που δεν ήξερα μέσα από μία εφαρμογή, την οποία επίσης δεν είχα κατεβάσει εγώ! Κατέβηκε περισσότερο για χαβαλέ, τύπου «Α, κοίτα τι μου είπε», «Α, κοίτα πώς είναι αυτό» και σχετικά. Διαγράφηκε μετά από λίγο καιρό και μετά ξανακατέβηκε από άποψη… λόγω καραντίνας, λόγω καταστάσεως... Έτσι κι αλλιώς, πλέον ο τρόπος το να γνωρίσεις καινούριο κόσμο και να συνδεθείς με κάποιον είναι λιγάκι δύσκολος είτε στις μέρες μας λόγω καραντίνας είτε και πριν λόγω αποστάσεων, καθημερινότητας και εργασίας γενικά. Σαν τρόπος το να γνωρίσεις κάποιον είναι, σίγουρα είναι κάτι πιο χαλαρό. Δεν είναι κάτι σοβαρό τύπου «Γνώρισα κάποιον μέσω κάποιων φίλων ή λόγω κάποιου κοινού χώρου τον οποίο επισκεφθήκαμε και οι δύο». Είναι κάτι χαλαρό. Είναι κάτι χαλαρό, είναι κάτι πλέον, θεωρώ… μοντέρνο ίσως; Δηλαδή, παλιά υπήρχε το συνοικέσιο μέσω οικογενειών για να γνωρίσεις κάποιον άλλον. Πλέον είναι στο χέρι σου να γνωρίσεις κάποιον είτε αυτό είναι για να κάνεις κάποια σοβαρή σχέση είτε κάτι τελείως χαλαρό και απλά ευχάριστο για να περάσεις το χρόνο σου. Σαν εμπειρίες, αρχικά τότε ήτανε λιγάκι αγχωτικό, γιατί ήμουνα πιο μικρή. Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μου επαφή, να το πω, με κάποιον άνθρωπο δεν ήτανε ιδιαίτερα ευχάριστη, γιατί άλλες φωτογραφίες είχε online και άλλον άνθρωπο γνώρισα από κοντά. Βεβαίως, τότε η αλήθεια είναι ότι όντας και πρώτο ραντεβού μέσω ίντερνετ είχα βγει με παρέα, δεν είχα πάει μόνη μου, με σκοπό απλά να καταλάβω ότι δεν μιλούσα με το σωστό άτομο και απλά να φύγω. Σίγουρα είναι ένας τρόπος ζωής λιγάκι πιο επικίνδυνος από άποψη τρόπου ραντεβού. Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μιλάς. Έχεις σίγουρα κινδύνους. Σίγουρα υπάρχουν τα κλασικά... Πώς να το πω... Σίγουρα υπάρχουν τα red flags, τα οποία μπορεί να παρατηρήσεις εύκολα. Δηλαδή, σίγουρα δεν είναι καλό ή έξυπνο, αν μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει έτσι, το να γνωρίσεις κάποιον σε δικό του χώρο ή δικό σου χώρο. Σίγουρα είναι πιο σωστό το να γνωριστείτε αρχικά δημόσια, κάπου που να έχει κόσμο για να αποφύγεις τυχόν κινδύνους· το αν ο άλλος δεν έχει φωτογραφίες, το αν είναι λιγάκι έντονος στη συζήτηση, αν ζητάει διάφορα πράγματα τα οποία είναι λιγάκι εκτός της δικής σου άνεσης, ας το πούμε. Υπάρχουν, βέβαια, και τα κωμικά, γιατί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να σκαρφιστεί να σου την πέσει είναι ιδιαίτερος. Ειδικά όταν κάποιος δεν θέλει να φανεί κάγκουρας ή γύπας, όπως πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί, υπάρχουν πολλοί κωμικοί τρόποι, δηλαδή είτε ανέκδοτο, είτε τα GIF, τα οποία μπορεί να σου στείλει κάποιος... Δόξα να έχει, δεν υπάρχει η δυνατότητα το να στείλεις φωτογραφία μέσω Tinder, οπότε αποφεύγεις κάποια… θεάματα, αυτό που ίσως να μην ήθελες να δεις... άμεσα! Γενικά σαν τρόπος ραντεβού έχει και τα θετικά και τα αρνητικά του.

Α.Σ.:

Θα ήθελα να μου πεις ιστορίες συγκεκριμένα ερωτικές που έχεις συνάψει ίσως;

:

Ίσως το πιο συχνό είναι το να βρίσκεις… να στέλνουν, μήνυμα, βασικά προτάσεις, ζευγάρια τα οποία θέλουν να ανοίξουνε κάποια πεδία, ας το πούμε έτσι, στη σχέση τους, είτε για να [00:05:00]πειραματιστούνε είτε γιατί ίσως να έχουνε κάποια είδους προτίμηση. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το να νομίζω ότι μιλάω με κάποιον άντρα, ο οποίος, ας πούμε, λεγότανε Νίκος και στα μηνύματα μέσα να απαντάει με παύλα, ας πούμε… Λία; Εν τέλει, ρώτησα το λόγο για τον οποίο έγραφε Λία, γιατί έτσι όπως υπήρχε η συζήτηση νόμιζα ότι ίσως είχε μπερδέψει το όνομά μου! Και η απάντηση ήτανε: «Ναι, μιλάς με τη Λία αυτή τη στιγμή. Είμαι η κοπέλα του Νίκου. Μιλάς με τους δύο μαζί αυτή τη στιγμή». Σίγουρα δεν ήτανε κάτι άσχημο! Ο καθένας μπορεί να ψάχνει ό,τι θέλει online, αλλά σίγουρα δεν ήτανε κάτι θεμιτό, ας το πω! Υπάρχουνε διάφορα, δηλαδή είτε κάποιος να θέλει να έχει άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις και να σου πει «Είμαι submissive», «Θα ήθελα να με χτυπήσεις», «Μου αρέσουν οι πολύ μικρότερες», «Δεν είμαι 20. Είμαι 40, 50», αναλόγως... το να σου απαντήσει ότι «Είμαι γυναίκα, απλά έχω φτιάξει αντρικό προφίλ γιατί είμαι λεσβία και ήθελα να δω τι βγάζει η εφαρμογή». Εντάξει. Υπάρχουνε διάφορα τα οποία έχω συναντήσει γενικά! Ιδιαίτερα κωμικά περισσότερο, από άποψη ότι ο καθένας είναι πιο χαλαρός, είναι πιο ευχάριστος όταν είναι σε μία τέτοια εφαρμογή. Είναι πολύ σπάνιο να βρεις, να σου βγάλει κάποιος μίσος ή νεύρα. Βέβαια, υπάρχουνε και αυτές οι περιπτώσεις, δηλαδή του να αρνηθείς ή να μην δείξεις το ίδιο ενδιαφέρον σε κάποιον και να αρχίσει να σε βρίζει, να σε χαρακτηρίζει με κάποιον τρόπο μόνο και μόνο για να βγάλει τα απωθημένα του. Αλλά, κυρίως είναι πιο ευχάριστη συζήτηση, δηλαδή κάποιος μπορεί να σκαρφιστεί πολλά πράγματα για να σου πει και να σε κάνει να δείξεις ενδιαφέρον αντίστοιχα.

Α.Σ.:

Πόσα ραντεβού έχεις βγει στο Tinder;

:

Νομίζω μέχρι στιγμής δέκα; Θέλω να πω με δέκα διαφορετικά άτομα, από αυτή την άποψη.

Α.Σ.:

Θα ήθελα να μου αφηγηθείς από την αρχή τις ιστορίες αυτές!

:

Το πρώτο ραντεβού, όπως είπα, δεν ήταν ιδιαίτερα ωραίο. Δεν ήταν ο ίδιος. Το δεύτερο ραντεβού ήτανε σχετικά αδιάφορο. Ήμασταν και οι δύο πάρα πολύ αμήχανοι. Ήμασταν μικροί σε ηλικία, δηλαδή εγώ ήμουνα Λύκειο ακόμα, οπότε εντάξει. Απλά γνωριστήκαμε. Οπότε, απλά γνωριστήκαμε. Είχαμε πάει για καφέ. Κάναμε μία πολύ αμήχανη συζήτηση πίνοντας καφέ και γυρίσαμε πίσω σπίτια μας ξεχωριστά. Το τρίτο ραντεβού ίσως να ήταν το πιο τρομακτικό από όλα, από άποψη ότι είχαμε ανταλλάξει πληροφορίες περίπου στο πού μένει ο καθένας, δηλαδή σαν περιοχή. Και κάποια στιγμή που ήμουνα έξω με παρέα έλαβα ένα μήνυμα «Σου πάει το πράσινο», γνωρίζοντας ότι δεν έχω βγει με το συγκεκριμένο άνθρωπο. Και εν τέλει είχε προσπαθήσει χρησιμοποιώντας την χιλιομέτρηση που γράφει η εφαρμογή μέσα, είχε προσπαθήσει να βρει στο περίπου πού βρίσκομαι. Πάλι καλά δεν ήμουν στο σπίτι μου εκείνη τη στιγμή. Ήμουνα έξω με φίλους, με αποτέλεσμα να φοβηθώ. Εντάξει, υπήρχαν τα σχετικά μπλοκ, αναφορές... Εκεί διέγραψα για πρώτη φορά την εφαρμογή, γιατί φοβήθηκα πάρα πολύ. Αλλά εντάξει... Ήταν μία περίπτωση στο εκατομμύριο, θεωρώ. Από εκεί και πέρα, υπήρξανε διάφορα ραντεβού μετά από αρκετά χρόνια, δηλαδή περίπου μετά από τρία χρόνια, που ξανακατέβασα την εφαρμογή, που… εντάξει. Ήτανε σχετικά αδιάφορα, χαλαρά, πιο ευχάριστα, πιο ασφαλή σίγουρα, σε δημόσιο χώρο, να γνωρίσεις τον άλλο, να περάσεις καλά, να πιείτε ένα ποτό, έναν καφέ, να πάτε μια βόλτα.

Α.Σ.:

Είχες ιδιαίτερες ερωτικές ιστορίες; Δηλαδή, από αυτές τις δέκα θα ήθελες να μου πεις αναλυτικά για κάποιες;

:

Συγκεκριμένα, η πρώτη μου ερωτική σχέση έγινε μέσω Tinder, μέσω γνωριμίας από το Tinder. Εντάξει, σαν πρώτη εμπειρία ήτανε κάτι θεωρώ το οποίο απλά ήθελα να γίνει και έγινε. Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο παρά το ότι ήτανε τελείως χαλαρό. Δεν ήτανε μια γνωριμία η οποία θα οδηγούσε σε κάποια βαθύτερη σχέση. Ήταν απλά το ότι να βρεθούμε, να [00:10:00]περάσουμε καλά και αυτό! Από εκεί και πέρα, σαν ιδιαίτερη δική μου εμπειρία δεν έχει υπάρξει κάτι το ιδιαίτερο, το πιο ουάου, το πιο spicy!

Α.Σ.:

Γνώρισες κάποιον άνθρωπο που ίσως θα ήθελες να προχωρήσεις σε σχέση μαζί του μετά;

:

Σίγουρα θα μπορούσε να υπάρξει κάποια βαθύτερη ίσως σχέση συναισθηματική με κάποιον, απλά σίγουρα είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να πιέσεις ή να κυνηγήσεις από κάποιον ο οποίος δεδομένου ότι δεν θέλει κάποια σοβαρή σχέση. Σίγουρα υπάρχουνε. Όλοι γνωρίζουμε από κάποιον ο οποίος γνώρισε το «άλλο του μισό» μέσω Facebook, Tinder, Snapchat κάποιες φορές, που έγινε λανθασμένο code και βγήκαν ο ένας στις επαφές του άλλου. Απλά είναι σίγουρα πιο δύσκολο, γιατί οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή για one-night stand, για να περάσουν καλά περιστασιακά και τέλος. Εύχομαι όχι κακόβουλα! Εντάξει, σίγουρα θα μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο, αλλά είναι πιο δύσκολο, είναι πιο σπάνιο.

Α.Σ.:

Ποιο είναι το χειρότερο ραντεβού που έχεις βγει;

:

Χειρότερο θεωρώ το πρώτο, από άποψη ότι είχα άλλη εικόνα με το ποιον άνθρωπο μιλούσα και τελικά ήταν καμία σχέση! Οι φωτογραφίες ήταν ψεύτικες, ήταν κάποιου, νομίζω, ξαδέρφού του, τις οποίες είχε βρει online και κατέβασε και τις χρησιμοποίησε με σκοπό να μιλήσει με κοπέλες, γιατί ένιωθε ανασφάλεια για τη δική του εμφάνιση. Μπορώ να καταλάβω το λόγο που έκανε από δική του πλευρά κάτι τέτοιο, απλά σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο είναι υγιές και σίγουρα ως πρώτη εμπειρία δυστυχώς ήτανε λιγάκι άσχημη για γνωριμία με την εφαρμογή.

Α.Σ.:

Μου είχες πει ότι υπάρχουν και κώδικες επικοινωνίας;

:

Σίγουρα. Δηλαδή, υπάρχει το κλασικό «Γεια σου, κούκλα. Τι κάνεις;», με το να βρίσκουνε… Έχει τύχει να μου στείλουν συγκεκριμένα λεπτά και δευτερόλεπτα να ψάξω κάποιο επεισόδιο κάποιας σειράς που υπήρχε κάποιο pick up line το οποίο έλεγε ο συγκεκριμένος χαρακτήρας. Συγκεκριμένα, σε ένα επεισόδιο Friends, στο «How you doin?» του Joey. Έχει τύχει να γίνει σύσταση με ανέκδοτο. Έχει τύχει να γίνει σύσταση με GIF, με κάποιο χαρακτήρα, είτε Looney Tunes είτε κάποιον διάσημο ο όποιος κάνει κάποια συγκεκριμένη χειρονομία, να το πω! Επίσης, τα πιο κρύα αστεία, τύπου... Ένα πρόσφατο, για παράδειγμα: το να μου στείλει κάποιος μια εικόνα λεμονιού, να με κάνει να ρωτήσω το λόγο για τον οποίο στάλθηκε ένα λεμόνι και να μου απαντήσει: «This was my pick up lime!», το οποίο μου φάνηκε αρκετά κωμικό εκείνη τη στιγμή, κάτι διαφορετικό τουλάχιστον! Ναι, γενικά υπάρχουνε. Ο καθένας βρίσκει ιδιαίτερους τρόπους να συστηθεί μόνο και μόνο για να κάνει τη διαφορά, για να μην είναι το κλασικό «Γεια σου, τι κάνεις;».

Α.Σ.:

Υπήρξανε στιγμές που αισθάνθηκες άβολα;

:

Σίγουρα. Ειδικά όταν υπάρχει… Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο ούτε δέκα δυστυχώς περιπτώσεις που έχει ξεκινήσει συζήτηση με κάποιον η οποία μου φάνηκε αδιάφορη εν τέλει και ίσως όταν απάντησα ότι «Ξέρεις κάτι; Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί δεν νιώθω ΟΚ πλέον. Δεν νιώθω κάποιο ενδιαφέρον» εκεί συνήθως υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις. Υπάρχει η συμφωνία, το «ΟΚ, ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια», το οποίο είναι και το πιο σωστό, θεωρώ. Υπάρχει η άσχημη αντίδραση του σπαμ, το «Όχι, εγώ δεν το πιστεύω αυτό», «Αλήθεια, δεν θα ξαναπαντήσεις;» και να υπάρχουνε πολλά μηνύματα τα οποία στέλνονται συνέχεια με σκοπό να σε κάνουν αντιδράσεις. Και συγκεκριμένα, το χειρότερο, το κάποιος να ψάχνει κάτι συγκεκριμένο, είτε γιατί οι σεξουαλικές του προτιμήσεις ίσως να είναι λιγάκι διαφορετικές είτε να θέλει να είναι σε μια σχέση BDSM είτε να ψάχνει κάποιο άτομο για τρίο, κάποιο άτομο που να κάνουνε κάποιου συγκεκριμένου είδους σεξ —ή μου έχει τύχει να ζητήσει κάποιος να γίνει κάποια πράξη σε δημόσιο χώρο—, στην οποία συνήθως όταν απαντάς αρνητικά ή σχολιάζεις πάνω στο θέμα —γιατί δυστυχώς έχουν υπάρξει και [00:15:00]περιπτώσεις που δεν ήταν ιδιαίτερα υγιείς ή νόμιμες, όπως στο δημόσιο χώρο, για παράδειγμα— ο άλλος να αντιδράσει άσχημα και να αρχίζει να σε βρίζει, να σου προκαλεί κάποια άσχημη αντίδραση. Σίγουρα υπάρχει το μπλοκ και η αναφορά, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις συνέχεια μέσα στο Tinder, οπότε μπορείς τουλάχιστον να μπλοκάρεις τα μηνύματα του συγκεκριμένου ανθρώπου με σκοπό να μην σε ξαναενοχλήσει, αλλά ναι... Υπάρχουνε και καλά και άσχημα.

Α.Σ.:

Ποιο είναι το πιο επιθετικό που σου έχουνε γράψει;

:

Το πιο επιθετικό ήτανε η απειλή βιασμού, ότι εφόσον βρίσκομαι σε μία τέτοια εφαρμογή είναι σαν να ανοίγω… σα να δίνω το πράσινο φως, ας το πούμε, στο να το ζητάω. Εντάξει, πέρα από το ότι ήτανε κάτι άσχημο να διαβάζεις και να σκέφτεσαι, σίγουρα δεν είναι σωστό να το αφήσεις να σε επηρεάσει. Ζούμε στον 21ο αιώνα. Το αν κάποιος θέλει να βρίσκεται μέσα σε μια τέτοια εφαρμογή ή όχι είναι απόλυτα δικό του δικαίωμα, δική του σκέψη, δική του προτίμηση. Το τι ψάχνει ο καθένας είναι καθαρά προσωπικό, οπότε σίγουρα δεν το άφησα να με επηρεάσει. Αλλά, το ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που θεωρούν ότι η χρήση μίας τέτοιας εφαρμογής είναι αντάξια του να βιαστείς είναι λιγάκι άσχημο. Έως πολύ.

Α.Σ.:

Έχει να κάνει και με το πατριαρχικό κατάλοιπο ότι μία γυναίκα δεν μπορεί να έχει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους;

:

Ναι. Σίγουρα. Υπάρχουνε πολλές περιπτώσεις που έχω ακούσει τη φράση: «Θα ήθελα να ξεκινήσουμε να μιλάμε από κάποια άλλη εφαρμογή, γιατί θέλω να διαγράψεις το Tinder, γιατί δεν θέλω να μιλάς με άλλους. Θέλω να μιλάς μόνο με μένα». Συνήθως οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι «Συγγνώμη, γιατί εσύ μιλάς μόνο με εμένα σαν κοπέλα;». Η απάντηση είναι «Όχι βέβαια», το οποίο το θεωρώ καθαρά ειρωνικό! Σίγουρα υπάρχει η σκέψη ακόμα το ότι «Είναι κοπέλα και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται μέσα σε μία τέτοια εφαρμογή», λες και οι κοπέλες δεν μπορούν να την πέσουν σε άντρες αλλά μόνο να δεχτούν πέσιμο, το οποίο εννοείται δεν ισχύει. Και σίγουρα υπάρχουνε σκέψεις και αντιδράσεις. Δηλαδή, ξεκάθαρα άμα εγώ προσωπικά, που γνωρίζω τι θέλω σεξουαλικά, σε αυτήν την τουλάχιστον κατάσταση ζωής μου, να θεωρείται παράξενο το γεγονός ότι είμαι τόσο ανοιχτή ή τόσο χαλαρή στο γεγονός ότι δεν ψάχνω σχέση, τους φαίνεται περίεργο το ότι «Μια κοπέλα σαν εσένα δεν θέλει σχέση. Πώς κι έτσι;» Ή το να ακούς κάποια κλισέ τύπου: «Ναι, ναι, όλες έτσι λέτε και μετά μας ζητάτε να είμαστε μόνο με εσάς και να βγαίνουμε μόνο με εσάς και να διαγράψουμε την εφαρμογή». Εντάξει, υπάρχουν τα κλασικά, τα οποία, ΟΚ, δείχνουν ότι ίσως να μην έχουμε πέρα από την τεχνολογία αναπτύξει και τους εαυτούς μας όσο θα ‘πρεπε.

Α.Σ.:

Ποιο είναι το πιο όμορφο ραντεβού που έχεις βγει;

:

Πιο όμορφο ραντεβού… Προσωπικά σαν άνθρωπος θεωρώ τα πιο χαλαρά ραντεβού. Το να μην υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια πέρα του ότι θέλω να σε γνωρίσω, θέλεις να με γνωρίσεις και να συναντηθούμε κάπου. Σίγουρα για μένα το καλύτερο ραντεβού που έχω βγει είναι σε κάποια θέα, χαλαρά, με δύο αναψυκτικά και λίγη μουσική. Τελείως χαλαρά, τελείως προσιτά. Πολύ ήρεμα, πολύ ωραία. Με κόσμο γύρω, οπότε δεν νιώθεις κίνδυνο αλλά αρκετά απόμερα έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις μια πιο ουσιώδη συζήτηση με κάποιον απ’ το ν’ ακούς δυνατή μουσική, φωνές, άλλες συζητήσεις τριγύρω και τα σχετικά.

Α.Σ.:

Έχεις διατηρήσει επαφές με κάποιο απ’ τα άτομα που έχεις βγει ραντεβού;

:

Ναι. Έχουν υπάρξει ραντεβού τα οποία έχω βγει. Δεν προχώρησε σε κάτι πιο ουσιώδες, κάτι πιο ρομαντικό, οπότε έχουμε παραμείνει φίλοι απλά.

Α.Σ.:

Άρα, μπορεί να είναι και μια πλατφόρμα που εκτός από ερωτική σχέση μπορεί να δημιουργήσει και μία φιλία ενδεχομένως;

:

Βεβαίως. Συνήθως, ειδικά άμα βρεις κάποιον άνθρωπο ο οποίος μπορεί και έχει ίδιες ή παρόμοιες σκέψεις με σένα, κάποιες αντιλήψεις με εσένα, και να μην βγει το σεξουαλικό/ρομαντικό, μπορεί σίγουρα να υπάρξει κάποια πιο ουσιώδης και απλή [00:20:00]χαλαρή σχέση, ακόμα φιλική.

Α.Σ.:

Το πιο χιουμοριστικό περιστατικό που θυμάσαι ποιο είναι από ραντεβού που έχεις βγει;

:

Το πιο χιουμοριστικό είναι —τελείως τυχαία— να βγαίνω με άτομο το οποίο για κάποιο λόγο το Tinder έγραφε ότι είναι 1,86. Ήτανε 1,46... Είμαι 1,65, οπότε υπήρχε μια διαφορά ύψους την οποία δεν περίμενα! Δεν είναι άσχημη! Ίσα-ίσα με αυτό έχω κρατήσει φιλική σχέση, αλλά ήταν ένα χαρακτηριστικό το οποίο ήταν εντελώς διαφορετικό και ήτανε κιόλας η πρώτη απάντηση στο «Είσαι ο τάδε;». «Ναι, έχει γίνει λάθος στο Tinder. Συγγνώμη. Δεν στο είπα νωρίτερα, αλλά ναι, είμαι λίγο κοντός!»

Α.Σ.:

Θα σε πάω λίγο στην αρχή της αφήγησης και θέλω να σε ρωτήσω αν είναι εύκολο για μία κοπέλα να έχει την πρώτη της ερωτική επαφή, όπως εσύ, μέσα από τo Tinder.

:

Μπορεί να υπάρξει πάρα πολύ δύσκολο αν δεν είσαι καλά ψυχολογικά, τουλάχιστον αν δεν υπάρχει κάποια σταθερότητα εκείνη την περίοδο της ζωής σου. Το να γνωρίσεις κάποιον online είναι πολύ ΟΚ. Το να δοθούν συγκεκριμένες υποσχέσεις, όμως —γιατί είναι πολύ κοινό, πολύ συχνό μέσα σε αυτή την εφαρμογή κάποιος να σου δίνει υποσχέσεις ότι νοιάζεται, ότι ενδιαφέρεται παραπάνω, ότι δεν ψάχνει μόνο σχέση της μιας βραδιάς και απλά να εξαφανιστεί— μπορεί να είναι λιγάκι τοξικό, αν πέσεις σε αυτήν την περίπτωση. Όπως εγώ, μπορείς να το αντιμετωπίσεις, δηλαδή να σκεφτείς: «ΟΚ. Δεν έκανα κάτι λάθος. Δεν ταιριάζαμε. Δεν ήθελε κάτι πιο σοβαρό, ΟΚ». Αλλά, σίγουρα το αν δεν βρίσκεσαι σε μία πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση το να εξαφανίζεται κάποιος ή να σε χρησιμοποιεί —γιατί στην ουσία είναι ένα είδος χειρισμού το να σου φερθεί λιγάκι πιο ρομαντικά μόνο και μόνο για να σε ρίξει στο κρεβάτι και μετά να χαθεί— θεωρώ ότι μπορεί να γίνει πάρα πολύ άσχημο και πάρα πολύ τοξικό και ιδιαίτερα σε πιο ασταθείς χαρακτήρες.

Α.Σ.:

Στεναχωρέθηκες που δεν τον ξαναείδες αυτόν τον άνθρωπο;

:

Ναι. Σίγουρα υπήρξε μία στιγμή στη ζωή μου που σκέφτηκα ότι τα έκανα εγώ όλα λάθος. Δηλαδή, βγαίνουνε λιγάκι οι ανασφάλειες που έχει ένας άνθρωπος προσωπικά, ότι «Δεν το έκανα σωστά, γιατί ήταν η πρώτη μου φορά», για παράδειγμα, ότι «Δεν το έκανα σωστά, ότι δεν του άρεσε, ότι έκανα κάτι λάθος, ότι δεν ήμουν αρκετή, δεν είχα τη σωστή εξωτερική εμφάνιση, οπότε αποκρούστηκε από αυτό και εξαφανίστηκε». Πρώτα ξεκινάς να επιτίθεσαι στον εαυτό σου και να σκέφτεσαι ότι εσύ έκανες κάτι λάθος παρά να σκεφτείς «Α, δεν είχε τα κότσια να πει: ‘‘Ξέρεις κάτι; Δεν χρειάζομαι κάτι άλλο στη ζωή μου’’». Και εντάξει. Εξαρτάται με τον χαρακτήρα, θεωρώ, του καθενός.

Α.Σ.:

Μπορούν τα Social Media —στην περίπτωση αυτή το Tinder— να αντικαταστήσει τον πραγματικό έρωτα, την πραγματική επαφή;

:

Θεωρώ ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί κάποιος να το πάρει πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι ο άλλος, δηλαδή επειδή είναι γραπτός λόγος και ποτέ δεν ξέρεις πώς μεταφέρει ο άλλος αυτά που θέλει να πει, μπορεί πολύ εύκολα να πει κάποια λέξη, κάποια φράση που ο άλλος να το διαβάσει τελείως διαφορετικά. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες κάποιος να νιώσει ότι συνδέεται πάρα πολύ με κάποιον ενώ δεν ισχύει αυτό ή να θεωρηθεί ότι είναι τα ίδια συναισθήματα μεταξύ τους χωρίς να είναι. Και σίγουρα υπάρχουνε περιπτώσεις που υπάρχουνε άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι υγιείς, δεν είναι σταθεροί ψυχολογικά και υπάρχει μία δυστυχώς πολύ μεγάλη τάση προς τον κίνδυνο μέσω τέτοιων εφαρμογών, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να το δουν εμμονικά, να γίνουν λιγάκι stalker, να το πω, γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς —αναλόγως τι προτιμάς— υπάρχει η δυνατότητα του να συνδέσεις το Instagram σου με το Tinder με σκοπό να υπάρχουν περισσότερες φωτογραφίες σε πρόσβαση για να μπορέσει άλλος να δει ποιος είσαι. Και σίγουρα όταν γίνεται αυτό υπάρχει μία πιθανότητα, ακόμα δηλαδή κι αν δεν θες να συνεχίσεις να μιλάς μαζί του μέσω Tinder, να έχει άλλη πρόσβαση στα άλλα Social Media και να προσπαθήσει να συνδεθεί μαζί σου.

Α.Σ.:

[00:25:00]Την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού έκανες κάποιο ραντεβού μέσω Tinder;

:

Ναι. Είχα βγει και μέσω κορωνοϊού και πριν από αυτόν. Σίγουρα παρατήρησα μία ιδιαίτερη τάση προς το πιο πιεστικό, να το πω. Δηλαδή, δεν ξέρω αν φταίει ότι ο κόσμος δεν είχε κοινωνική ζωή πλέον —γιατί δεν βγαίναμε έξω—, αλλά σίγουρα υπήρχε πιο μεγάλη πίεση προς το πέσιμο, το «Να βγούμε ραντεβού αύριο», «Θέλω να σε δω τώρα επιτόπου», «Τι κάνεις τώρα;». Δεν υπήρχε, δηλαδή, το να μιλήσεις λιγάκι online, να γνωρίσεις τον άλλον και να δεις αν θες να τον γνωρίσεις από κοντά. Ήταν λιγάκι περισσότερο το «Έχω καύλες. Θέλω να βγω τώρα!». Και από τη μια μπορώ να το καταλάβω, γιατί ενώ θα μπορούσες να έχεις βγει με παρέα, να βγεις για ποτό, να δεις κάποιον που να σ’ αρέσει και να υπάρξει μία συγκεκριμένη σύνδεση, να ζητήσεις έναν αριθμό, να υπάρξει λίγο φλερτ, όλοι στηριχτήκαμε στο online και υπήρξε σίγουρα κάποια παραπάνω τάση προς το σεξουαλικό παρά το να συνδεθείς με κάποιον ψυχολογικά, συναισθηματικά.

Α.Σ.:

Υπήρξαν απαγορεύσεις και αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το πώς καταφέρατε να βρεθείτε.

:

Λόγω του ότι η εφαρμογή σού δίνει τη δυνατότητα να βρεις άτομα τα οποία είναι κοντά σου, υπήρχε περισσότερη δυνατότητα του να βρεθείς με κάποιον εντός του ίδιου Δήμου. Σίγουρα μπορούσες να βγεις με κάποιον που είναι πιο μακριά. Δηλαδή, υπάρχουν τρόποι —όλοι τους ξέρουμε!— που μπορείς να μετακινηθείς χωρίς να κινδυνέψεις να βρεθείς μπροστά σε κάποιον έλεγχο, είτε είναι στέλνοντας το νούμερο 4 για παροχή βοήθειας σε κάποια σχετικά εικονική διεύθυνση κοντά στον άλλον ή πηγαίνοντας με τον κωδικό 6 για άθληση, για οτιδήποτε, κάπου σχετικά κοντά. Το πιο κοινό και ίσως από τα καλύτερα ραντεβού που έχω βγει εξίσου είναι το να βγεις για περπάτημα και να πάρεις έναν καφέ στο χέρι και να γνωριστείτε κάπου έξω. Πιο χαλαρό, πιο ήρεμο. Σίγουρα δεν έχεις πολύ μεγάλες προσδοκίες εκεί, δηλαδή είναι τελείως διαφορετικό το να βγεις ένα ρομαντικό δείπνο ή για ένα χαλαρό ποτό με κάποιον και άλλο το να βγεις για περπάτημα κάπου στην περιοχή σου.

Α.Σ.:

Αυτό το ραντεβού που έκανες μέσα στον κορωνοϊό πώς ήταν; Ευχάριστο, δυσάρεστο;

:

Αρκετά ευχάριστο μπορώ να πω, γιατί όλοι έχουμε απομακρυνθεί και από φίλους, γνωστούς, σχέσεις, οπότε σίγουρα ήτανε κάτι διαφορετικό. Δηλαδή, έσπασε λιγάκι η ρουτίνα του δουλειά-σπίτι-δουλειά-σπίτι-δουλειά. Το να βγεις με κάποιον άλλον, να γνωρίσεις κάποιον άλλον άνθρωπο ο οποίος είναι εκτός του κύκλου σου… Και σίγουρα ήτανε κάτι το οποίο ήτανε αρκετά ωραίο να γίνει μέσα σε αυτή την κατάσταση. Σου δείχνει ότι δεν είσαι μόνος σου, σου δείχνει ότι δεν έχει χαθεί η κοινωνική ζωή και η νεανική ζωή, γιατί η αλήθεια είναι ότι στα 24, 25 σου, 30 σου θες να βγεις έξω, να χαλαρώσεις, να ξεσπάσεις, να περάσεις καλά.

Α.Σ.:

Συνεχίζεις να το χρησιμοποιείς;

:

Ναι. Έχουνε, βέβαια, περάσει πολλές φορές σκέψεις «ΟΚ, θα το κλείσω», γιατί καταντάει αρκετά κουραστικό, μπορώ να πω, ίσως βαρετό το να ακούς τα ίδια και τα ίδια συνέχεια. Αλλά, εντάξει, προς το παρόν μέχρι να σταθεροποιηθεί όλη αυτή η κατάσταση με την καραντίνα και την άρση της είναι καλό να υπάρχει μια επαφή με τον έξω κόσμο.

Α.Σ.:

Ο βαθύτερος λόγος που δεν το κλείνεις ποιος είναι, όμως;

:

Θεωρώ ότι λόγω και εργασίας και ωραρίων και λόγω χαρακτήρα —γιατί δεν είμαι άνθρωπος που θα βγει μόνη της έξω με σκοπό να γνωρίσει κάποιον— είναι ο πιο εύκολος τρόπος για μένα να γνωρίσω κάποιον ο όποιος μπορεί να θέλει να φλερτάρει, να του αρέσω, να μου αρέσει, γιατί η αλήθεια είναι ότι σου λύνει τα χέρια σ’ αυτό το κομμάτι η εφαρμογή. Δεν χρειάζεται απλά να γνωρίσεις κάποιον, να κεντρίσετε τα βλέμματα από τη μία άκρη του μαγαζιού στην άλλη και να έχει κάποιος τα κότσια να έρθει μες στη μούρη σου να σου ζητήσει το νούμερό σου. Η εφαρμογή σού δείχνει φωτογραφίες, μπορείς να σύρεις την εικόνα προς τα δεξιά για να πατήσεις Like ή προς τα αριστερά για να πατήσεις Όχι. Οπότε, στην ουσία είναι σα να συνδέει τα δύο Like και να σε συνδέει ο ένας με τον άλλον, οπότε σου λύνει λίγο τη δυσκολία και το άγχος του πρώτου ραντεβού, να το πω, της πρώτης γνωριμίας, γιατί έχεις κάνει Like, οπότε στην ουσία είναι κοινό.

Α.Σ.:

[00:30:00]Δεν χάνεται, όμως, λίγο η μαγεία του να γνωρίζεις έναν άνθρωπο από κοντά;

:

Χάνεται η μαγεία τού από κοντά, αλλά θεωρώ ότι αν υπάρχει θέληση μπορεί να βρεθεί ξανά και ακόμα και αν είναι και online. Εγώ, ας πούμε, όντας λιγάκι κοινωνικά αμήχανη, αν γνώριζα κάποιον έξω σαν πρώτη γνωριμία δε θα είχα τη δύναμη —όχι τη δύναμη, τα κότσια, το θάρρος— να πάω να πω «Ξέρεις κάτι; Μου αρέσεις. Θα ήθελα τον αριθμό σου» παρά το να το κάνεις online και να πεις: «Ξέρεις κάτι; Μου αρέσεις. Θέλω το νούμερο σου ή θέλω να συνεχίσω να μιλάμε». Χάνεται η μαγεία αν το αφήσεις να χαθεί. Δηλαδή, αν το πας τελείως σωματικά και ψυχρά —«Θέλω σεξ. Θα στείλω μήνυμα»—, ναι. Αλλά, αν είσαι ανοιχτός στο να συνδεθείς με κάποιον πιο βαθιά μπορεί να γίνει και αυτό.

Α.Σ.:

Πριν κλείσουμε, υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να συμπληρώσεις; Μια μνήμη, μια ανάμνηση από όλες αυτές τις γνωριμίες που έχεις κάνει; Ή ενδεχομένως να μου πεις και κάποιο ακόμα γνωριμία που ίσως δεν μου είπες.

:

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν χρειάζεται να το παίρνουμε τόσο σοβαρά! Δεν χρειάζεται να πιέζουμε καταστάσεις. Είναι μία εφαρμογή. Είναι ένα Like. Είναι ένα άλλος άνθρωπος στην άλλη άκρη του Δήμου σου, της πόλης σου, της χώρας σου —γιατί όλως περιέργως, η εφαρμογή ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ σου και του ανθρώπου με τον οποίο συνδέεσαι κάνει πολλές φορές λάθος. Έχει τύχει να μου γραφεί η εφαρμογή 35 χιλιόμετρα και να εννοεί 350. Ήτανε σε άλλη χώρα ο άνθρωπος αυτός! Αλλά, εντάξει... Δεν χρειάζεται να το παίρνουμε τόσο σοβαρά. Ίσως λιγάκι πιο χαλαρά, πιο κωμικά, πιο άνετα και θα περάσουμε καλά, νομίζω!

Α.Σ.:

Κίρκη μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα όσα μοιράστηκες μαζί μου.

:

Ευχαριστώ πολύ.

Όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ Tinder και Grindr, επειδή έχω γνώμες από φίλους που είναι μέσα στην κοινότητα των LGBΤQ, είναι περισσότερο ωμές, να το πω, οι σχέσεις που βρίσκονται μέσα από Grindr, γιατί φτιάχνοντας το προφίλ σου… Δηλαδή, εγώ μέσα στο Tinder έχω φτιάξει προφίλ στο οποίο έχω ανεβάσει κάποιες φωτογραφίες του εαυτού μου. Έχω γράψει ηλικία, όνομα, σου έχει την επιλογή του να γράψεις με τι ασχολείσαι, κάποιο quote και να συνδέσεις, για παράδειγμα, κάποια τραγούδια του Spotify σου, τα οποία σε εκφράζουν και δίνουν ένα στιλ θεωρώ. Στο Grindr, αντιθέτως, έχεις άλλου είδους Bio το οποίο πρέπει να συμπληρώσεις: ύψος, βάρος, εθνικότητα, εμφάνιση, αν είσαι ξανθός, μελαχρινός, κοκκινομάλλης, σγουρά, ίσια μαλλιά, τριχωτός, μυς, μέγεθος· αν έχεις κάνει πλαστικές· αν έχεις κάνει κάποια αλλαγή πάνω στο σώμα σου, είτε φύλου είτε… Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δείχνουν περισσότερα, κυρίως γυμνές φωτογραφίες σε κάποιες περιπτώσεις. Ή τουλάχιστον υπάρχει η επιλογή του να στείλεις φωτογραφίες. Οπότε, σίγουρα είναι μία εφαρμογή για σεξ περισσότερο από μία εφαρμογή για γνωριμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάτι παραπάνω. Όσον αφορά μία από τις πιο χαρακτηριστικές εμπειρίες που μου έχει τύχει, έχει τύχει να είμαι στον ίδιο χώρο με έναν φίλο, ο όποιος έχει Grindr, να είμαστε και οι δύο ταυτόχρονα στην εκάστοτε εφαρμογή του ο καθένας και να γίνει match ταυτόχρονα με τον ίδιο άνθρωπο! Ο ίδιος άνθρωπος και στους δύο εκείνη τη στιγμή, στον ίδιο χώρο, οπότε εκεί, εντάξει, υπήρχε η κωμική πλευρά! Το έχουμε και οι δύο ή έχουμε το ίδιο στιλ! Εννοείται ότι δεν έγινε κάτι. Δεν βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση, αλλά υπήρξε σαν χαρακτηριστικό, σαν μία ανάμνηση που μου έχει μείνει.