Age Restricted Interview

This interview is only available to users who are eighteen years old or over.

Αμοργιανοί σκοποί και έθιμα από τον τυφλό βιολιτζή των Θολαρίων

Segment 1

Παιδικά χρόνια, η μαθητεία στο βιολί και η τύφλωση

00:00:00 - 00:04:15

Partial Transcript

  Ξεκινάμε λοιπόν. Σήμερα βρισκόμαστε στην Αμοργό, στα Θολάρια, η ημερομηνία είναι 21 Μαρτίου του 2021, εγώ είμαι η Ευθυμία Παπαγιαννοπούλετε να παίζετε βιολί. Το βιολί εντάξει, παίζω αλλά δεν βλέπω τίποτα, μόνο που παίζω. Γιατί τόσα χρόνια παίζω, τα δάχτυλα πάνε τώρα μοναχά.

Lead to transcript

Segment 2

Αναμνήσεις από γλέντια και οι χοροί

00:04:15 - 00:11:27

Partial Transcript

Κύριε Νικόλα, θέλετε να μας πείτε για το πώς ήταν τα γλέντια;  Τα γλέντια; Τότε; Αν κι ο κόσμος ήτανε φτωχός, τα γλέντια ήτανε τακτικά, ταα βέβαια δεν πάω γιατί δεν μπορώ, δεν βλέπω να πορπατώ και να πάω, πού να πάω; Δεν παίζω, εδώ στο σπίτι. Δεν το παρατώ, πάντα το πολεμούσα.

Lead to transcript

Segment 3

Οι καντάδες

00:11:27 - 00:18:47

Partial Transcript

Κύριε Νικόλα, θυμάστε να έχετε κάνει καμιά ωραία καντάδα; Κοίταξε να δεις, πρώτα εμείς εδώ που παίζαμε στα μαγαζά, μα Αποκριές ήτανε, μα όι βαστούσε δύο μέρες να ξέρεις, ε! Ξεκινούσε από το πρωί; Ναι. Εδώ πάντα ήτανε διήμερο το γλέντι. Άρα εσείς δεν πηγαίνατε για ξεκούραση.

Lead to transcript

Segment 4

Έθιμα του γάμου στην Αμοργό

00:18:47 - 00:21:48

Partial Transcript

Στον γάμο ναι, πηγαίναμε λίγο γιατί πηγαίναμε μετά να ξυπνήσουμε το αντρόγυνο, την άλλη μέρα. Την πρώτη ημέρα το τραπέζωμα ήτανε πατατάτο κρόγυνο, να πάμε στο μαγαζί και να τραπεζωθούμε, να φάμε και μετά να αρχίξει πάλι το δεύτερο γλέντι. Μάλιστα. Έτσι ήταν τα έθιμα εδώ πέρα.

Lead to transcript

Segment 5

Χοροί της Αμοργού

00:21:48 - 00:26:49

Partial Transcript

Θέλετε να μας πείτε για την «αραπίνα»; Ναι. Που είναι μόνο γυναικείος χορός νομίζω. Όχι, χορεύει κι άντρας. Ναι; Βέβαια. Α, για πείτειε Νικόλα, θέλετε να μας παίξετε κάτι; Θέλω. Κι εμείς θέλουμε. Μισό λεπτό να σας βγάλω αυτό από δω. Ναι, βγάλ’το. Λοιπόν… Κύριε Νικόλα…

Lead to transcript

Segment 6

Αναμνήσεις από το καφενείο

00:26:49 - 00:31:25

Partial Transcript

Πρώτα στα καφενεία δεν ηκάθιζες κάθε οικογένεια σε τραπέζι. Οι γυναίκες πηγαίνανε μονόπαντα, είχε μαδέρια, στρωμένα τα μαδέρια και καθίζανεσει πιο πριν να σου δώσει ένα ψωμί δανεικό. Όταν εζύμωνες εσύ του το πήγαινες. Έτσι ήταν εδώ πέρα. Ναι. Τι άλλο να πούμε για το καφενείο…;

Lead to transcript

Segment 7

Το μπακάλικο

00:31:25 - 00:36:39

Partial Transcript

Α.Ρ.: Ήτανε και τα μπακάλικα της εποχής τα καφενεία, έτσι; Ε, ναι, εκεί στου «Χορευτή» από πάνω, εσύ το πρόλαβες από πάνω το άλλο μαγαζάκιλιό να κάμει καινούργιο- κάθε τόσο τον είχε… Ναι. Εκεί κάναν έλεγχο, τώρα δεν κάνει τίποτε κανένας. Ούτε γιατρός πάει ούτε τίποτα. Ναι αμέ.

Lead to transcript

Segment 8

Σκοποί της Αμοργού με το βιολί

00:36:39 - 01:28:50

Partial Transcript

Κύριε Νικόλα, να σας βγάλω το μικρόφωνο από 'κει και να μας παίξετε κάτι; Τι προτιμάς τώρα απ ’όλα; Εγώ όλα! Αλλά, θα μας πείτε τι είναι ς)                                                                                                                Αυτό ήτανε. Τέλεια.    

Lead to transcript

Content available only for adults (+18)

Summary

Ο Νικόλας Στεφανόπουλος, σχεδόν ολότελα τυφλός, αφηγείται έθιμα, γλέντια και εικόνες από το καφενείο με την σκοπιά του οργανοπαίχτη. Στο τέλος, παίζει κλασικούς σκοπούς του αμοργιανού γλεντιού με το βιολί του.


Narrators

Νικόλας Στεφανόπουλος


Field Reporters

Ευθυμία Παπαγιαννοπούλου



Locations

Interview Date

21/03/2021


Duration

88'