Age Restricted Interview

This interview is only available to users who are eighteen years old or over.

Η άγραφη ιστορία μιας ηρωίδας στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου και της Χούντας

Segment 1

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η πυρπόληση του χωριού

00:00:00 - 00:29:45

Partial Transcript

Θα μας πείτε το όνομά σας; Μπαλάρη Βασιλική του Νικολάου και της Μαρίας. Είμαστε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ονομάζομαι Ασπασία Στυλπνοποε καμία εφημερίδα; Όχι. Αυτή είναι η ιστορία, ποτέ δεν γράφτηκε αλήθεια, όλο ψέμα. Ερχόμαστε στον εμφύλιο; Ερχόμαστε. Από πού να αρχίσουμε;

Lead to transcript

Segment 2

Οι περιπέτειες της οικογένειας στον Εμφύλιο

00:29:45 - 01:47:01

Partial Transcript

Απ' όπου θέλετε. Πόσο χρονών ήσασταν τότε; Στον εμφύλιο ήμαν 9. Ήταν ένα εικόνισμα στο χωριό, στον μαχαλά μας, που πήγαιν α κάθε βράδυ κα. Μετά, κορίτσι μου, από κει, ήρθε η μάνα μ', μας συμμάζεψε, κάθισε έναν χρόνο η καημένη να χαρεί και αυτή εμάς, σε ένα χρόνο μέσα εξορία. 

Lead to transcript

Segment 3

Η εξορία της μητέρας

01:47:01 - 01:54:49

Partial Transcript

Έτσι ξαφνικά; Εξορία. Τι γινόταν; Νύχτα, ήρθαν καραμπινιέρηδες, χωροφύλακες, ήθελαν κι εμένα να σηκώσουν, λέει η μάνα: «Πού θα πάει το κορράματα, χαράματα από Θεσσαλονίκη να βγεις στον Βόλο χαράματα. Βάλε τώρα μέσα στη θάλασσα πόσο οδηγούσε. Βγήκαν στον Βόλο, πάνε στο Τρίκερι.

Lead to transcript

Segment 4

Η τύχη των αδερφών της αφηγήτριας

01:54:49 - 02:06:49

Partial Transcript

Συνεχίστε. Και που λες, πηγαίνουν στο αυτό... στο Τρίκερι. Εκεί βρίσκουν άλλο κόσμο, άλλες κρατούμενες. Κατέβηκαν, τις περίμεναν κάτω, τιςός μου δούλευε εδώ εδώ στα ξηραντήρια και έδινε και το «παρών», ναι. Στο χωριό έρχονταν, αλλά ελάχιστα. Ύστερα είχε πεθάνει και η μάνα μου.

Lead to transcript

Segment 5

Η Χούντα

02:06:49 - 02:24:32

Partial Transcript

Εσείς ήσασταν ακόμη στο χωριό;  Στο χωριό. Με τη χούντα στο χωριό. Τι πέρασα... Γι' αυτό έφυγα απ' το χωριό. Θα έφευγα εγώ απ' το χωριό; Τ το κάνουμε, γιατί το χωριό μας ήταν πρώτοι αριστεροί, είχαμε πάρα πολλούς και τώρα έμειναν τα τσογλάνια, τα τίποτα στο χωριό, χρυσαυγίτες.

Lead to transcript

Segment 6

Ένα περιστατικό από τον πόλεμο

02:24:32 - 02:34:05

Partial Transcript

Και πότε φύγατε από το χωριό σας; Ναι; Πότε φύγατε; Εμείς φύγαμε το '67. Και ήρθατε στην Αλεξάνδρεια; Κατευθείαν. Ήρθαμε στην ΑλεξάνδρΈδωναν, ας είχαμε ζώα εμείς, εδώναμε μία προβατίνα, που λέει ο λόγος, εμείς, μία ο άλλος, μαζεύονταν δέκα, τα έκοβαν και τα 'καναν διανομή.

Lead to transcript

Segment 7

Το τέλος της Χούντας και η Μεταπολίτευση

02:34:05 - 02:49:29

Partial Transcript

Εγώ θέλω να σας ρωτήσω... Ακούω. Όταν ήρθατε εδώ στην Αλεξάνδρεια και όταν έπεσε η Χούντα, πώς αισθανθήκατε; Θυμάστε την ημέρα εκείνη; Εού τα 'χαν αυτοί; Η Ρωσία έχει το σπόρο, σπόρο, και τα 'χει καταχωνιασμένα τέτοια βάζα, να μη γένει πυρηνικός πόλεμος, να έχουν σπόρο, ναι.

Lead to transcript

Segment 8

Η συνδικαλιστική δράση της αφηγήτριας

02:49:29 - 03:17:12

Partial Transcript

Πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό που λέτε, κ. Βασιλική. Αυτά δεν τα δείχνουν, τα 'χουν καλυμμένα. Θέλετε να πείτε κάτι και να κλείσουμε; Λοιπόν, Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Βασιλική, που τα μοιραστήκατε. Γιατί είναι και λίγα, και λίγα. Εγώ θα σας ευχηθώ να είστε καλά, να έχετε υγεία.

Lead to transcript

Segment 9

Διαρκής αγώνας και τελευταίες αναμνήσεις από τη μεταχείριση των κρατουμένων αριστερών στον εμφύλιο

03:17:12 - 03:30:44

Partial Transcript

Αυτό είναι, και να είναι τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου γερά και να βγουν καλοί άνθρωποι στην κοινωνία, αυτό παρακαλώ, να είναι καλοί άνθι λεν εγώ λέγω ότι είναι ψέμα, ψέμα, ψέμα, ναι. Και ό,τι φτιάχνουν το φτιάχνουν με ψέμα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Παρακαλώ. Να είστε καλά.

Lead to transcript
Tags
Αναμνήσεις

Part of the interview has been removed for legal issues.

Content available only for adults (+18)

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Η ιστορία της αφηγήτριας είναι μεγάλη και δεν γράφτηκε ποτέ. Έζησε μια ζωή γεμάτη πόλεμο, κυνηγήθηκε για την ιδεολογία της και έχασε την οικογένειά της. Μας εξιστορεί γεγονότα που τη στιγμάτισαν, από την Κατοχή και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στον Εμφύλιο και μετά στη νεότερη μεταπολεμική Ελλάδα, αναφέρεται στις απώλειες και στις εξορίες που γνώρισε η οικογένειά της. Η προσωπική της ιστορία ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την πορεία της ελληνικής Αριστεράς.


Narrators

Βασιλική Μπαλάρη


Field Reporters

Ασπασία Στυλπνοπούλου



Interview Date

23/10/2020


Duration

209'


Interview Notes

Η "Μούμα" που αναφέρεται στην αφήγηση είναι η "ΜΟΜΑ" (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως), δηλαδή κατασκευαστικές μονάδες του στρατού, που συγκροτήθηκαν αρχικά για να κάνουν έργα αποκατάστασης από τις καταστροφές του πολέμου. Υπήρχαν μέχρι το 1992.