Πώς να το πω «ευγενικά»; Με τραβάνε ερωτικά οι γυναίκες!

Γνωριμία με αφηγήτρια

Partial Transcript

Λοιπόν, είναι Δευτέρα 12 Οκτωβρίου του 2020. Είμαι στον Πειραιά. Είμαι η Έλλη Παπαδοπούλου, ερευνήτρια στο Istorima, και είμαι εδώ με την…να άνοιγμα αλλά όχι αρκετά μεγάλο για να κλαίγομαι με τα χρόνια. Οπότε, πήρα την απόφαση να το τολμήσω και μέχρι τώρα είμαι ζωντανή. Αυτά.

Σεξισμός και άβολες στιγμές στον εργασιακό χώρο

00:03:01 - 00:07:44

Partial Transcript

Γιατί το λες με αυτόν τον τρόπο, το ότι «Μέχρι τώρα είμαι ζωντανή»;    Το λέω διότι το να έχεις μαγαζί δεν είναι εύκολο, γιατί κι εγώ το υτή ήταν μία από τις ίσως πιο έντονες εμπειρίες που είχα, που ένιωσα να απειλούμαι ίσως ή ένιωσα αμήχανα ή ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Συνειδητοποίηση σεξουαλικότητας και coming out σε γονείς

00:07:44 - 00:12:46

Partial Transcript

Έχεις νιώσει κι άλλες φορές ότι ως γυναίκα είτε στον χώρο σου είτε στην προσωπική σου ζωή, ότι δυνητικά μπορεί να απειλείσαι;   Αρκετές φο ήταν κι αυτός γκέι γιατί είχε, έτσι, έναν τέτοιο αέρα—, ο οποίος έλεγε: «Δεν έχει σημασία τι είναι τα παιδιά. Αφήστε τα στην ησυχία τους».

Απόπειρες για ετερόφυλες σχέσεις

00:12:46 - 00:16:02

Partial Transcript

Μετά απ’ αυτό, όμως, παρόλα αυτά, είχα γίνει ρεζίλι στο σχολείο, είχα γίνει ρεζίλι στη γειτονιά κατ’ επέκταση, γιατί το σχολείο μου είναι μι στιγμή αυτό ήρθε στο τέλος του. Και μετά από κει πήρα και το θάρρος εγώ σιγά-σιγά και δειλά-δειλά ν’ αρχίσω να αποδέχομαι αυτό που είμαι.

Βήματα προς αποδοχή και coming out σε φιλικό περίγυρο

00:16:02 - 00:23:23

Partial Transcript

Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις που έκανες εσύ προς τον εαυτό σου για ν’ αρχίσεις να το αποδέχεσαι;   Ήτανε η αναζήτηση σε net τότε —διότι οικογένεια». Μου έλεγε πάντα: «Κάνε καριέρα». Οπότε, δεν ξέρω, ίσως στο κεφάλι μου να ήταν μεγαλύτερο απ’ ό,τι στην πραγματικότητα ήταν.

Οικογένεια

00:23:23 - 00:25:50

Partial Transcript

Εσύ έχεις σκεφτεί ποτέ αυτό με την οικογένεια; Σου ‘χει περάσει ποτέ σαν…   Να κάνω εγώ οικογένεια; Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό με το πρότυπο. Πιστεύω ότι ένα παιδί θέλει αγάπη και φροντίδα και για τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται να υπάρχει ούτε πρότυπο ούτε κάτι άλλο. Αυτό.

Βήματα προς αποδοχή και αντιμετώπιση άμεσης/έμμεσης ομοφοβίας

00:25:50 - 00:35:27

Partial Transcript

Μου είπες νωρίτερα ότι το come out στους γονείς σου ήτανε αρκετά πιο εύκολο απ’ ό,τι το come out που έκανες εσύ στον εαυτό σου.   Ναι.   ήρχε πάλι το ερωτικό, η σεξουαλικότητα μου γινόταν εμπόδιο σχεδόν σε όλα τα πράγματα. Κάποια άλλη εμπειρία δεν μου ‘ρχεται αυτή τη στιγμή.

Φιλικές σχέσεις αφηγήτριας

00:35:27 - 00:36:57

Partial Transcript

Και τώρα με τους φίλους σου πώς είναι η επαφή σου;   Οι φίλοι μου είναι συγκεκριμένοι, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, είναι πολύ αγαπητοί α στο χώρο της δουλειάς. Παρόλα αυτά, έχουν υπάρξει και οι εξαιρέσεις, όπου όλα έχουνε πάει καλά και δεν έχει συμβεί τίποτε απ’ όλα αυτά.

Γνωριμίες στο διαδίκτυο

00:36:57 - 00:40:03

Partial Transcript

Νωρίτερα που μου είπες για ένα chat που είχες μπει για να μάθεις κάποιες πληροφορίες, θες να μου μιλήσεις λίγο παραπάνω γι’ αυτό, πώς ήτανεκα έναν άνθρωπο που να κυλούσε η συζήτηση καλά. Όχι απαραίτητα ερωτικά, να κυλούσε όμορφα χωρίς να υπάρχει αυτή η αμηχανία του chat κτλ.

Σχόλια αφηγήτριας για αυτοαποδοχή και coming out

00:40:03 - 00:42:43

Partial Transcript

Και σήμερα τι έχεις κρατήσει απ’ όλα αυτά;   Απ’ όλα αυτά έχω κρατήσει ότι το να είσαι ο εαυτός σου και να τα έχεις καλά με τον εαυτό σουι. Νομίζω ότι είμαι εντάξει.   Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου—   Εγώ ευχαριστώ.   —για την εμπιστοσύνη σου και καλή συνέχεια.   Επίσης.

Summary

Μια νεαρή κοπέλα εξιστορεί περιστατικά που συνέθεσαν την ιστορία του coming out της. Έχοντας αναγνωρίσει από μικρή ηλικία τον σεξουαλικό της προσανατολισμό ως μια ομοφυλόφιλη γυναίκα, εξιστορεί το βίωμα της σε σχέση με την οικογένεια, του φίλους της, τους οικείους της, τις ερωτικές της συντρόφους και την κοινωνία. Σημαντικό στήριγμα αλλά και μέσο βιοπορισμού σε αυτό το «ταξίδι» ήταν η τέχνη του τατουάζ.

Ελένη "Pseudonym"

Έλλη Παπαδοπούλου