Age Restricted Interview

This interview is only available to users who are eighteen years old or over.

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί

Βιογραφικά στοιχεία

Partial Transcript

Πως ονομάζεστε; Ονομάζομαι Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος. Είναι Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, είμαι ο Χατζηανδρέου Κωνσταντίνος ερευνητής στο Istorάσταση διατηρητέων κτηρίων και μνημείων και όχι πολύ μεγάλες μελέτες του δημοσίου, μπορώ να κάνω μια κριτική η οποία είναι πάρα πολύ πικρή.

Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Βέροιας και η επιβλαβής διαχείριση της

00:02:13 - 00:10:55

Partial Transcript

Λοιπόν, η Βέροια κληρονόμησε ένα αρχιτεκτονικό απόθεμα από τους προηγούμενους αιώνες, έτσι; Μιας πολύ σημαντικής Βαλκανικής παραδοσιακής αρχποίες να ήτανε συναφείς και μη προσβάλλουσες στον ιστορικό ιστό αλλά και επωφελείς για την οικονομία της πόλης το καταλαβαίνει αυτό που λέω.

Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Ημαθίας και οι δράσεις του

00:10:55 - 00:14:21

Partial Transcript

Πολύ ωραία. Τώρα θα ήθελα να μου μιλήσετε λίγο για τα χρόνια μετά την ενασχόλησή σας με την αρχιτεκτονική, στην πορεία τι κάνατε; Λοιπόν, μο για μία μικρή επαρχιακή πόλη και για έναν μικρό επαρχιακό σύλλογο. Κρατάω αυτό από αυτή την περίοδο στα τελευταία χρόνια της καριέρας μου.

Η εξαφάνιση του μικρού Alex και η κοινωνία της Βέροιας

00:14:21 - 00:20:46

Partial Transcript

Σας έλεγα ότι στα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας εμφορούμενος πάλι από την ίδια ιδεοληψία της ενασχόλησης με τα κοινά της Ελληνικής αστυνομίας να βρει άκρη, γιατί δεν έκανε από την αρχή τις σωστές κινήσεις. Στη συνέχεια ήρθε ο ηθικός πανικός και η σύγχυση.

Η εξαφάνισης του μικρού Alex και η ίδρυση του σωματίου «Πρωτοβουλία για το Παιδί»

00:20:46 - 00:29:48

Partial Transcript

Παρακολουθούσαμε λοιπόν όλα αυτά τα πράγματα να γίνονται στην αυλή μας και να μην αντιδρούνε οι ιθύνοντες, έτσι; Οπότε μία ομάδα παλιών συμμ ανάγκες που μας ώθησαν, είδαμε πάρα πολύ γρήγορα ότι δεν πρέπει με τίποτα να γίνουμε ένας ιδιότυπος παιδικός σταθμός ελαφρών περιστατικών.

Το κέντρο ημερήσιας φροντίδας, οι ανάγκες που προέκυψαν, και η συμβολή της τοπικής κοινωνίας

00:29:48 - 00:38:07

Partial Transcript

Αρχίσαμε λοιπόν να αποβάλλουμε περιστατικά ελαφρά και να παίρνουμε βαρύτερα. Βαρύτερα τι σημαίνει; Παιδιά από δυσλειτουργικές ή διαλυμένες ο προσθέτοντας στο κάτω κάτω της γραφής και κάποιες δυνατότητες στο πολύ μικρό αριθμό που ξέρω και γω θέσεων που είχε, που είχε η χώρα τότε.

Η ανάγκη δημιουργίας στέγης φιλοξενίας και η συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

00:38:07 - 00:42:34

Partial Transcript

Έτσι, ζητήσαμε τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και είπαμε ότι εμείς είμαστε αυτοί, κάνουμε αυτό και θέλουμε τη βοήθειά σας. Τον Αύγό μέγαρο σε έναν πάλι νοικιασμένο χώρο, αλλά σε έναν χώρο που είναι μεγάλος, επαρκής και εξαιρετικά καλά και εξοπλισμένος και στελεχωμένος.

Η φυσιογνωμία και οι δράσεις του οργανισμού σήμερα

00:42:34 - 00:53:42

Partial Transcript

Επομένως, αν θέλουμε να κάνουμε μία σύνοψη της πορείας από το '08 μέχρι σήμερα θα λέγαμε ότι περάσαμε 2 δύσκολα χρόνια στην αρχή και στη συνστενής οικογένειας; Άλλη αντιμετώπιση. Από πρόσωπο της οικογένειας; Άλλο δράμα. Λοιπόν, τότε έρχεται η στιγμή το παιδί να αλλάξει κατάσταση.

Οι δράσεις της «Πρωτοβουλίας για το παιδί» για την παραπομπή περιπτώσεων σε δικαστική παρέμβαση

00:53:42 - 01:00:41

Partial Transcript

Να αλλάξει κατάσταση σημαίνει, στις περισσότερες περιπτώσεις να πρέπει να φύγει από την οικογένεια. Τότε εμείς πρέπει να συντάξουμε μία τεκμετά τα συμβάντα να είναι έξω και το παιδί να τους βλέπει, έτσι; Άρα λοιπόν η φυλάκιση του δράστη ενεργεί θεραπευτικά για το ίδιο το παιδί.

01:00:41 - 01:18:59

Partial Transcript

Επομένως ξανά γυρίζω στο κέντρο ημερήσιας φροντίδας και λέω ότι το σκέλος υποστηρίζω το παιδί πάει μέχρι το τέλος, ότι κι αν συμβαίνει το παστέγη ημιαυτόνομης διαβίωσης και πάλι όπως η Βεργίνα είναι πανελλήνιας εμβέλειας. Λοιπόν αυτή είναι η Πρωτοβουλία συν οι δράσεις που κάνει.

Segment 11

Η ικανοποίηση του Αφηγητή σε προσωπικό επίπεδο για όσα έχουν επιτευχθεί μέσα από την «Πρωτοβουλία για το παιδί»

01:18:59 - 01:28:26

Partial Transcript

Πολύ ωραία. Κλείνοντας μέσα από τα όλα όσα έχουν επιτευχθεί για την Πρωτοβουλία και από αυτό που αντιλαμβάνομαι, έχει μια μεγάλη επιτυχία σι τομείς χρειάζονται. Νομίζω φλυάρησα πολύ αλλά σας τα είπα όλα. Ήτανε πολύ ωραία! Λοιπόν, σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Και εγώ σας ευχαριστώ!

Content available only for adults (+18)

Summary

Ο αφηγητής όντας αρχιτέκτονας, μιλά για το αρχιτεκτονικό ύφος της Βέροιας, για τα κτίσματα και τα υλικά. Συνεχίζει με την υπόθεση του μικρού Άλεξ, περιστατικό εξαφάνισης και δολοφονίας ενός μικρού παιδιού στην Βέροια, που ακόμη και σήμερα είναι θολή η ιστορία του και τέλος κλείνει με μια εκτενή αναφορά στην Πρωτοβουλία για το παιδί, που όντας ενεργό μέλος δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα της συγκεκριμένης δράσης.

Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος

Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου