Λευκά Χριστούγεννα

Segment 1

Τα ερεθίσματα που οδήγησαν στην ενασχόληση με την ορειβασία και η ίδρυση της ΕΟΔ

00:00:00 - 00:09:34

Partial Transcript

Καλημέρα.   Καλημέρα.   Θα μας πείτε το όνομά σας;   Τρόμπακας Ζαφείρης.   Είναι λοιπόν, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, είμαι με τον κύριο Ζζω είναι το όφελος που μπορεί να ‘χει ένας εθελοντής ή κι ένας επαγγελματίας πάνω στο κομμάτι αυτό που λέγεται δάσωση. Οι έντονες στιγμές.  

Lead to transcript

Segment 2

Περιστατικό στο πέρασμα του Γιόσου και τα πρώτα προβλήματα

00:09:34 - 00:14:53

Partial Transcript

Θέλετε να μου μιλήσετε τώρα για το ’79;   Λοιπόν. 23 Δεκεμβρίου του ’79 ξεκινάμε την ανάβασή μας από τη θέση Γκορτσιά, διασταύρωση, απ’ το διασπαστεί. Ο Μπουντόλας λέει: «Εντάξει, ακολουθείστε μας τώρα να ξαναμπούμε κοντά στον γκρεμό για να πάρουμε την πορεία για το Καταφύγιο».

Lead to transcript

Segment 3

Ο αποπροσανατολισμός της ομάδας στο Οροπέδιο των Μουσών και η διανυκτέρευση έξω

00:14:53 - 00:25:43

Partial Transcript

Απ’ τη στιγμή, όμως, που φύγαμε από τον γκρεμό και περπατήσαμε λίγα μέτρα, και περπατήσαμε διάσπαρτα διάφοροι, έριξε και χιόνι, θάφτηκαν τα κρατάει όρθιο. Είμαστε στα 2.700 μέτρα. Είχαμε περπατήσει 10 ώρες την πρώτη μέρα για να φτάσουμε στο Οροπέδιο, όλο το βράδυ χοροπηδούσαμε.

Lead to transcript

Segment 4

Στιγμές απόγνωσης τη δεύτερη φορά που χάθηκαν στη χιονοθύελλα

00:25:43 - 00:31:21

Partial Transcript

Και ξημερώνει τώρα η επόμενη μέρα, που έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι καλά. Θα κινηθούμε έχοντας υποβασταζόμενο τον Νικηφορίδη. Συνή ακόμα να τον διατηρήσουμε, σ’ αυτή την κατάσταση; Τον αφήνουμε τον Νικηφορίδη, τον δένουμε κι ένα σχοινί και τον εγκαταλείπουμε εκεί πέρα.

Lead to transcript

Segment 5

Η απόφαση της επιστροφής

00:31:21 - 00:35:04

Partial Transcript

Και αρχίζουμε την πορεία, σύριζα πάντα μ’ έναν γκρεμό, με σκοπό κάτι να προσανατολιστούμε, να δούμε πού είμαστε, είχε ρίξει άπειρες ποσότητε, να σπαρταράει. Τελικά αποφασίζουν να τον βοηθήσουν. Τον βοηθάν, του ανεβάζουν τα παντελόνια, και θα συνεχίσουν την πορεία προς τον Λαιμό.

Lead to transcript

Segment 6

Οι παραισθήσεις του Αφηγητή καθώς περπατούσε κάτω απ’ την κορυφή Σκούρτα

00:35:04 - 00:42:25

Partial Transcript

Ήδη καθώς περνάω εγώ μπροστά στον Λαιμό κι ανοίγω βήματα, νομίζω ότι έχω μεταφερθεί σ’ έναν άλλον κόσμο. Αρχίζω να πιστεύω ότι αυτό που έχω : «Τι έγινε», μου δίνουν και μία καραμέλα, δεν ξέρω πού βρέθηκε αυτή η καραμέλα, και κατηφορίζουμε προς τα κάτω, πάλι σύριζα με τον γκρεμό.

Lead to transcript

Segment 7

Η θολή κρίση των μελών της ομάδας λόγω της καταπόνησης

00:42:25 - 00:47:59

Partial Transcript

Καθώς κατηφορίζουμε, λοιπόν, σύριζα με τον γκρεμό, κάποιος μας λέει: «Μας κυκλώσαν οι λύκοι». «Μας κυκλώσαν οι λύκοι». Κατευθείαν κάνουμε ένα αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Να φωνάξουμε, δεν θα μας ακούσουν. Ούτε να ανάψουμε μια φωτιά μπορούμε, είμαστε διαλυμένοι εντελώς. 

Lead to transcript

Segment 8

Κατάβαση προς τη θέση Κόκα

00:47:59 - 00:54:47

Partial Transcript

Πραγματικά, για να γυρίσω λίγο στο παρελθόν, επειδή θεωρούσα τις επικοινωνίες πολύ σημαντικό στο κομμάτι του βουνού, λίγο πριν ανεβούμε σ’ ακαθώς έλιωνε το χιόνι από τα δένδρα, έπεφτε στη νάιλον κουβέρτα κι έπινε νερό από ‘κεί, για να ξεδιψάσει γιατί ήταν πάρα πολύ αφυδατωμένος.

Lead to transcript

Segment 9

Η επιστροφή, η απώλεια δύο ορειβατών και ο απολογισμός

00:54:47 - 01:03:06

Partial Transcript

Φτάνουμε στη θέση Μπάρμπα, εκεί κάνουμε μια τελευταία μεγάλη στάση, όπου έχω τραβήξει κάποιες φωτογραφίες, και καταλήγουμε λίγο πριν φτάσουμλλά είχε πλάκα ας πούμε, «Πάω να δω τι είναι». Τι να είναι; Μες στη νύχτα τι σ’ ενδιαφέρει τι να ‘ναι. Εσύ θα ζήσεις ή δεν θα ζήσεις τώρα;  

Lead to transcript

Segment 10

Η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις διάσωσης

01:03:06 - 01:13:45

Partial Transcript

Οπότε αυτή η τραγωδία και ένα άλλο περιστατικό που μου είπατε από 2 χρόνια πιο πριν, πυροδότησαν κατά κάποιον τρόπο―   Σημάδεψε, ναι, σημάδεε, να μπορέσουμε να επιβληθούμε. Κι αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλά πλάσματα στον κόσμο, και ανθρώπους. Απλώς οι άνθρωποι δεν το υποπτεύονται.

Lead to transcript

Segment 11

Όμορφες στιγμές που έχει ζήσει στο βουνό

01:13:45 - 01:16:04

Partial Transcript

Κύριε Ζαφείρη, εγώ κάτι ακόμα που θα ήθελα να σας ρωτήσω ήταν, αν θέλετε να μου πείτε ποιες θα λέγατε ότι είναι, έτσι, κάποιες από τις πιο όπου θα θέλατε να προσθέσετε πριν κλείσουμε;   Όχι, όχι.   Εντάξει. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.   Να ‘σαι καλά.   Ευχαριστώ.  

Lead to transcript

Segment 12

Η δημιουργία καλουπιού στο σχήμα των προσώπων τους από τον πάγο

01:16:04 - 01:17:27

Partial Transcript

Κάτι που θα ήθελα να προσθέσω, μόλις βρήκαμε την έξοδο για το Οροπέδιο των Μουσών, έχουμε αφήσει ήδη τον Νικηφορίδη και κατεβαίνουμε το Πέραουργείται απ’ τον πάγο εκμαγείο προσώπου, το οποίο να πέφτει μετά και να ξανασυνθέτεται να πούμε, και ξανά πάλι να πέφτει στη μεριά. Αυτό.  

Lead to transcript

Segment 13

Περιγραφή φωτογραφιών

01:17:27 - 01:25:22

Partial Transcript

Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση θέση Μπάρμπα.   Ήταν 23 Δεκεμβρίου του 1979. Ξεκινήσαμε από τη θέση Γκορτσιά διασταύρωση. Και περίπου σδης, ο Αβραμόπουλος, ο Τηλέμαχος, εγώ. Και οι άλλοι εκεί πέρα, ναι. Δεν έχει καλή ποιότητα, θέλει να ξαναδοκιμάσω να τις ξανατραβήξω. Αυτές.

Lead to transcript

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Ο Ζαφείρης Τρόμπακας μιλά για τα παιδικά του χρόνια και τα ερεθίσματα που τον οδήγησαν να αγαπήσει τη φύση και την ορειβασία. Στην συνέχεια αναφέρεται στην τραγική πορεία στον Όλυμπο τα Χριστούγεννα του 1979, περιγράφοντας λεπτομερώς όλη την ιστορία, από την πρώτη μέχρι την τρίτη μέρα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα, τις καιρικές συνθήκες, τις σκέψεις που έκανε, τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση, τις απώλειες και τις μέρες μετά την επιστροφή. Επιπλέον σημειώνει τον αντίκτυπο που είχε αυτή η εμπειρία στη ζωή του, αφού από εκεί και πέρα συμμετείχε ενεργά σε επιχειρήσεις διάσωσης και κατέληξε να ιδρύσει την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Έπειτα αναλύει κάποιες από τις επιχειρήσεις διάσωσης που έχει συμμετάσχει και επικεντρώνεται στους λόγους που κρύβονται πίσω από την τάση των ανθρώπων να ρισκάρουν και να κάνουν κάτι που ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο. Τέλος κλείνει την αφήγηση του με κάποιες από τις πιο όμορφες στιγμές που έχει ζήσει στο βουνό.


Narrators

Ζαφείρης Τρόμπακας


Field Reporters

Νικολέτα Μπάκα


Interview Date

13/10/2020


Duration

84'


Interview Notes

Στο τέλος της συνέντευξης γίνεται περιγραφή κάποιων φωτογραφικών τεκμηρίων. Οι περιγραφές αφορούν τις εξής φωτογραφίες με αυτήν την σειρά:

Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση θέση Μπάρμπα.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση σπηλιά Ιθακησίου. Πρώτη μεγάλη στάση.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση, ανεβαίνοντας το Ανάθεμα.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση, περνώντας τη Σκούρτα.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση θέση Στράγκο.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Επιστροφή κάτω από το πέρασμα του Γιώσου.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Επιστροφή περνώντας τον Λαιμό.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Επιστροφή στα αυτοκίνητα.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Επιστροφή, κοντέυοντας τα αυτοκίνητα.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση ξεκινώντας το Ανάθεμα.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Επιστροφή κοντά στη θέση Μπάρμπα, το ξημέρωμα της δεύτερης νύχτας.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση θέση Μπάρμπα.