Ρουμλούκι: φορεσιές και το έθιμο των Ρουγκατσάρηδων

Βιογραφικά στοιχεία

Partial Transcript

Καλησπέρα σας! Πείτε μας το όνομά σας. Αχιλλέας Τσιάρας του Δημητρίου. Είναι 20 Ιουνίου 2020, είμαι μαζί με τον κύριο Αχιλλέα Τσιάρα, τερα, να πηγαίνω να ρωτάω δηλαδή -σε εισαγωγικά- έγινα ένας «μικρούλης μικρούλης ερευνητής». Να πάω, να ψάχνω καθετί παραδοσιακό στην αρχή.

Το Ρουμλούκι

00:02:20 - 00:03:25

Partial Transcript

Τι είναι το Ρουμλούκι; Το Ρουμλούκι! Το Ρουμλούκι είναι μια περιοχή καταρχήν, ο κάμπος της Ημαθίας, ο οποίος διαπερνάται από τον ποταμό Αλή κατοικείται ένα ανόθευτο ελληνικό στοιχείο και τη χαρακτήρισαν Ρουμλούκι, δηλαδή ο τόπους που κατοικείται από τους Ρωμιούς, σε μετάφραση.

Η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά

00:03:25 - 00:16:40

Partial Transcript

Γνωρίζω ότι έχετε ασχοληθεί πολύ με τον χορό και θα ήθελα να μας πείτε από τι αποτελείται μια γυναικεία φορεσιά. Λοιπόν, γυναικεία φορεσιάάνια, μπιλιτζίκια, τα βραχιόλια, κοψάδες, ζώστρες, πολλά. Για αυτό σου είπα ότι με τη φορεσιά μπορούμε να λέμε πολλά πράγματα και για ώρες.

Η παραδοσιακή ανδρική φορεσιά

00:16:40 - 00:18:37

Partial Transcript

Αφού μιλήσαμε τώρα για τη γυναικεία φορεσιά, θέλετε να μας πείτε λίγο για την ανδρική; Για την ανδρική. Οι άνδρες ήταν πολύ πιο απλή η φορά τα πουκάμισα ήταν με τον γιακά τον παπαδίστικο, όχι αυτόν τον γιακά τον μεγάλο. Και το ζωνάρι εννοείται, το μεγάλο, το μαύρο, το μάλλινο.

Τα μουσικά όργανα της περιοχής

00:18:37 - 00:21:27

Partial Transcript

Από τις φορεσιές τώρα ας πάμε στα παραδοσιακά όργανα. Ποια είναι τα παραδοσιακά όργανα της περιοχής μας; Τα κύρια όργανα που χαρακτήριζαν ούλια ήταν μεγάλα, τα χτυπούσαν και ακουγόταν σε όλα τα χωριά. Αυτά ήταν τα μουσικά όργανα του Ρουμλουκιού. Δεν είχαμε κλαρίνα και χάλκινα.

Συναισθήματα του αφηγητή

00:21:27 - 00:27:24

Partial Transcript

Τώρα θα σας αναφέρω κάποιες λέξεις και θέλω να μου πείτε τι σκέφτεστε, τι σας έρχεται στο μυαλό; Ρουμλουκιώτισσες, μαντήλι, νταούλι και χο» το νταούλι, το πόδι, το κάθισμα. Εκεί φαίνεται. Ποια άλλη λέξη είπες; Μου τα απαντήσατε όλα. Οk, αν τα απαντήσαμε τότε, πάμε παρακάτω.

Το έθιμο των Ρουγκατσάρηδων

00:27:24 - 00:41:46

Partial Transcript

Πάμε σε ένα έθιμο τώρα, τα Ρουγκάτσια! Τι είναι; Είναι ένα ανδρικό έθιμο, καταρχήν, του Ρουμλουκιού, το οποίο αναβιώνετε το δεκαήμερο των και γύρισαν και κάνανε. Είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία και παροτρύνω τους νέους, να γευτούν αυτό το πράγμα, να συμμετέχουν στα Ρουγκάτσια.

Η σημασία της παράδοσης

00:41:46 - 00:47:51

Partial Transcript

Γιατί θεωρείτε σημαντική τη διατήρηση της παράδοσης; Γιατί είναι κάτι που μας γεμίζει. Η παράδοση για μένα είναι τρόπος ζωής. Δεν μπορώ ναούμε πάρα πολύ. Να είσαι καλά. Για όλα αυτά μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες, και για πολύ περισσότερο, αλλά εντάξει. Να είσαι καλά και εσύ.

Part of the interview has been removed for legal issues.

Summary

Ο κύριος Τσιάρας μας αφηγείται ιστορίες από το Ρουμλούκι στην Ημαθία, περιγράφει τις παραδοσιακές φορεσιές και το έθιμο των Ρουγκατσάρηδων.

Αχιλλέας Τσιάρας

Κατερίνα Τζίκα