Η άνιση μάχη με τη δυσκολότερη κορυφή του κόσμου

Segment 1

Η χειμερινή αποστολή στο K2 και το ξεκίνημα προσέγγισής του

00:00:00 - 00:03:33

Partial Transcript

Είναι Παρασκευή 26 Φλεβάρη. Βρισκόμαστε στη Σταμάτα Αττικής. Λέγομαι Σταύρος Βλάχος. Το όνομά σας; Αντώνης Συκάρης. Ωραία, κύριε Συκάρη.ο. Ήθελα πάρα πολύ να φτάσω στην κορυφή. Οπότε η επιθυμία μου αυτή με έκανε γρήγορα να συνηθίσω όλες αυτές τις συνθήκες και να προσαρμοστώ.

Lead to transcript

Segment 2

Άφιξη στο base camp

00:03:33 - 00:04:09

Partial Transcript

Οπότε, φτάνετε στο base camp και βλέπετε το Κ2. Βλέπω το Κ2 και η πρώτη εικόνα του Κ2 προκαλεί αμέσως τα συναισθήματα του σοκ και δέος και υτό. Έτσι και ξεκίνησε η δική μας η ιστορία. Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε όλοι ήτανε να ξεκινήσουμε, να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε σταδιακά.

Lead to transcript

Segment 3

Εκτίμηση ποσοστού επιτυχίας

00:04:09 - 00:05:03

Partial Transcript

Πριν φτάσουμε εκεί, υπήρχε κάποια εκτίμηση για το ποσοστό επιτυχίας; Είχατε υπολογίσει περίπου; Ναι. Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό επιτυχίλλά βγήκα πάρα πολύ ωφελημένος από όλο αυτό. Ωραία. Θα τα πούμε και στο τέλος αυτά. Πάμε λίγο στο χρονικό πάλι να μου αναλύσετε. Σωστό.

Lead to transcript

Segment 4

Εγκλιματισμός

00:05:03 - 00:06:31

Partial Transcript

Οπότε, φτάνετε εκεί κι ανεβαίνετε σταδιακά στα camp για εγκλιματισμό; Πώς είναι η… Ναι. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ρα. Και ένιωθα πραγματικά πολύ δυνατός και εγκλιματισμένος και είχα προσαρμοστεί παρόλο τις πολύ, πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχε το βουνό.

Lead to transcript

Segment 5

Οι συνθήκες στο βουνό

00:06:31 - 00:08:51

Partial Transcript

Θέλετε λίγο να μας περιγράψετε τις συνθήκες που συναντήσατε και το τι ιδιαίτερο είχαν; Υπήρχε κρύο; Υπήρχε τι; Οι συνθήκες που υπήρχαν… Κατσυνθήκες να μπορέσεις να μανατζάρεις την τροφή σου και το νερό σου και να μπορέσεις να παραμείνεις υγιής και δυνατός σε αυτό το περιβάλλον.

Lead to transcript

Segment 6

Σκέψεις παραίτησης

00:08:51 - 00:10:20

Partial Transcript

Υπήρχε η σκέψη του: «Τι κάνω εγώ τώρα εδώ πέρα;» ή «Να εγκαταλείψω» ή «Δεν μπορώ άλλο»; Σαφώς υπήρχε αυτή η σκέψη και μπορώ να πω ότι αυτό ε, τον υπόλοιπο εαυτό μου, την άλλη φωνή, που μου ‘λεγε: «Γύρνα πίσω στην κανονική ζωή». Και παρέμενα εκεί σε όλο αυτό που ήθελα τόσο πολύ.

Lead to transcript

Segment 7

Χαμός συνοδοιπόρου

00:10:20 - 00:15:45

Partial Transcript

Ωραία. Οπότε, πάμε στα γεγονότα τώρα, τι γίνεται, τι ακολουθεί. Στις 16 Γενάρη, την ημέρα που οι δέκα Σέρπα κατάφεραν να γράψουν με χρυσά γcamp την άλλη μέρα ήρθε ελικόπτερο και τον πήρε, να τον επιστρέψει πίσω στην οικογένειά του στην Ισπανία. Αυτό ήταν ένα δραματικό γεγονός. 

Lead to transcript

Segment 8

Σκέψεις παραίτησης

00:15:45 - 00:16:56

Partial Transcript

Σκεφτήκατε ίσως εκεί πέρα να εγκαταλείψετε, ίσως να κάνετε κάτι άλλο, βλέποντας έναν σύντροφό σας να πεθαίνει; Ναι. Οπωσδήποτε σκέφτηκα… Όχτά από σαράντα οχτώ ώρες, έπρεπε να ερωτηθούν όλοι αν θα συνεχίσουν ή όχι. Έγινε αυτό και η πρόθεση ήταν όλων να συνεχίσουμε την αποστολή. 

Lead to transcript

Segment 9

Απόφαση να συνεχίσουν την ανάβαση

00:16:56 - 00:18:21

Partial Transcript

Γιατί, όμως, το κάνατε αυτό; Απ’ τη στιγμή που βλέπετε έναν κοινό σύντροφο και μου λέτε ότι ο θάνατος υπάρχει—  Ναι. Εκείνη τη στιγμή - δε στον εαυτό μου και πιστεύω ότι σε μένα δεν θα συμβεί.  Ωραία. Άρα, παίρνετε την απόφαση και συνεχίζετε. Πώς εξελίσσεται η αποστολή μετά; 

Lead to transcript

Segment 10

Αναμονή των κατάλληλων καιρικών συνθηκών

00:18:21 - 00:21:21

Partial Transcript

Από ‘κείνη την ημέρα και μετά, στις 17 Γενάρη, προσπαθούμε και ψάχνουμε να βρούμε ένα παράθυρο καιρού, για να μπούμε πια στην τελική προσπάθούμενα χρόνια πάρα πολύ, με έντονες χιονοπτώσεις. Οπότε, αυτό ήταν το τελευταίο μας παράθυρο και η μόνη περίπτωση να φτάσουμε στην κορυφή. 

Lead to transcript

Segment 11

Η ανάβαση στο camp 1 και μετά στο camp 2

00:21:21 - 00:24:14

Partial Transcript

Ξεκινήσαμε δεκατέσσερα άτομα που είχαμε μείνει από τους δεκαοχτώ, γιατί ο Σέρτζι είχε χάσει τη ζωή του και τρεις είχαν αποχωρήσει. Δεκατέσσεσουμε το Σεμ. Είναι ένα πολύ δύσκολο αναρριχητικό, 20 μέτρα, λούκι, κανάλι -καμινάδα είναι το σωστό- σε πάγο και βράχο. Πάρα πολύ δύσκολο!

Lead to transcript

Segment 12

Η μετάβαση στο camp 3 και οι συνθήκες εκεί

00:24:14 - 00:29:11

Partial Transcript

Να το ξεπεράσουμε και από κει μετά να σκαρφαλώνουμε ατελείωτα μέχρι το camp 3 για δέκα ώρες σχεδόν -όχι δέκα, εφτά, για οκτώμισι ώρες με εννασία και ακίνητοι, διότι η κίνηση πάντα βοηθάει στο να ζεσταθείς. Όταν είσαι ακίνητος, το κρύο το νιώθεις στην πραγματικότητά του.  Ωραία.

Lead to transcript

Segment 13

Η απόφαση της οπισθοχώρησης

00:29:11 - 00:33:11

Partial Transcript

Την επόμενη μέρα αποφασίσαμε να επιστρέψουμε γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε.  Θέλετε να μου πείτε ποια ήταν η βασική σκέψη επικρατεί η επιθυμία της κορυφής και η δεύτερη σκέψη, το ότι σήμερα εγώ βρίσκομαι εδώ και σας μιλάω, αποδεικνύει ότι ήταν η σωστή απόφαση. 

Lead to transcript

Segment 14

Η κάθοδος

00:33:11 - 00:36:01

Partial Transcript

Άρα, πηγαίνετε τώρα προς τα κάτω. Αρχίζετε και κατεβαίνετε έχοντας κάποια κρυοπαγήματα. Πώς είναι η πορεία της καθόδου;  Η πορεία της καθόδθοδος θεωρώ ήταν η πιο... Αυτή η πέντε και η έξι του μηνός για μένα ήταν οι πιο δύσκολες ημέρες στο βουνό μετά απ’ όλα αυτά που συνέβησαν. 

Lead to transcript

Segment 15

Η απόφαση της οπισθοχώρησης

00:36:01 - 00:36:50

Partial Transcript

Μαθαίνοντας ότι οι τρεις δεν επέστρεψαν, αυτό απάλυνε λίγο την απογοήτευσή σας, ότι δεν επιχειρήσατε για την κορυφή; Αν θα… Κοιτάχτε, είναινα ‘χαν γυρίσει. Αλλά η ευθεία απάντηση είναι ναι, απάλυνε, όντως. Αν θέλετε, είναι μία δικαίωση στο ότι «Έκανες σωστά που δεν συνέχισες». 

Lead to transcript

Segment 16

Επιστροφή στο base camp και στήριξη του κόσμου

00:36:50 - 00:38:23

Partial Transcript

Ωραία. Άρα, συνεχίζετε για το base camp. Μετά υπήρχε άλλη μία απώλεια ενός...  Όχι.  Όχι. Πέντε, αυτοί. Δεν υπήρχε άλλη απώλεια ευτυχώς. ο ίντερνετ και όχι στα social media. Αλλά, ήτανε τόση πολλή και η κούρασή μου και η συγκίνησή μου που γίνονται και λάθη στη ροή του λόγου. 

Lead to transcript

Segment 17

Κίνητρο ανάβασης στην κορυφή

00:38:23 - 00:39:44

Partial Transcript

Γιατί ήταν τόσο σημαντικό για σας να ανέβετε σ’ αυτή την κορυφή; Ήταν πολύ σημαντικό για μένα γιατί πίστευα ότι, αν ένας Έλληνας καταφέρει υ έδινε και μεγάλη ώθηση, πολύ μεγάλη δύναμη. Νομίζω ότι μέσα απ’ όλο αυτό κατάφερα να κάνω ό,τι έκανα και πραγματικά το χάρηκα πάρα πολύ. 

Lead to transcript

Segment 18

Ο απολογισμός της αποστολής

00:39:44 - 00:43:28

Partial Transcript

Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Ο απολογισμός ποιος είναι αυτής της αποστολής; Απολογισμός της αποστολής είναι ότι σίγουρα καταφέραμε και εγώ ο ίδιος Αυτό κάνω και στο Facebook. Αυτό σας έκανα και τώρα εσάς. Σας μίλησα απ’ την ψυχή μου και όπως ακριβώς ό,τι βίωσα λέω και ό,τι νιώθω λέω. 

Lead to transcript

Segment 19

Πώς ένιωσε όταν αντίκρισε την οικογένειά του

00:43:28 - 00:44:28

Partial Transcript

Κι η τελευταία: Όταν φτάσατε στο αεροδρόμιο κι είδατε την οικογένεια εδώ πέρα πάλι πώς νιώσατε;  Ένιωσα πολύ ωραία όταν είδα την οικογένειάσεις με θλίψη τους άλλους τους ανθρώπους που σ’ αγαπάνε. Εγώ ευτυχώς είμαι καλά και είμαι μαζί τους υγιής και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη.

Lead to transcript

Segment 20

Κίνητρο ανάβασης στην κορυφή

00:44:28 - 00:45:59

Partial Transcript

Εκτός απ’ τη στιγμή της απόφασης. Μου ‘πατε ότι προσωπικό κίνητρο σάς κράτησε πίσω και όχι εν τέλει η σκέψη αυτή.  Είχα πει απ’ την αρχή ότυποχρεωμένος να γυρίσω πίσω ζωντανός για να μην τους προσφέρω μία ανείπωτη θλίψη στο υπόλοιπο της ζωής τους, αν εγώ είχα χάσει τη ζωή μου. 

Lead to transcript

Segment 21

Επόμενοι στόχοι

00:45:59 - 00:48:54

Partial Transcript

Και πόσο λίγο πιστεύετε ότι απείχατε απ’ το να αποφασίσετε να συνεχίσετε τελικά; Ήτανε λίγη αυτή η απόσταση;  Ήταν πολύ λίγη, γιατί σε περίαφέρον.  Τέλεια. Καλή επιτυχία ευχόμαστε στις επόμενες κορυφές.  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.  Και πάντα να μας δίνετε δύναμη.  Αμήν. Σωστό.

Lead to transcript

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Ο ορειβάτης Αντώνης Συκάρης εξιστορεί το εγχείρημα της πρώτης χειμερινής ανάβασης στην κορυφή Κ2, στο Πακιστάν, η οποία αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη και την πρώτη σε δυσκολία κορυφή του κόσμου. Ο Αφηγητής μιλά για το χρονικό της αποστολής, για τις προσδοκίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του πριν και κατά τη διάρκεια αυτής. Αναλύει τα κίνητρα και την απόφασή του να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την ανάβαση, όπως το ψύχος και τον αέρα. Οι απάνθρωπες συνθήκες που συνάντησε λίγο πριν την κορυφή είχαν ως αποτέλεσμα τα σοβαρά κρυοπαγήματα και την αναγκαστική απόφαση οπισθοχώρησης. Συνολικά πέντε ορειβάτες -δύο από την ομάδα του αφηγητή και τρεις από άλλη ομάδα- έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το εγχείρημα. Ο Αφηγητής κάνει τον απολογισμό της αποστολής και εκφράζει τα συναισθήματά του μετά το πέρας αυτής, μιλώντας για τη συγκινητική στήριξη του κόσμου και της οικογένειάς του, και θέτοντας πλέον τους επόμενους «υψηλούς» στόχους του.


Narrators

Αντώνης Συκάρης


Field Reporters

Σταύρος Βλάχος


Decades

Locations

Interview Date

26/02/2021


Duration

48'